Ana içeriğe atla

EV YAPIMI KEDİ DİLİ İLE TİRAMİSU


Yılın son günleri belki de en güzel günler. Farklı bir telaşla geçiyor. Kendimizde olmasa bile etrafımızdaki heyecan ve kıpırtı bizi de hareketlendiriyor. Çok da güzel oluyor. Seviyorum yılın bu son günlerini...
Bu yılın son günleri için de ev yapımı kedi dili denemek istedim. En azından bir tatlı olmalı evde, tatlı geçsin yılın son günleri...
Elbette ki hazır aldığımız kedi dilleri gibi olmuyor ev yapımı kedi dilleri...
Onlar gibi şekil vermek zor ama kendi şeklinizi verebilirsiniz. Aslında şekil o kadar da önemli değil çünkü kedi dilleri genelde kremalı tatlılarda kremaların arasında kalıyor ya da bazı tatlılarda ufak parçalara ayrılarak kullanılıyor. Ama biraz dikkatli olarak şekil verirseniz daha düzgün şekilde kedi dilleriniz olabilir.
Evde yapabilme duygusu çok güzel. Bu nedenle evde yapabildiğim her hangi bir şey için dışardan aldığımla aynı olsun düşüncesiyle kendimi zora sokmuyorum. Evde yaptıklarımın beni ifade etmesini seviyorum...
Bir çok tarif var kedi dili yapımı için. Bir kaç tarifin birleşmesi gibi oldu benim uyguladığım tarif.
MALZEMELER
3 tane yumurta beyazı
3 tane yumurta sarısı
½ su bardağı toz şeker
¼ çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
6 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
½ tatlı kaşığı kabartma tozu

Üstü için;
Yeteri kadar pudra şekeri
Yeteri kadar toz şeker
Önce şekeri yarı yarıya yumurta beyazı ve sarısına paylaştırın.
Yumurta beyazı, şeker ve tuzu iyice çırpın. Yumurta beyazı kar gibi katı kıvama gelinceye kadar...
Ayrı bir kapta yumurta sarılarını da şekerle krema kıvamına gelene kadar çırpın. İçine un, nişasta, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek bir spatula yardımı ile iyice karıştırın. Bu karışımın üstüne çırptığınız yumurta beyazı karışımını azar azar ilave ederek yavaş yavaş karıştırmaya devam edin.
Elde ettiğiniz bu karışımı krema sıkma torbasına alın, torbanın ağzını makasla 1,5-2 santim genişliğinde kesin. Ben 2 santim keserek kullandım. Siz daha ufak yapabilirsiniz. Biraz büyük ve tombul olsunlar istedim.
Ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin üzerine çubuklar halinde sıkın.
Sıktığınız kedi dillerinin üstüne pudra şekeri serpin ve 5 dk bekleyin.
Sonra biraz da toz şekeri serpin ve 180 dereceye ısınmış fırında 12 dakika pişirin.
Pişirdiğiniz kedi dillerini hemen kullanabilirsiniz ya da dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Ve kedi dilleri hazır olunca yapılması gereken ilk tatlı da tiramisudur tabii...
MALZEMELER
4 su bardağı süt
½ su bardağı toz şeker
2 tane yumurta sarısı
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı nişasta
150 g mascarpone peyniri
Peynir hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve hepsi iyice karışana kadar çırpın ve pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ılıyıncaya kadar ara ara karıştırın.
Mascarpone peynirini de ilave edin ve iyice karışana kadar çırpın ve soğuması için dolaba kaldırın.

Üstü için krema
¾ su bardağı krema
1 yemek kaşığı mascarpone peyniri
½ yemek kaşı pudra şekeri
Bu üç malzemeyi uygun bir çırpma kabına koyun ve katılaşana kadar çırpın, dolapta dinlendirin.
Kedi dillerini ıslatmak için
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı granül kahve
1 yemek kaşığı şeker
Malzemeleri iyice karıştırarak granül kahvenin erimesini sağlayın.
Tiramisunun üstü için
Yeteri kadar kakao
Yeteri kadar Türk kahvesi
Hazırladığınız kremayı dolaptan çıkarın ve servis kabının en altına kremanın yarısını dökün.
Kedi dillerinizi hazırladığınız kahveli karışıma batırın, bir miktar kahveli karışımı çekmesini bekleyin ve servis kabınızdaki kremanın üstüne sıra sıra yerleştirin. Kremanızın diğer yarısını dizdiğiniz kedi dillerinin üstüne eşit olacak şekilde dökün.
 
Hazır olan kedi dillerini kahveli karışımda bir iki saniye bekletmek yeterli oluyor ama ev yapımı olanları biraz fazla bekletmek gerekiyor.
Tatlınızın üstünü süslemek için hazırladığınız kremayı bir sıkma torbasına koyun ve tatlınızın üstünü istediğiniz şekilde süsleyin. Ve en son olarak kakao ve Türk kahvesi karışımı serpin.
Tiramisuda Türk kahvesi kullanmak hoşuma gidiyor...
İsterseniz hiç süslemeden de kakao ve Türk kahvesi karışımını serpebilirsiniz.
Ve tatlınızı dolapta dinlendirin. Mümkünse bir gün dinlenmesi çok iyi olur...
Sevdiklerinizle paylaşacağınız güzel günlerde servis yapabilmeniz dileklerimle...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa