Ana içeriğe atla

İÇ BAKLALI ENGİNAR



Enginar mevsimi geldi yine, bahar geldi yani, kış hiç bitmeyecek gibi devam ederken baktık ki mart olmuş, baharı yaşamaya başlamışız... Zaman denilen kavram her zaman şaşırtıyor beni...
Zaman su gibi akıp gidiyor cümlesi son yıllarda benim de ağzımdan ve düşüncelerimden gitmez oldu. Planlarımız için daha var zamanı demiyorum son zamanlarda çünkü o beklenilen zaman geliveriyor hemen... Çok yoğun, aman aman önemli işler de değil hani yaptıklarım ya da ben önemsemiyorum belki de ama bildiğim ve hissettiğim bir şey var ki zaman hızla akıp gidiyor avuçlarımdan.
Yapmak istediğim çok şey var, zaman yeterli gelmiyor çoğu zaman. Siz bir günün 48 saat olmasını isteyen insanlardansınız demişti bir doktor yıllar önce, migren için gittiğim bir zaman... Sonra düşünmüştüm de ne güzel olurdu...
Oysa ki çocukken ne kadar uzun gelirdi günler, geceler... Bitmezdi bir gün, beklemek ne zordu...
İşte bu yüzden hemen zamanı geçmeden enginarları değerlendirmek lazım. Basit, çok basit bir tarif.
MALZEMELER
5-6 adet enginar ( ayıklanmış )
2 tane havuç
1 su bardağı iç bakla
1 tane soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 limon
Bir tutam dereotu
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Zeytinyağını  tencereye koyduktan sonra soğanı ince ince doğrayıp ilave edin, enginarları tencereye dizin, baklaları ve dilimlediğiniz havuçları da üstüne koyup tuz ve şekeri attıktan sonra limon suyunu ve normal suyu da üstünü geçmeyecek kadar ilave edin, tencerenin ağzını kapatıp önce yüksek ateşte, kaynayınca da kısık ateşte olmak üzere yavaş yavaş pişirmeye bırakın. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor. Enginarlar yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra servis tabağına önce enginarları dizin, sonra da baklaları enginarların üstüne yerleştirin ve havuçlarla istediğiniz şekilde süsleyin. Yemeğin kalan suyunu da enginarların üstüne gezdirin, dereotlarını da unutmayın.



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Zaman konusunda aynı şeyleri bende düşünüyorum,
    hafta çabucak geçmiş ,hafta sonu gelmiş ay bitmiş.
    Nasılda çabuk geçiyor zaman .
    Enginar nefis görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hızına yetişemiyorum zamanın...
      çok teşekkürler...

      Sil
  2. zaman bazen yetmiyor ayak uyduruyoruz
    eline sağlık tatlım nefis lezetlin aldı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru dediniz, ayak uyduruyoruz...
      çok teşekkürler...

      Sil
  3. Sevgili arkadaşım, zaman gerçekten hızla akıp geçiyor.
    Önemli olan bu akıntının neler sürüklediği, hayatımıza ne anlamlar kattığı.
    Ben de hayatımın bu kırklı yaşlarının başlarında, öğrendiklerimi pratiğe geçirme dönemi ilan ettim:))
    Yani hayatımın yeni bir başlangıcı gibi. Böylece hayat daha da bir keyifli oluyor.

    Bu arada enginarı çok aramam ama baklaya bayılırım. Bu tarifde bence çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık canım... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söyledin sevgili Heyyfi, hayatımızın yeni başlangıcında, öğrendiklerimizin farkına varma zamanı...

      Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum...çok teşekkürler...

      Sil
  4. Bu çanaklar yenmezmi hem leziz hem faydalı
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...