Ana içeriğe atla

YILIN SON GÜNLERİ İÇİN MİNİK KURABİYELER



2017... Koca bir yıl... Gitme zamanı geldi her zaman olduğu gibi...
12 ay nasıl geçti anlamadan... Aralık gelince fark ediyoruz bir yılın daha bittiğini...
Hüzünden mi yoksa neşeden mi bilemedim bu süsler püsler ama aralık güzel oluyor böyle. Yılın iyi taraflarını hatırlatıyor, yeni yılın yeni ışıltısını getiriyor...
Bitmek değil de yeniden başlamak güzel... Mis gibi kağıt kokan, sayfaları beyaz ve çizgisiz yeni bir defteri açmak gibi, elimizi sayfalarında kaydırarak gezdirmek gibi... 
Bu bol ışıltılı süslerin yanına en çok yakışan da şekilden şekile giren farklı lezzetteki kurabiyeler olsa gerek...
Vanilyalı, bol baharatlı, zencefilli, tarçınlı... Ama hepsi de eğlenceli...
Bunlar minik kurabiyeler. Uzun bir süre bozulmadan durabilen, çayın, kahvenin yanında minik minik atıştırabileceğiniz, limon aromalı şekilli kurabiyeler.
İstediğiniz şekilleri verebilirsiniz. Daha büyük de yapabilirsiniz. Geçen yıl bu zamanlarda daha büyük olarak yapmıştım. Tarifi vardı ama olsun ben seviyorum bu kurabiyeleri. Ama her zaman yapmıyorum. Baktım ki tam bir sene olmuş, hem kendime hem de size hatırlatmak istedim.
MALZEMELER 
200 g tereyağ
¾ su bardağı şeker
½ çay kaşığı tuz
3 tane yumurta ( bir yumurtanın sarısı kurabiyelerin üstüne sürmek için )
2 limon kabuğunun rendesi
3 su bardağı un

Un hariç bütün malzemeleri karıştırın ve unu yavaş yavaş ekleyerek çok sert olmayan bir hamur yapın. Kurabiye hamurunu iki yağlı kağıt arasında merdane ile açın ve istediğiniz şekillerdeki kalıplarla şekiller vererek yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında açabilirsiniz ama kurabiyelerin kalınlığı sizin isteğinize kalmış. Daha ince ya da daha kalın yapabilirsiniz.

Üstlerine yumurta sarısı sürün. 200 dereceye ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin
Yaparken de eğlenin yerken de...
Yılın bütün günlerinde ışıltılar içinde olmak dileklerimle...





AFİYET OLSUN





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...