Mutfak evin en
heyecanlı, en hareketli, en sürprizlerle dolu bölümlerinden biri benim için.
Yeni tarifleri bir kenara bırakın her zaman yaptığım tarifler için de aynı şey
geçerli, her an her şey olabilir...
Bunun en güzel
örneklerinden bir tanesi de cheesecake. Heyecan yaşamak istiyorsanız cheesecake
yapın. Yapmaya karar verdiğim andan, ikram için dilimlenen ana kadar heyecan
bitmiyor. Pişerken sürekli bakıyorum fırının önüne geçip çatlamış mı diye,
piştikten sonra servis tabağına alması zaten ayrı bir endişe aman kırılmasın
diye, süslemesi çok büyük bir zevk ama... Sonra da ikram ederken şeklini bozmama
çabaları... Bilmiyorum belki ben yaşıyorum böyle endişeleri... Aslında bu
endişelerim çoğu zaman yersiz oluyor, bu kadar da ürkütücü bir durum yok
aslında ama bir kere yaşadığım hayal kırıklığı sebeb oluyor böyle düşünmeme
galiba. Her şeyin güzel gittiğini düşündüğüm bir anda tam da ortasından
çatlamıştı, çok üzülmüştüm...
Ama bir güzel
tarafı var ki bir gün önceden yapmanız gereken bir tatlı olduğu için kurtarma operasyonu
için zamanınız oluyor.
En önemlisi de
bir gün önceden hatta iki gün önceden yapmanız gerektiği çünkü bekledikce
lezzeti artan bir tatlı...
Bu kadar
heyecandan sonra bir daha yapmak için yeni bahaneler arıyorum çünkü tadını
seviyorum, çok çok değil ama azar azar ve yavaş yavaş yemek hoşuma
gidiyor...
Portakallı bir
sos yaptım bu sefer süslemek için. Portakalın hafif ekşi tadı hoş bir lezzet
verdi, ekşi tatlı lezzetleri sevenler deneyebilir.
MALZEMELERAlt Tabanı için;
150 g pötibör bisküvi
50 g badem tozu
50 g tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kısım için;
3 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
400 g labne peynir
300 g süzme yoğurt
1 paket vanilya
Sosu için;
1 su bardağı portakal suyu
½ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
İnce dilimlenmiş portakal
Tabanı için
gerekli olan malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Bu işlemi elinizle de yapabilirsiniz.
18-20 cm çapında bir kalıp kullandım bu malzemeler için. Kalıbın altını yağlamanıza
gerek yok. Ama ben kalıptan almak kolay olsun diye kalıbın altına aynı ölçüde
yağlı kağıt koydum. Malzemelerin hepsi birbirine karışınca kalıba elimle sıkıştırarak
yerleştirdim. Bu karışım dağılan bir karışım ama elinizle bastırarak kalıbın
dibine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Sonra buzdolabına kaldırın ve diğer
işlemler tamamlanıncaya kadar dolapta beklesin.
Peynirli kısım
için önce yumurta ve şekeri çırpın ve diğer malzemeleri de ilave
edin. İyice karıştırın. Tabanı hazırladığınız kalıbı dolaptan çıkarın ve
hazırladığınız peynirli karışımı üstüne dökün. Ve kalıbı iki elinizle tutup bir
kaç kere tezgaha yavaşca vurun ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve
malzemeler kalıba iyice yerleşsin. Sonra kalıbın dışını alüminyum folyo ile
sarın, yanmadan pişmesini sağlamak ve daha beyaz bir renk elde etmek için. Ve
150 dereceye ısınmış fırında 90 dk yavaş yavaş pişirin. Fırının içine bir kap içinde
su da koyun ki pişerken çatlamayı önlesin.
Yavaş yavaş
pişiyor endişelenmeyin. Sürenin sonunda fırını kapatın ve fırının ağzını yarım
açarak ve içinden çıkarmadan kendi halinde soğuyuncaya kadar bekletin ve sonra
dolaba kaldırın.
İkram etmeniz
gereken zamandan 1 gün önce yapmanız çok iyi olur. Çünkü bekledikce tadı
güzelleşen bir tatlı, hatta iki gün sonra daha da lezzetleniyor.
Bu arada siz üstü
için sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini karıştırarak pişirin ve
soğutun.
