Ana içeriğe atla

KAKAOLU CRUMBLE MUFFİN



Mutfağa girmek isteği orta okul yıllarımdan beri vardır bende… O zamanlar daha yeni yeni gazeteler pasta ve yemek tarifi ekleri verirlerdi… İncecik olurdu bu ekler ve içinde de oldukca az tarif olurdu ama çok severdim, yapamasam da tekrar tekrar bakmak hoşuma giderdi.
Ve bilmediğim ya da bulamayacağım malzemeler olurdu listelerinde… Çünkü yabancı dergilerin tariflerinden çevrilmeydi çoğu…
Sonra  mutfak ile ilgili kitaplar ve dergiler hızla çoğaldı ve şu an neredeyse bu tariflerin içinde yüzüyoruz … Yeni tarifler, pratik bilgiler… Çok da iyi oldu… Yeni nesil bu açıdan çok şanslı.
O zamanlarda kimse evde yokken köfte ve tarhana çorbası denediğimi hatırlıyorum ama tarhana çorbasını pilava dönüştürdüğüm de aklımda… Annem hatırlar mı bilmiyorum… Bir de içinde bal olan bir tatlı tarifini denerken  açık olan camdan arıların mutfağa dolduğunu hatırlıyorum…
Sonra da bolca kek denemem olmuştur…

Tabii biriktirdiğim yemek tarifleri, dergiler de çoğaldı zamanla ve uzun bir zaman boyunca elimden düşüremediğim Leman Cılızoğlu Eryılmaz`ın Yemek Pişirme Teknikleri kitabı...
Bu duyguları bildiğim için kızlarımın da aynı şeyleri yapmaya çalışması hiç de yabancı gelmiyor... Kendimin tekrarı gibi görüyorum onları... Hemen bir şeyler yapmaya çalışmaları, ben yokken mutfağın  güzel kokması, nasıl yapılır diye araştırma yapılması ve onlardan bir şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor... Yapalım dediklerinde de tamam dememle mutlu oluyorlar.
Özellikle de bir tatil günüyse ve birlikte yapıyorsak ben de mutlu oluyorum... Zaten onların yaptığı her şey beni mutlu ediyor ki...
Bu tarifte ben sadece malzeme hazırlama kısmında görev aldım... Ufak kızım yaptı yani bu keki...
İçinde bulunan fındık tozu hoş bir lezzet veriyor.


MALZEMELER
Kek için
2 tane yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
½ çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı kakao
½ su bardağı damla çikolata
1 su bardağı fındık tozu
Crumble için
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı tereyağ

Un, şeker ve soğuk tereyağını kum gibi olana kadar elinizle ufalayarak crumble hamurunu hazırlayın ve dolaba kaldırın.
Kek için yumurta ve şekeri çırpın, süt ve sıvı yağı da ilave edin ve çırpın. Sonra damla çikolata hariç katı malzemelerin hepsini başka bir kapta karıştırın ve çırptığınız sıvı karışıma eleyerek ilave edin. Damla çikolatayı da ekleyin ve bir kaşık yardımı ile malzemeleri yavaş yavaş her yeri aynı görünümde olacak şekilde karıştırın.
Muffin kalıplarını yarısına kadar doldurun. Dolaptaki crumble hamurunu muffinlerin üstüne paylaştırın ve 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin. Kontrol etmek için kürdan kullanabilirsiniz...





 AFİYET OLSUN






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...