Ana içeriğe atla

KAVALA KURABİYESİ



Yunanistan`ın Kavala şehrinin meşhur kurabiyesi...
Bu kurabiyeden ilk yediğim zaman bir kere daha yemek istedim ve yapmak istedim...
Diğer kurabiyelerden farklı bir yapılış şekli vardı belli ki...
Ve herkesin yaptığı gibi araştırmaya başladım. Ama yöresel lezzetleri yapmaya çekinmişimdir hep, aslını yapmak zordur.
Bir çok tarif buldum ve bir kaç denemeden sonra iki tarif yerini aldı tarif defterimde. Ama aslına ne kadar benzer bilmiyorum...
Bu kurabiyeyi farklı yapan özelliği unun ve bademlerin kavrularak kullanılması. Her ikisi de yapılabilir ama biz unu kavrulmadan sadece bademlerinin kavrularak yapıldığı tarifi daha çok sevdik.
Unu kavrularak yapılan Kavala Kurabiyesi 
MALZEMELER 
½ su bardağı un
½ su bardağı badem tozu
Her ikisini yakmadan pembeleşene kadar kavurun ve soğutun. 
250 gr tereyağ
1 çay bardağı nişasta
½ su bardağı iri parçalanmış badem
1 çay bardağı şeker
2 su bardağı un (1/2 su bardağı da gerekirse yavaş yavaş ekleyin) 
1 paket vanilya ( isterseniz )
Ve
Yeteri kadar pudra şekeri
Un ve badem hariç bütün malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin, sert ve dökülen bir hamur elde edin. Bademleri de ilave edin, karıştırın. Hamuru iki yağlı kağıt arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardakla önce yuvarlaklar halinde hamuru kesin, sonra bardakla her yuvarlağı yarım ay olacak şekilde tekrar şekillendirin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca pudra şekeri ile kaplayın, servis tabağına alın.
Kavrularak yapıldıkları için bu kurabiyeler biraz daha esmer bir renkte oluyorlar. 
Un kavrulmadan yapılan Kavala Kurabiyesi 
MALZEMELER 
1 su bardağı kabuksuz iri parçalanmış çiğ badem
Yakmadan kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun ve soğutun.
250 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı toz şeker
Çay kaşığının ucu ile tuz
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Ve
Yeteri kadar pudra şekeri
Kavrulmuş bademler çok güzel bir koku verdiği için vanilya koymanıza gerek yok.
Un ve bademler hariç bütün malzemeleri karıştırın, unu yavaş yavaş ekleyin ve ufalanan sert bir hamur oluşturun. Bademleri de en son ilave ederek elde ettiğiniz hamuru iki yağlı kağıt arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardak ile yukarıda yazıldığı gibi yarım ay şekli vererek kurabiyeleri şekillendirin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca kurabiyeleri pudra şekeri ile kaplayın ve servis tabağına alın.
Kurabiyenin içindeki kavrulmuş bademleri kıtır kıtır yemek çok lezzetli ve zevkli... 
Bu kurabiyelerin lezzetinden başka bir özelliği de kapalı bir kutuda uzun bir süre dayanabiliyor olması... 




AFİYET OLSUN







Yorumlar

  1. Ben bu kurabiyeyi hep hazır alıyordum :) Artık kendimde yapabilirim, ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim... Kesinlikle yapabilirsiniz...

      Sil
  2. çok sevdiğim ama yapmaya cesaret edemediğim kurabiye... Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Nefis olduğundan eminim elinize sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa