Ana içeriğe atla

FRANSA’NIN İKİ KAYAK MERKEZİ; LA FAUCILLE VE LA VATTAY



Kış geçmeden, karlar bitmeden biraz bu bölgelerden bahsetmek fena olmaz diye düşündüm ve bu güne kadar neden yazmadığımı bilemedim... Belki de karla çok fazla ilgimiz olmadığı içindir... Yağarsa severiz, karda yürümek güzeldir, bir de kardan adam yaparsak ne ala... En çok da lapa lapa yağarken seyretmesi güzel olur tabii...
Karla ilgili yapılacak çok daha fazla aktivite olduğunu burada fark ettik... İnsanlar kış aylarını boş geçirmiyorlar.


Kar, İsviçre ve Fransa için çok önemli bir turizm, eğlence ve spor kaynağı. Sadece kayak yapmak için bir çok turistin bu ülkelerin çeşitli kayak merkezlerine gelerek ülke ekonomisine ciddi olarak katkıda bulunduğu göz ardı edilemez. Öyleki eğer sezon öncesinde elinizi çabuk tutup rezervasyon yaptırmazsanız yer bulma imkanınızın olamayacağını söylemek istiyorum...
Aynı şekilde kayak sporu ile ilgili bütün aktiviteler ve kurslar almak için de önceden planınızı yapmalısınız...
Şubat ayı içinde okullardaki bir haftalık tatil kış ve kar sporları için... Her yaş grubunun yararlanmasını sağlıyorlar... Eğer burada doğmuş ve yaşayan biri iseniz kayak bilmeme gibi bir şansınız yok. Okullar, kurslar derken herkes öğreniyor ve usta birer kayakcı olarak yetişiyorlar.
Yaşadıkca ve gözlemledikce hak da veriyorum aslında... İklim çok uygun, yerleşim yerlerine çok kısa mesafelerde bulunan kayak merkezlerine ulaşım çok kolay, dağ yolları sürekli kontrol altında ve güvenli... Bu durumda da burada yaşayanlara buralara ulaşarak kışın nimetlerinden yararlanmak kalıyor...
Hiç kaymadık diyemem ama burada yaşayanlar kadar çok yaptığımız bir spor olmadığı için bize bu güzellikleri doyasıya seyretmek kalıyor... Ayaklarımızda kayaklar olsa da gözüm manzarada, ağaçların üzerinde beyaz beyaz duran karlarda, göz alabildiğine uzanan karla kaplı tepelerde...

Jura dağları Fransa ve İsviçre arasında bir sınır oluşturmuş, iki ülkenin insanı bu dağlarda aynı yaşam tarzını ve aynı dili paylaşmış. Fransa’nın bir çok köyü bu dağlarda kış turizmine ev sahipliği yapıyor. Kış mevsiminin neredeyse tamamı karlar altında. Bu nedenle de kayak merkezleri oldukca fazla... Ama dağların yamaçlarına doğru inildikce yoğun karlar yerini yeşili hiç bitmeyen bir toprakla kaplı düz alanlara bırakıveriyor... Çok değil 15-20 dk sonra doğa değişiyor...
Eğer İsviçre tarafına doğru yol alırsanız aşağıya doğru baktığınızda Cenevre ve Leman Gölü manzarası ile karşılaşırsınız...

Çam ağaçları ile kaplı Jura Dağları... Jura kelimesinin orman anlamına geldiğini öğrenince hiç şaşırmadım doğrusu...
Bu dağların en önemli ve en popüler olan bölgesi Fransa’nın Gex şehrine bağlı olan La Faucille... Kilometrelerce yüksekten kayabilmek için sabırla telesiyej ya da teleferik sırası beklemek zorunda kalırsınız burada. Sezon her zaman kalabalıktır, kurslar her zaman doludur. Ve manzara çok güzeldir.
La Faucille bölgesini geçtikten sonra da La Vattay diye adlandırılan ve bir çok piste sahip olan bir başka kayak alanına ulaşırsınız. Kayakla yürüyüş yapmak, engebeli yerlerden kayarak aşağıya doğru kendinizi bırakmak için ideal bir bölgedir. Tabii bacaklarınızın yorulmasını göze almanız gerekir. Ve manzara burada da güzeldir... Tepelere doğru çıktıkca çam ağaçlarının arasında sessizliğin sesini dinleyerek güzel vakit geçirebilirsiniz...





Yorumlar

  1. "Kar yağdığında dertlerim bile beyaza döner benim..." demiştim bir yazımda...
    Her yıl ilk yağan kar, bana müjde gibi gelir. Bu yıl büyük eksikliğini hissediyorum...
    Bu güzel fotoğraflar için teşekkürler canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl kar çok nazlandı, biz de ancak dağlarda kar gördük...görünce de dayanamayıp hemen aktardım...
      Güzel günler dileklerimle...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...

SADE YAĞLI UN KURABİYESİ

Çocukluğa hep bir özlem var bende... Hadi seni çocukluğuna götürelim gel deseler, hiç düşünmeden koşarım... Çocukluğumun günlerine gitmek için uzun uzun düşünürüm, hafızamın derinliklerinden bir kaç gün yakalarsam ne mutlu bana... Bazen de hiç düşünmeden geliverir hatıralar... Büyüyoruz... Her şey geride kalıyor... Ve bazen küçük bir şey geride kalanları hatırlatıveriyor...   Un kurabiyesi de öyle benim için. Yıllar öncesine götürür beni...   Bu deneme de bunun için aslında. Sanırım biraz olsun aradığım lezzet ve kokuyu buldum. Tarif için masmavi3_mutfakta`ya teşekkür ederim...   Sade yağ ile yapılmış bir un kurabiyesi. Sade yağ yapımından bahsetmiştim, aslında çok zor değil.   Geniş bir tencereye tereyağını koyun ve ateşi kısık ateşe ayarlayıp, kaynamadan erimesini, üstünün beyaz köpük bağlamasını bekleyin, yaklaşık yarım saatte böyle bir görüntü oluşuyor, üstüne biriken köpükleri toplayın ve köpük bitene kadar işleme devam edin, sonunda sapsarı ren...