Çok
lezzetlidir... Keyifle yenir... Bir daha yenir... Hele ki usta biri yapmışsa
tadına doyum olmaz içli köftenin...
Ve bir o kadar da
zahmetlidir yapılışı... Şimdiye kadar cesaret edemedim yapmaya ama bu
denemeyeceğim anlamına gelmiyor... Sırada bekliyor şimdilik...
Çünkü içli köftenin
tepside yapılmış hali hoşumuza gitti. Tabii ki güzel bir içli köftenin yerini
alamaz ama bu tarifle özlem giderebiliriz... Az malzeme ve az bir zamanla hoş
bir lezzet ortaya çıkıyor...
MALZEMELERKıymalı iç kısım için
300 g kıyma
1 tane ince kıyılmış soğan
½ su bardağı kıyılmış ceviz
Bir tutam maydanoz
Karabiber, kimyon, tarçın ve tuz
Kıyma ve soğanı
kavurup diğer malzemeleri de ilave ederek kıymalı iç harcı hazırlayın ve
soğuması için bekleyin. Bu malzemelerin miktarları sizin isteğinize göre
değişebilir... Cevizi ve maydanozu daha bol olabilir... Ya da başka baharatlar da
ilave edebilirsiniz...
Bulgurlu dış
kısım için2 su bardağı ince bulgur (1.5 su bardağı sıcak su ile ıslatın )
6 tane haşlanmış ve rendelenmiş patates
2 tane rendelenmiş soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, kimyon ve karabiber
Ve 1 çay bardağı su
Üstü için
½ çay bardağı sıvı yağ
Bulgurlu kısım
için 1 çay bardağı su hariç malzemeleri karıştırın ve iyice karışına kadar
yoğurun. Yoğururken de 1 çay bardağı suyu azar azar dökerek kıvam almasını
sağlayın.
Elde ettiğiniz
bulgurlu hamuru ikiye bölün ve ilk yarısını tepsinin tabanına yayın. Üstüne
kıymalı harcı eşit bir şekilde dağıtın. Hamurun diğer yarısını da ufak parçalar
halinde düzleyerek üst kısma yerleştirin. Bu işlem biraz zor olabilir ama ufak
parçalar halinde yerleştirip elinizi suda ıslayarak düzlediğiniz zaman problem
olmuyor. Hamurun üst kısmını da düzledikten sonra dilimleyin ve üstünü sıvı yağ
ile yağlayın. 200 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Bu miktarlar orta boy kare bir fırın tepsisine göre tam geliyor. Daha büyük tepsiler için miktarları fazlalaştırabilirsiniz...
Eğer üst kısmı
kuru olursa fırından çıkardıktan sonra çok az miktarda sadece nemlendirecek
kadar su ile ıslatın ve içli köftenin ılımasını bekleyin. Çok sıcakken çıkarmak isterseniz kırılabilir...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder