Ana içeriğe atla

BADEMLİ VANİLYALI KURABİYE



Yılın son günlerine biraz süs, biraz neşe katmak isterseniz yapabileceğiniz en eğlenceli etkinlik kurabiye yapmak olacak sanırım. 
Şekilleri birbirinden farklı kurabiyeleri çocuklarınızla, arkadaşlarınızla yaparak hoş vakitler geçirebilirsiniz...
Yaptığınız bu kurabiyeler bir kavanozunuzu doldurup, uzun bir süre çayınıza ya da kahvenize eşlik edebilir. Hele baharatlı olanlarından olursa eviniz mis gibi kokar o kurabiyeler pişerken.
Ve bu kurabiyelerden ikram edebilir, hediye götürebilirsiniz...
Kısacası yılın son ayında şekilli güzel kurabiyelerle biraz tebessüm etmek fena olmaz...
Her yıl bu vakitler farklı kurabiyeler yapmak istiyorum, hoşuma gidiyor. Hoşuma giden tarifleri deniyorum. Bu sene de tarifi damyskitchen blogundan aldım ve teşekkür ediyorum kendisine...
Ben vanilya ilave ettim. Çubuk vanilyadan... Vanilya kokusu hoşuma gidiyor, bu kurabiyelere de yakıştılar.
İsterseniz bu kurabiyeleri şeker hamuru ile de süsleyebilirsiniz.

MALZEMELER
220 g tereyağ
¾ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı süt
½ çay kaşığı tuz
½  tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya ( ya da 1 tane çubuk vanilya )
2,5 su bardağı un
 
Üstü için;
1 tane çırpılmış yumurta
Bir miktar toz şeker
Yeteri kadar file badem
Şeker, tereyağ, süt ve tuzu bir araya getirip mikserle iyice karışana kadar çırpın. Un hariç diğer malzemeleri ilave edin ve unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Çok sert bir hamur olmaması gerekiyor. Unu yavaş yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını ayarlamak daha kolay oluyor. Bir miktar un artabilir ya da eklemek zorunda kalabilirsiniz.
Hamurunuzu dolapta 1 saat dinlendirin.
Dolapta dinlenen hamurunuzu iki yağlı kağıt arasında merdane ile 5 mm kalınlığında açtıktan sonra istediğiniz şekillerde keserek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Kurabiyelerinizi daha ince de yapabilirsiniz.
Kurabiyelerinizin üstüne iyice çırptığınız bir yumurtayı sürün, file bademleri yerleştirin ve üstlerine toz şeker serpin.
Kurabiyelerinizin üstüne bir şey sürmeden de pişirebilirsiniz. Ya da file badem yerine fındık kırıntıları kullanabilirsiniz...
160 dereceye ısınmış fırında 20 dakika pişirin.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...