Ana içeriğe atla

UNSUZ KEK

Aman olur mu demeyin... Ben demiştim... Denedikten sonra gayet de hoş bir kek olduğunu gördüm ve dediğime pişman oldum. İlk tepkiler de olumlu gelince bu tarifi çok sevdim...
Un kullanmak istemeyenler, gluten alerjisi olanlar, daha hafif kek yemek isteyenler için güzel bir tarif...
Çikolata sevenler için de...


Ama yumurta sevmeyenler ya da yumurta alerjisi olanlar için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim üzgünüm... Çünkü içindeki yumurta miktarı biraz fazla...
MALZEMELER
6 tane yumurta akı
¼ su bardağı şeker
6 tane yumurta sarısı
170 g bitter çikolata ( erimiş )
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Önce çikolatayı eriterek başlayabilirsiniz keki yapmaya. Benmari usulü eritebilirsiniz; içi su dolu bir kabın içine koyacağınız başka bir kabın içine çikolatayı parçalara ayırıp koyun ve alttaki suyun ısınmasıyla yavaş yavaş karıştırarak eritin çikolatayı. Ya da küçük bir teflon tavada kısık ateşte karıştırarak da eritebilirsiniz ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı. Bu da benim yöntemim ama kısık ateşte ve karıştırarak... Eriyen çikolatayı ılıması için bir kenara bırakın.
Çikolatanın ılımasını beklerken yumurta akları ile şekeri mikserle çırpın, beyaz ve katı bir hale gelene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Bu işlemin başarılı olması için yumurtanın sarısı ile beyazını ayırırken dikkat edin ki sarısı beyazına hiç karışmasın.
Erittiğiniz çikolatanın içine mısır nişastasını, sıvı yağı ve yumurta sarılarını ilave edin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bu çikolatalı karışımı çırptığınız yumurta beyazı ve şeker karışımına ilave edin ve tahta bir kaşıkla aynı yönde yavaş yavaş karıştırarak iki karışımın birbirine iyice karışmasını sağlayın.


Bu anlatıma göre biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama emin olun çok kolay ve aslında çok da pratik...
22 cm’ lik kek kalıbının içine yağlı kağıt serin ve kek karışımını dökün. 165 dereceye ısınmış fırında 30 dk pişirin. Fırından çıkınca ılımasını bekleyin ve kalıptan çıkararak servis tabağına alın. İsterseniz pudra şekeri ve çeşitli meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Dondurma ile de güzel bir ikili olur sanırım...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. elinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim :) ben de bloguma beklerim www.ufakmutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bende unsuz rulo pasta yapmıştım,çok güzel olmuştu..Unsuz pasta oluyor,hemde süper oluyor..ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sırada pastası var :)) eminim hafif olur o da...çok teşekkürler...

      Sil
  3. Yağı az olduğu için daha bir sevdim,denemeli.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esas tarifte hem tereyağ vardı hem de miktarı daha fazla idi, ben azalttım ve fena da olmadı :)) denemelisiniz...çok teşekkürler...

      Sil
  4. Enfes görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bu tarife bayıldımmm... Sanırım yarın hemen deneyeceğim. Sonucu bildiririm :)
    Çok teşekkür ederim canım.
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin :))
      Bekliyorum, şimdiden afiyet olsun...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...