Ana içeriğe atla

GİNGERBREAD KURABİYE


Zencefilli kurabiye. Ve tarçın da var... Bu nedenle kış günleri için güzel bir kurabiye.
Vazgeçilmezimiz siyah çay ya da bitki çayları ya da süt ile tüketilebilir. Zencefilin boğazımızda bıraktığı tat şifalı tatlar arasında. 
Bu kurabiyenin dokusu biraz farklı. Dışı ince bir kabuk gibi içi de ekmeğe benzer bir dokuda. Isırdığınız zaman o yumuşaklığı hissedebilirsiniz.
Zencefilli kurabiyeler genellikle aralık ayında tezgahlarda yerlerini alıyor. Ve bir çok farklı şekilde görmeniz mümkün. Ben çocuk  ya da adam şeklinde olanları seviyorum. Kurabiyenin ismi zencefilli adam kurabiye olarak da geçiyor bir çok yerde.
Kurabiyeler piştikten sonra üstlerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. 
MALZEMELER
100 g tereyağ
½ çay bardağı bal
¾ su bardağı kahverengi şeker
1 tatlı kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tane yumurta
3 su bardağı un
Tereyağ, kahverengi şeker ve balı bir tencereye koyarak ısıtın ve kaynayınca ocaktan alıp, yarım saat ılımasını bekleyin. 
Yumurtayı bir çırpıcı ile iyice çırpın ve ılıyan karışıma ekleyip karıştırın.
Ve diğer malzemeleri de ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Unu yavaş yavaş ekleyin.
Elde ettiğiniz hamurun üstünü örterek yarım saat dolapta dinlendirin.
Dolapta dinlenen hamurunuzu iki yağlı kağıt arasında merdane yardımı ile 5 mm kalınlığında açın ve çeşitli şekillerde çıkardığınız kurabiyelerinizi yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 200 dereceye ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.
Glazür için;
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tane yumurtanın beyazı
2 damla limon suyu
Glazür kurabiyeleri süslemek için güzel bir malzeme ama çok şekerli olduğu için ben fazlaca kullanmak istemiyorum. Bu kurabiyelerden bir kaç tanesini kızımla süsledik... Daha güzel yaptığı kesin...
Glazür için önce yumurtanın beyazını iyice çırpın ve sonra pudra şekerini ekleyin. İyice çırpın. Limon suyunu da ekleyin ve çırpın. Pürüzsüz bir doku olana kadar karıştırdıktan sonra bir sıkma torbası yardımı ile kurabiyelerinizi süsleyebilirsiniz. 
Uzun süre dayanan bir kurabiye olması da ayrı bir güzel...
Ve böylece yılın son günlerindeki duyguyu yakalamak belki daha kolay olur, zamanın farkına varmak... Yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi düşünmek...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...