Ana içeriğe atla

TAVUKLU ENGİNAR VE RAMAZAN BAYRAMI`NIN İKİNCİ GÜNÜ




Bugün bayramın ikinci günü...
Çocuk olmak lazım bayram günlerinde. Çünkü çocuklar çıkarıyor şekerlerin ve çikolatanın tadını, bir araya gelmenin zevkini. Büyümek iyi değil  diye düşündüğüm zamanlardan biri.
Büyüklerinin ellerini öpmek, sarılmak... Büyüdükce öpebileceğin ellerin yavaş yavaş azaldığını görmek hüzünlendiriyor insanı.
Çocuklar gibi olmak ama eski bayramlardaki gibi... Ellerindeki poşetleri şekerle dolduran çocuklar gibi olmak, gruplar halinde tüm mahalle çocukları ile dolaşmak, sonra o şekerleri ağız tadı ile yemek... Bir daha nerede ve ne zaman yapılır ki... Zaman alabildiğine hızlı.
Şimdi büyüdük ve bir de araya mesafeler girdiyse kilometrelerce, uzaktan izlemek kaldı bizlere...
Güzeldir bayram günleri... Tadı başkadır, kokusu başkadır, mutluluktur, akrabadır, uzakların yakın olmasıdır, kucak dolusu sevgidir... 
Uzak olsak da gönülden yakın olmaktır bayram... 
Gönlümün taa derinliklerinden herkese gönlünce sağlıklı ve mutlu bayram günleri dileklerimle...
Ramazan Bayramı tatlı bayramıdır, şeker bayramıdır ama çok tatlı yenildiğini düşünerek böyle hafif ve kolayca yapılabilen bir fırın yemeği tarifi verebilirim...
Enginarları limonlu suda haşlayın ve yumuşayınca bir fırın tepsisine yerleştirin.
Tavuk göğüslerini ufak küpler halinde doğrayın ve bol soğanda, domates ve biberle az yağda soteleyerek pişirin. 
Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Hazırladığınız tavuk soteyi enginarların üzerine paylaştırın.
Beşamel Sos için; 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
¼ su bardağı krema
Tuz, karabiber
Sıvı yağda unu hafif pembeleşene kadar kavurun ve karıştırmaya devam ederek sütü ilave edin ve hızlıca karıştırarak topaklanmasını önleyin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın, kremasını ekleyin ve iyice karıştırın. En son tuz ve karabiber ilave edin.
Hazırladığınız beşamel sosu her bir tavuklu enginarın üzerine eşit bir şekilde dökün.
180 dereceye ısınmış fırında yarım saat pişirin, üstüne kaşar peyniri rendeleyin ve kızarana kadar pişirmeye devam edin.
Bol dereotuyla servis yapın...




AFİYET OLSUN




Yorumlar

  1. Zeytinyağlı ya da kıymalı yapıyordum hiç tavukla denemedim. en yakın zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa