Ana içeriğe atla

KARAKÖY POĞAÇASI



Kendine has lezzeti ile bir çok kişi tarafından sevilen bir poğaça.
İçi boş bir poğaça, peynirlisi de var ama boş olanı daha güzel sanırım... 
İkisini birden de yapabilirsiniz, hamurun yarısını peynirli diğer yarısını da sade...

MALZEMELER 
125 g tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta ( bir yumurtanın sarısı poğaçaların üstüne sürmek için )
½ çay bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
½ paket maya ( 42 g olan paketin yarısı )
3,5 su bardağı un ( hamurun kıvamına göre un miktarını azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz )
Penirli yapmak isterseniz; 
Yeteri miktarda beyaz peynir, ince doğranmış maydanoz, tuz, karabiber
Un hariç bütün malzemeleri iyice karştırdıktan sonra unu yavaş yavaş karıştırarak ilave edin ve çok sert olmayan yumuşak bir hamur hazırlayın, yaklaşık yarım saat mayalanmaya bırakın. 
Sonra hamurdan avucunuz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
Peynirli yapmak isterseniz, beyaz peynir ve maydanoz karışımı hazırlayarak poğaçaların içine koyabilirsiniz.
Üstlerine yumurta sarısı sürdükten sonra çatalın ucuyla çizerek şekil verin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Ilık ılık servis yapın...






AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ne güzel bir poğaçadır. O kadar güzeldir ki, içine konan peynir bile kendini orada gereksiz görür. Ancak, ben bu poğaçanın mayalı hamurdan yapıldığını bilmiyordum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söylemişsiniz, peynire bence de gerek yok :)
      Ben de bilmiyordum mayalı hamurdan olduğunu, yapmaya karar verince öğrendim:)
      Çok teşekkürler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...

SADE YAĞLI UN KURABİYESİ

Çocukluğa hep bir özlem var bende... Hadi seni çocukluğuna götürelim gel deseler, hiç düşünmeden koşarım... Çocukluğumun günlerine gitmek için uzun uzun düşünürüm, hafızamın derinliklerinden bir kaç gün yakalarsam ne mutlu bana... Bazen de hiç düşünmeden geliverir hatıralar... Büyüyoruz... Her şey geride kalıyor... Ve bazen küçük bir şey geride kalanları hatırlatıveriyor...   Un kurabiyesi de öyle benim için. Yıllar öncesine götürür beni...   Bu deneme de bunun için aslında. Sanırım biraz olsun aradığım lezzet ve kokuyu buldum. Tarif için masmavi3_mutfakta`ya teşekkür ederim...   Sade yağ ile yapılmış bir un kurabiyesi. Sade yağ yapımından bahsetmiştim, aslında çok zor değil.   Geniş bir tencereye tereyağını koyun ve ateşi kısık ateşe ayarlayıp, kaynamadan erimesini, üstünün beyaz köpük bağlamasını bekleyin, yaklaşık yarım saatte böyle bir görüntü oluşuyor, üstüne biriken köpükleri toplayın ve köpük bitene kadar işleme devam edin, sonunda sapsarı ren...