Ana içeriğe atla

YARIM ENGİNAR DOLMASI


Enginarın her hali güzel. 
Ayıklaması da kolay olsa çok daha güzel olur benim için. Herkes zorlanmayabilir enginar ayıklarken belki ama ben enginarı alırken düşünerek alıyorum. Ayıklaması gözümü korkuttuğu için daha çok ayıklanmış olanları tercih ediyorum.
Ama çok lezzetli olan dolmasını yapmak için de  yapraklı enginarı  kullanmak gerekiyor. Bu nedenle zaman zaman alıyorum. Sanırım ayıklamaya da alıştım...
Bu tarif için enginarları bu şekilde ayıklamak daha basit geldi bana...
Dolma içini hazırlamak için; 
2 tane ince doğranmış kuru soğan
Kırmızı, yeşil ve sarı biber; her birinin yarısını küp küp doğrayın
2 tane küp küp doğranmış domates
Bu malzemeleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında hafif yumuşayıncaya kadar kavurun.  Yarım su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış pirinci, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümünü ilave edin, karıştırın ve 1 su bardağı su ekleyerek tencerenin ağzını kapatın ve yavaş yavaş suyunu çekene kadar pişirin.
Pirinçler suyunu çekince doğradığınız bir tutam maydanoz ve dereotunu, yeteri miktarda tuzu ve karabiberi de ilave edin ve karıştırın. Dolma içiniz bu şekilde hazırlanmış oldu. İçine istediğiniz farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz. Bu miktarlar iki enginar için. İki enginardan 4 kişilik dolma yapabiliyor olmak da güzel...
Enginarları ayıklamaya başlamadan önce büyük bir kaba bir limonun suyunu sıkarak kabı suyla doldurun. Enginarları boylamasına ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz zaman ortasındaki tüylü kısmı ve kenarlarındaki ufak yaprakları göreceksiniz. Önce bu ince yaprakları yavaş  yavaş koparın. Ama dikkatli olun, uç kısımları çok sivri olduğu için diken gibi elinize batabilir. Ufak yaprakları aldıktan sonra ufak bir kaşığın uç kısmının yardımıyla tüylü kısmı da yavaş yavaş temizleyin. Enginarın etli kısmını görene kadar tüylerini  temizleyin. Bu işlemleri hazırladığınız limonlu su karışımının içinde yapmaya çalışın ve ayıkladığınız enginarları limonlu suda bekletin. Çünkü çok çabuk kararıyorlar. 
Geniş ve büyük bir tencerenin dibine iki yemek kaşığı zeytintağ dökün ve ayıkladığınız enginarları ayıkladığınız çukur kısım yukarıda kalacak şekilde tencereye dizin.
Dolma içinden kaşıkla alarak enginarların içini doldurun. Tencereye iki su bardağı su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama bir kaç denemeden sonra daha hızlı yapabilirsiniz.
Enginarları servis tabağına alın ve önce dış yapraklarının uç kısımlarını dişlerinizle sıyırarak yemeye başlayın. Bana göre en eğlenceli kısmı burası... Ve seviyorsanız eğer bolca limon sıkmayı unutmayın...
Bu tip dolmaların yenmesi biraz zor oluyor ama lezzeti bu zorluğu keyife dönüştürüyor...


 

AFİYET OLSUN






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...