Ana içeriğe atla

KAVANOZDA EV YOĞURDU



Önceden annem yapardı. Kapıya sütçü gelirdi, alınan süt güzelce kaynatılırdı, bu arada kaynayan sütün kokusu bütün eve yayılırdı... Süt istenilen sıcaklığa gelince de bir önceki mayalanmış yoğurtla mayalanır, üstüne birşeyler örtülür ve mayalanmaya bırakılırdı. Üstündeki kaymak en çok hoşuma giden kısmıydı. Hala da çok severim yoğurdu ve kaymağını. Sonra hazır yoğurtlar çıktı ve ev yapımı yoğurtlar yavaş yavaş kaybolmaya başladı yada insanlar artık uğraşmak istemiyor... Ama benim aklım hala evde mayalanan yoğurtlarda. Bu nedenle fırsat buldukca evde yoğurt yapmaya çalışıyorum. Gerçi son zamanlarda evde yoğurt mayalayanların arttığını görüyorum... Özellikle küçük çocukları olanlar kendi yoğurtlarını yapmayı tercih ediyorlar.

1 litre sütü yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra ortalama 45 derecelik sıcaklığa gelene kadar bekliyorum. Eğer dereceniz yoksa bu sıcaklığı size tahmini olarak serçe parmağımın yanmadan dayanabildiği sıcaklık olarak tarif edebilirim... 1 çorba kaşığı yoğurdun üstüne sütünüzden bir-iki kaşık alarak iyice çırptıktan sonra sütünüzü mayalayabilirsiniz... Ağzını kapatıp, üstünü örttükten 8 saat sonra yoğurdunuz hazır... 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz... Mayalama için gerekli olan süre yaz aylarında havanın sıcaklığına göre biraz daha kısa olabilir...
Yoğurdu mayalarken sadece tencereye değil farklı boyutlardaki kavanozlara da mayalıyorum. Böylece hem dolapta fazla yer kaplamıyor hem de ihtiyacım kadar olanının ağzını açarak kullanmış oluyorum... Bunun için de mayalama işlemini tencerede yaptıktan sonra kavanozlara paylaştırıyorum...





AFİYET OLSUN





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa