Önceden annem yapardı. Kapıya
sütçü gelirdi, alınan süt güzelce kaynatılırdı, bu arada kaynayan sütün kokusu
bütün eve yayılırdı... Süt istenilen sıcaklığa gelince de bir önceki mayalanmış
yoğurtla mayalanır, üstüne birşeyler örtülür ve mayalanmaya bırakılırdı.
Üstündeki kaymak en çok hoşuma giden kısmıydı. Hala da çok severim yoğurdu ve
kaymağını. Sonra hazır yoğurtlar çıktı ve ev yapımı yoğurtlar yavaş yavaş
kaybolmaya başladı yada insanlar artık uğraşmak istemiyor... Ama benim aklım
hala evde mayalanan yoğurtlarda. Bu nedenle fırsat buldukca evde yoğurt yapmaya
çalışıyorum. Gerçi son zamanlarda evde yoğurt mayalayanların arttığını
görüyorum... Özellikle küçük çocukları olanlar kendi yoğurtlarını yapmayı tercih
ediyorlar.
1 litre sütü yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra ortalama 45 derecelik sıcaklığa gelene kadar bekliyorum. Eğer dereceniz yoksa bu sıcaklığı size tahmini olarak serçe parmağımın yanmadan dayanabildiği sıcaklık olarak tarif edebilirim... 1 çorba kaşığı
yoğurdun üstüne sütünüzden bir-iki kaşık alarak iyice çırptıktan sonra sütünüzü mayalayabilirsiniz... Ağzını kapatıp, üstünü örttükten 8 saat sonra yoğurdunuz hazır... 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz... Mayalama için gerekli olan süre yaz aylarında havanın sıcaklığına göre biraz daha kısa olabilir...
Yoğurdu mayalarken sadece
tencereye değil farklı boyutlardaki kavanozlara da mayalıyorum. Böylece hem
dolapta fazla yer kaplamıyor hem de ihtiyacım kadar olanının ağzını açarak
kullanmış oluyorum... Bunun için de mayalama işlemini tencerede yaptıktan sonra
kavanozlara paylaştırıyorum...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder