Enginarın her hali
güzel.
Dolma içini hazırlamak için;
2 tane ince doğranmış kuru soğan
Kırmızı, yeşil ve sarı biber; her birinin yarısını küp küp doğrayın
2 tane küp küp doğranmış domates
Ayıklaması da kolay
olsa çok daha güzel olur benim için. Herkes zorlanmayabilir enginar ayıklarken
belki ama ben enginarı alırken düşünerek alıyorum. Ayıklaması gözümü korkuttuğu
için daha çok ayıklanmış olanları tercih ediyorum.
Ama çok lezzetli
olan dolmasını yapmak için de yapraklı
enginarı kullanmak gerekiyor. Bu nedenle zaman zaman alıyorum. Sanırım ayıklamaya da alıştım...
Bu tarif için
enginarları bu şekilde ayıklamak daha basit geldi bana...Dolma içini hazırlamak için;
2 tane ince doğranmış kuru soğan
Kırmızı, yeşil ve sarı biber; her birinin yarısını küp küp doğrayın
2 tane küp küp doğranmış domates
Bu malzemeleri 2
yemek kaşığı zeytinyağında hafif yumuşayıncaya kadar kavurun. Yarım su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış
pirinci, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümünü
ilave edin, karıştırın ve 1 su bardağı su ekleyerek tencerenin ağzını kapatın ve yavaş
yavaş suyunu çekene kadar pişirin.
Pirinçler suyunu
çekince doğradığınız bir tutam maydanoz ve dereotunu, yeteri miktarda tuzu ve
karabiberi de ilave edin ve karıştırın. Dolma içiniz bu şekilde hazırlanmış
oldu. İçine istediğiniz farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz. Bu miktarlar
iki enginar için. İki enginardan 4 kişilik dolma yapabiliyor olmak da
güzel...
Enginarları
ayıklamaya başlamadan önce büyük bir kaba bir limonun suyunu sıkarak kabı suyla
doldurun. Enginarları boylamasına ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz zaman
ortasındaki tüylü kısmı ve kenarlarındaki ufak yaprakları göreceksiniz. Önce bu
ince yaprakları yavaş yavaş koparın. Ama
dikkatli olun, uç kısımları çok sivri olduğu için diken gibi elinize batabilir.
Ufak yaprakları aldıktan sonra ufak bir kaşığın uç kısmının yardımıyla tüylü
kısmı da yavaş yavaş temizleyin. Enginarın etli kısmını görene kadar tüylerini temizleyin. Bu işlemleri hazırladığınız
limonlu su karışımının içinde yapmaya çalışın ve ayıkladığınız enginarları
limonlu suda bekletin. Çünkü çok çabuk kararıyorlar.
Geniş ve büyük bir tencerenin dibine iki yemek kaşığı zeytintağ dökün ve ayıkladığınız enginarları ayıkladığınız çukur kısım yukarıda kalacak şekilde tencereye dizin.
Dolma içinden kaşıkla alarak enginarların içini doldurun. Tencereye iki su bardağı su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama bir kaç denemeden sonra daha hızlı yapabilirsiniz.
Enginarları servis tabağına alın ve önce dış yapraklarının uç kısımlarını dişlerinizle sıyırarak yemeye başlayın. Bana göre en eğlenceli kısmı burası... Ve seviyorsanız eğer bolca limon sıkmayı unutmayın...
Bu tip dolmaların yenmesi biraz zor oluyor ama lezzeti bu zorluğu keyife dönüştürüyor...
Geniş ve büyük bir tencerenin dibine iki yemek kaşığı zeytintağ dökün ve ayıkladığınız enginarları ayıkladığınız çukur kısım yukarıda kalacak şekilde tencereye dizin.
Dolma içinden kaşıkla alarak enginarların içini doldurun. Tencereye iki su bardağı su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama bir kaç denemeden sonra daha hızlı yapabilirsiniz.
Enginarları servis tabağına alın ve önce dış yapraklarının uç kısımlarını dişlerinizle sıyırarak yemeye başlayın. Bana göre en eğlenceli kısmı burası... Ve seviyorsanız eğer bolca limon sıkmayı unutmayın...
Bu tip dolmaların yenmesi biraz zor oluyor ama lezzeti bu zorluğu keyife dönüştürüyor...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder