Zencefilli
kurabiye. Ve tarçın da var... Bu nedenle kış günleri için güzel bir kurabiye.
Vazgeçilmezimiz siyah çay ya da bitki çayları ya da süt ile tüketilebilir. Zencefilin boğazımızda bıraktığı tat şifalı tatlar arasında.
Bu kurabiyenin dokusu biraz farklı. Dışı ince bir kabuk gibi içi de ekmeğe benzer bir dokuda. Isırdığınız zaman o yumuşaklığı hissedebilirsiniz.
Vazgeçilmezimiz siyah çay ya da bitki çayları ya da süt ile tüketilebilir. Zencefilin boğazımızda bıraktığı tat şifalı tatlar arasında.
Bu kurabiyenin dokusu biraz farklı. Dışı ince bir kabuk gibi içi de ekmeğe benzer bir dokuda. Isırdığınız zaman o yumuşaklığı hissedebilirsiniz.
Zencefilli
kurabiyeler genellikle aralık ayında tezgahlarda yerlerini alıyor. Ve bir çok
farklı şekilde görmeniz mümkün. Ben çocuk
ya da adam şeklinde olanları seviyorum. Kurabiyenin ismi zencefilli adam
kurabiye olarak da geçiyor bir çok yerde.
Kurabiyeler
piştikten sonra üstlerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
MALZEMELER
100 g tereyağMALZEMELER
½ çay bardağı bal
¾ su bardağı kahverengi şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tane yumurta
3 su bardağı un
Tereyağ,
kahverengi şeker ve balı bir tencereye koyarak ısıtın ve kaynayınca ocaktan
alıp, yarım saat ılımasını bekleyin.
Yumurtayı bir çırpıcı ile iyice çırpın ve ılıyan karışıma ekleyip karıştırın.
Ve diğer
malzemeleri de ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Unu yavaş yavaş ekleyin.Yumurtayı bir çırpıcı ile iyice çırpın ve ılıyan karışıma ekleyip karıştırın.
Elde ettiğiniz hamurun üstünü örterek yarım saat dolapta dinlendirin.
Dolapta dinlenen
hamurunuzu iki yağlı kağıt arasında merdane yardımı ile 5 mm kalınlığında açın
ve çeşitli şekillerde çıkardığınız kurabiyelerinizi yağlı kağıt serilmiş
tepsiye dizin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.
Glazür için;1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tane yumurtanın beyazı
2 damla limon suyu
Glazür
kurabiyeleri süslemek için güzel bir malzeme ama çok şekerli olduğu için ben
fazlaca kullanmak istemiyorum. Bu kurabiyelerden bir kaç tanesini kızımla süsledik... Daha güzel yaptığı kesin...
Glazür için önce
yumurtanın beyazını iyice çırpın ve sonra pudra şekerini ekleyin. İyice çırpın.
Limon suyunu da ekleyin ve çırpın. Pürüzsüz bir doku olana kadar karıştırdıktan
sonra bir sıkma torbası yardımı ile kurabiyelerinizi süsleyebilirsiniz.
Uzun süre dayanan bir kurabiye olması da ayrı bir güzel...
Ve böylece yılın son günlerindeki duyguyu yakalamak belki daha kolay olur, zamanın farkına varmak... Yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi düşünmek...
Uzun süre dayanan bir kurabiye olması da ayrı bir güzel...
Ve böylece yılın son günlerindeki duyguyu yakalamak belki daha kolay olur, zamanın farkına varmak... Yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi düşünmek...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder