Mutfağa girmek isteği orta okul yıllarımdan beri vardır
bende… O zamanlar daha yeni yeni gazeteler pasta ve yemek tarifi ekleri
verirlerdi… İncecik olurdu bu ekler ve içinde de oldukca az tarif olurdu ama
çok severdim, yapamasam da tekrar tekrar bakmak hoşuma giderdi.
Ve bilmediğim ya da bulamayacağım malzemeler olurdu listelerinde… Çünkü
yabancı dergilerin tariflerinden çevrilmeydi çoğu…
Sonra mutfak ile
ilgili kitaplar ve dergiler hızla çoğaldı ve şu an neredeyse bu tariflerin içinde
yüzüyoruz … Yeni tarifler, pratik bilgiler… Çok da iyi oldu… Yeni nesil bu açıdan
çok şanslı.
O zamanlarda kimse evde yokken köfte ve tarhana çorbası
denediğimi hatırlıyorum ama tarhana çorbasını pilava dönüştürdüğüm de
aklımda… Annem hatırlar mı bilmiyorum… Bir de içinde bal olan bir tatlı tarifini denerken
açık olan camdan arıların mutfağa
dolduğunu hatırlıyorum…
Sonra da bolca
kek denemem olmuştur…
Tabii
biriktirdiğim yemek tarifleri, dergiler de çoğaldı zamanla ve uzun bir zaman
boyunca elimden düşüremediğim Leman Cılızoğlu Eryılmaz`ın Yemek Pişirme
Teknikleri kitabı...
Bu duyguları bildiğim
için kızlarımın da aynı şeyleri yapmaya çalışması hiç de yabancı gelmiyor... Kendimin tekrarı gibi görüyorum onları... Hemen bir şeyler yapmaya çalışmaları,
ben yokken mutfağın güzel kokması,
nasıl yapılır diye araştırma yapılması ve onlardan bir şeyler öğrenmek hoşuma
gidiyor... Yapalım dediklerinde de tamam dememle mutlu oluyorlar.
Özellikle de bir
tatil günüyse ve birlikte yapıyorsak ben de mutlu oluyorum... Zaten onların
yaptığı her şey beni mutlu ediyor ki...
Bu tarifte ben
sadece malzeme hazırlama kısmında görev aldım... Ufak kızım yaptı yani bu
keki...
İçinde bulunan
fındık tozu hoş bir lezzet veriyor.
MALZEMELER
Kek için2 tane yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kakao
½ su bardağı damla çikolata
1 su bardağı fındık tozu
Crumble için
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı tereyağ
Un, şeker ve
soğuk tereyağını kum gibi olana kadar elinizle ufalayarak crumble hamurunu
hazırlayın ve dolaba kaldırın.
Kek için yumurta
ve şekeri çırpın, süt ve sıvı yağı da ilave edin ve çırpın. Sonra damla
çikolata hariç katı malzemelerin hepsini başka bir kapta karıştırın ve
çırptığınız sıvı karışıma eleyerek ilave edin. Damla çikolatayı da ekleyin ve
bir kaşık yardımı ile malzemeleri yavaş yavaş her yeri aynı görünümde olacak
şekilde karıştırın.
Muffin kalıplarını
yarısına kadar doldurun. Dolaptaki crumble hamurunu muffinlerin üstüne
paylaştırın ve 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin. Kontrol
etmek için kürdan kullanabilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder