Yunanistan`ın Kavala
şehrinin meşhur kurabiyesi...
Bu kurabiyeden ilk yediğim zaman bir kere daha yemek istedim ve yapmak istedim...
Diğer kurabiyelerden farklı bir yapılış şekli vardı belli ki...
Unu kavrularak
yapılan Kavala Kurabiyesi Bu kurabiyeden ilk yediğim zaman bir kere daha yemek istedim ve yapmak istedim...
Diğer kurabiyelerden farklı bir yapılış şekli vardı belli ki...
Ve herkesin yaptığı
gibi araştırmaya başladım. Ama yöresel lezzetleri yapmaya çekinmişimdir hep,
aslını yapmak zordur.
Bir çok tarif
buldum ve bir kaç denemeden sonra iki tarif yerini aldı tarif defterimde. Ama
aslına ne kadar benzer bilmiyorum...
Bu kurabiyeyi
farklı yapan özelliği unun ve bademlerin kavrularak kullanılması. Her ikisi de
yapılabilir ama biz unu kavrulmadan sadece bademlerinin kavrularak yapıldığı
tarifi daha çok sevdik.
MALZEMELER
½ su bardağı un
½ su bardağı badem tozu
Her ikisini yakmadan pembeleşene kadar kavurun ve soğutun.
250 gr tereyağ
1 çay bardağı nişasta
½ su bardağı iri parçalanmış badem
1 çay bardağı şeker
2 su bardağı un (1/2 su bardağı da gerekirse yavaş yavaş ekleyin)
1 paket vanilya ( isterseniz )
Ve
Yeteri kadar pudra şekeri
Un ve badem hariç
bütün malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin, sert ve dökülen bir
hamur elde edin. Bademleri de ilave edin, karıştırın. Hamuru iki yağlı kağıt
arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardakla önce
yuvarlaklar halinde hamuru kesin, sonra bardakla her yuvarlağı yarım ay olacak
şekilde tekrar şekillendirin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye
yerleştirin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca
pudra şekeri ile kaplayın, servis tabağına alın.
Kavrularak
yapıldıkları için bu kurabiyeler biraz daha esmer bir renkte oluyorlar. Un kavrulmadan yapılan Kavala Kurabiyesi
MALZEMELER
1 su bardağı kabuksuz iri parçalanmış çiğ badem
Yakmadan kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun ve soğutun.
250 gr tereyağ
1 yumurta sarısı
5 yemek kaşığı toz şeker
Çay kaşığının ucu ile tuz
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Ve
Yeteri kadar pudra şekeri
Kavrulmuş bademler çok güzel bir koku verdiği için vanilya koymanıza gerek yok.
Un ve bademler
hariç bütün malzemeleri karıştırın, unu yavaş yavaş ekleyin ve ufalanan sert
bir hamur oluşturun. Bademleri de en son ilave ederek elde ettiğiniz hamuru iki
yağlı kağıt arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardak ile yukarıda
yazıldığı gibi yarım ay şekli vererek kurabiyeleri şekillendirin ve 180 dereceye
ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca kurabiyeleri pudra şekeri ile
kaplayın ve servis tabağına alın.
Kurabiyenin
içindeki kavrulmuş bademleri kıtır kıtır yemek çok lezzetli ve zevkli...
Bu kurabiyelerin lezzetinden
başka bir özelliği de kapalı bir kutuda uzun bir süre dayanabiliyor olması...
AFİYET OLSUN
Ben bu kurabiyeyi hep hazır alıyordum :) Artık kendimde yapabilirim, ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim... Kesinlikle yapabilirsiniz...
Silçok sevdiğim ama yapmaya cesaret edemediğim kurabiye... Ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim...Denemelisiniz...
SilNefis olduğundan eminim elinize sağlık afiyet olsun..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim...
Sil