Ana içeriğe atla

GRASSE



Küçük, tarihi, çok şirin bir şehir…

Fransa`nın güneyinde, Nice`e yaklaşık 20 km uzaklıkta. Azur dağlarının yükseklerine yerleşmiş, Fransızların yazın aşırı sıcaklarda kaçarak serinledikleri yerler arasında. Bu tepelerden denize doğru baktığınız zaman irili ufaklı bir çok köy, kasaba ve ufukta denizi görebilirsiniz… Fransız Rivierası`nın güzel manzarasını seyredebilirsiniz.

Bu bölgede yaşayan insanlar çok eskilerde hayvancılık ve dericilikle uğraşırlarmış. Ama zamanla kokudan çok rahatsız oldukları için yetiştirdikleri bitkilerden, çiçeklerden ve meyvelerden esans yapmaya başlamışlar ve bir zaman da kokulu eldivenler yaparak  kötü kokuları önlemeye çalışmışlar.

İlk olarak gül kokusunu kullanmaya başlamışlar. Bu nedenle bu şirin ve tarihi yerin gül suyu parfümü çok ünlü.

Ve zaman içinde baharatlardan, ağaçlardan, köklerden parfüm yapmaya başlamışlar.
Ve öğrendik ki; Grasse dünyanın parfüm başkenti kabul ediliyormuş. Parfüm endüstrisinin başladığı yer. Ünlü markaların parfüm esanslarının üretildiği yer.
Bu nedenle de mis gibi kokan sokaklara sahip… Eğer çiçeklerin açma zamanında ziyaret ederseniz  bu kokuları daha iyi hissedebilirsiniz.
Parfüm üreticilerinin çok olması da şaşırtıcı değil… Fragonard, Galimard, Molinard olmak üzere popüler ve büyük üreticiler olmakla birlikte 60`a yakın da küçük firmanın olduğu edindiğim bilgiler arasında. Hem dünya çapında bilinen markaların ana esanslarını üretiyorlar hem de kendi serileri var.
Chanel No 5`in ana maddesinin de burada eylülde yetişen yasemin ve mayısta yetişen güllerden oluştuğunu öğrendik…
2015 yılı yasemin yılı olarak geçmiş ve 2016 yılı da iris yani süsen çiçeği yılı olarak belirlenmiş.
Şehirde dolaşırken bir çok dükkanda saf parfümlerin, esans yağların, sabunların ve oda kokularının satıldığını görebilirsiniz.

Ve yine şehirde dolaşırken her yerde esans üretmekte kullandıkları damıtma araçlarını da görebilirsiniz…

Fragonard`da parfümlerin yapılışı hakkında bilgi alabilir, Galimard`da kendi parfümünüzü yapabilirsiniz… Grasse Musée International de la Parfumerie ise parfümün tarihi hakkında bilgi edinmek için güzel bir müze…

Ve Grasse`ı en güzel anlatan duvar resmi...


17.yy` dan kalma bu tarihi şehrin sokaklarında gezinmek de ayrı bir zevk. Tarihi anlatan evlerin arasındaki sokalar daracık… Meydanlardaki çeşmeler ve heykeller tarihi günümüze kadar getirmişler.

Mis kokulu çiçekleri ile ünlü olan bu bölge Fransa`nın Provence, Alpes, Cote D`Azur olarak ( gök mavisi ) ya da Fransız Rivierası olarak biliniyor. St.-Paul-de-Vence, Mougins, Grasse, Eze, Juans Les Pins, Antibes, Cannes, Nice, Monaco gibi şehir ve kasabaları ve de Coaraze, Gourdon, Saorge gibi köyler bu bölgede yer alıyor.

Ve buradan bir anı kalsın diye bir şeyler almak isterseniz o güzel esansları, sabunları ya da oda kokularını  deneyebilirsiniz...






25- 28 Mart 2016 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...