Ana içeriğe atla

NAR SALATASI


‘’Pazardan aldım bir tane, eve geldim bin tane’’  bilmecesinin sorulmadığı çocuk yoktur sanırım. Şimdiki zamanı bilemiyorum ama bizim zamanımızın en güzel bilmecelerinden biriydi...
Neredeyse bütün toplumlarda bereketin sembolü olmuş nar. 
Yılbaşı gecesi saat tam 12:00 olunca evin kapısında bir poşet içinde nar kırarak aile bireylerine dağıtmak bazı ailelerde gelenek olmuş. 
Bereketinin yanı sıra kırmızının her tonundaki taneleriyle de şifa deposu bir meyve...
O zaman nar yemek için bir çok sebebimiz var. 
Kapımızda nar kırarak yeni bir yıla başlamadıysak da yeni yılın ilk günlerinde bol bol nar yiyerek yeni yılın bereketli olması dileklerinde bulunabiliriz... 
Nar çok sevilen bir meyve olmasına karşı ayıklaması biraz zor olduğu için yemekten vazgeçenler olabilir. Ama geniş bir kabın içine su doldurarak elinizi suyun içinden çıkarmadan nar tanelerini kolaylıkla ayıklayabilirsiniz. Sonra suyunu süzüp istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Böylece nar suyunun sıçramasını da önleyerek leke oluşumuna da engel olursunuz... 
Bazı meyveleri salatalarda kullanmak güzel oluyor. Meyvenin farklı bir lezzetini yakalamış oluyorsunuz. Ve salatalar daha bir renkleniyor...
Nar  tanelerini doğradığınız nane, dereotu, roka, renkli minik domatesler ve seviyorsanız kırmızı soğan halkaları ile karıştırıp biraz zeytinyağı ve tuzla basit ve güzel bir salata yapabilirsiniz. Belki biraz da ufak ufak doğrayıp limon suyunda beklettiğiniz elmaları da ilave edebilirsiniz. Bu elma dilimleri ve nar salatası kızımın hatırlatması... Yazılmayı bekleyen tarifler arasındaydı ve yazılması gereken bir zamanda hatırlanması çok da iyi oldu... 
Biraz da ceviz belki süslemek için...
Bu salata ile yeni yılda sofralarınızda hem vitamin olması hem de bol bol bereket olması dileklerimle...




AFİYET OLSUN




Yorumlar

  1. Bilmecesini bilmeyen var mıdır bilemedim😊 Nar kırmayı yeni yılda değil de 21 aralık gecesi kırılıyor diye duymuştum.Onu da bu yıl duydum, internette pek bir döndü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de :)
      Yeni yeni bilgiler öğreniyoruz :)
      Mutlu günler dileklerimle...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. ...