Ana içeriğe atla

BAHARATLI, BALKABAKLI KEK



Sebze ve meyveleri mevsiminde yememiz gerektiği konusunda zaman zaman uzmanlar tarafından bilgilendiriliyoruz. Çok haklılar...
Vücudumuz da böyle sesleniyor aslında bize, kulak verirsek eğer her mevsim neler istediğini ifade ediyor. Mevsimler de bizler için iyi gelen ve bizi o mevsime hazırlayan yiyecek çeşitlerini sunuveriyor bize...
Sonbahar tam bir geçiş dönemi, kışa hazırlanma dönemi... İşte bu yüzden kestaneler, cevizler, fındıklar, çeşit çeşit kabaklar olgunlaşıp, yerlerini alıyor pazar tezgahlarında. Ve iç ısıtan baharatlar, sıcak bitki çayları... Canımız da battaniyelerin altında sıcacık bitki çayları içmek, sıcacık kestane kebablarını ve bol cevizli kabak tatlılarını yemek istiyor.
Buz gibi karpuz yemek istemiyoruz ya da soğuk limonatalar içmiyoruz...
Baharatlı balkabaklı kek yapma denemeleri de bu yüzden elbette ki...
Balkabağı nemli bir doku veriyor keklere. Baharatlar da hoş bir koku ve lezzet.
Baharat karışımı ile pişen bu kek, evi de çok güzel kokutuyor, pişerken evi ısıtıyor...
Baharat miktarı çok fazla değil bu tarifte. Daha hissedilir baharat lezzeti isterseniz miktarlarını arttırabilirsiniz. Baharat sevmiyorsanız hiç kullanmamak da size kalmış...
Ama en azından tarçın mutlaka olmalı...
MALZEMELER 
4 tane yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı toz muskat
1 çay kaşığı toz zencefil
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
3 su bardağı rondodan geçirilmiş balkabağı
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırptıktan sonra balkabağı hariç bütün malzemeleri iyice karıştırın. Rondadan geçirerek ince ince ufalanan balkabağını ilave edin ve kaşıkla karıştırarak kek hamurunun her tarafına eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın. Yağlayıp, unladığınız kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün ve 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.
Ilık ılık, dumanı üstünde servis yapın sıcacık çayla birlikte...





AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...