Cheesecake iyice
soğumadan kalıptan çıkarmayın. Yapım aşaması aslında zor değil, asıl önemli
olan sabırla beklemek, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına
alın.
İnce dilimlenmiş portakalları cheesecake üstüne yerleştirin ve bunların üstüne
sosunuzu dökün. Daha da süslemek isterseniz portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz,
ya da aklınıza gelen farklı bir süsleme malzemesini de kullanabilirsiniz...
Şimdi bir başka
cheesecake yapmak üzere yeni bahaneler bulmalıyım...
AFİYET OLSUN
ımmm yemek üstüne şimdi ne iyi giderdi
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel olmuş
çok doğru, hafif bir yemeğin üstüne çok iyi olur...
Silçok teşekkür ederim...
Eline sağlık nefis olmuş canım:)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilBayıldım ben buna :)
YanıtlaSilAfiyet,şifa olsun canım..
çok çok teşekkür ederim...
Silne güzel olmuş kızım bayıldı. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilöpüyorum kızınızı, çok teşekkür ediyorum...
SilNe kadar guzel olmus canim. Ben limonlu yapiyorum ama portakalli hic denememistim.Ellerine saglik...
YanıtlaSillimonlu da çok güzel oluyor, limonun ekşisi ayrı bir lezzet katıyor.
Silçok teşekkür ederim...
süper görüntü,çok lezzetli de görünüyor,ellerine sağlık.
YanıtlaSilöyle görünüyorsa ne mutlu bana, çok çok teşekkürler...
SilPortakallısıda çok güzel olur,ellerine sağlık..
YanıtlaSilçok doğru, çok çok teşekkürler...
Silmandalin bitti portakal daha var hemen yapmalı çok güzel olmuş eline sağlık
YanıtlaSilportakallar tadını kaybetmeden yapmalı, ben kan portakalı ile yaptığım için rengi daha koyu oldu...çok teşekkür ederim...
SilHarika gözüküyor,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEllerine sağlık çok güzel görünüyor...
YanıtlaSilne mutlu bana, çok çok teşekkürler...
SilMiss gibi portakal soslu cheese cake ellerine saglik diyorum nefuis gozukuyor..
YanıtlaSilportakal sosla peynirli kısım birbirini dengeliyor, tavsiye ederim.
Silçok çok teşekkürler...
Hangi ülke hatırlamıyorum ama özellikle çatlamışı daha çok tercih ediliyormuş ve daha lezzetli oluyorumuş.
YanıtlaSilÇok ama çoks evdiğim bir lezzet:)
Ellerine sağlık canım.
Can çektiriyor.
belki de çatlaması daha iyi piştiğini gösterir, daha lezzetli olabilir...
Silbeğendiyseniz ne mutu bana, çok teşekkür ederim...
ALLAHIIIIIIM ENFES GÖZÜKÜYOR
YanıtlaSilBEN DAYANAMAYIP BİR DİLİM ALDIM VE KAÇTIM
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN KISMETLE DOLSUN
seve seve, buyrun alın, afiyet olsun...kısmetiniz bol olsun...
Silçok severim,hatta severek yediğim tek tatlı çeşitidir,eline sağlık nefis görünüyor..
YanıtlaSilçok sevindim, ikram etme şansım olsaydı ne güzel olurdu, çok teşekkür ediyorum...
SilÇok seviyorum ama sadece yemeyi:)
YanıtlaSilYapmayı hiç göze alamadım bugüne kadar.
Ama o kadar güzel anlatmışsın ki, baştan sona kadar adrenalin epeyce fazla anladığım kadarıyla:))
Ellerine sağlık.
Sevgiler...
evet bol heyecanlı zaman dilimleri :))
Silçok teşekkür ediyorum...
Merhabalar, bloğunuzu yeni keşfettim. İzlemeye aldım hemen:))))
YanıtlaSilCheesecake evde çok sık yaptığım bir tatlıdır. Hem eşim hem de kızım çok severler:)))
Görüntü harika olmuş, ellerinize sağlık mis gibi portakal kokusuyla tadı eminim harikadır:)
Bana da beklerim, sevgiler...
hoşgeldiniz, beğendiğinize çok sevindim, çok teşekkürler...
Silhayat mutfak güzel bizler için oldukça manalı bir slog olmuş doğrusu.Sizi izlemeye almamda isminizi etkisiyi büyük:)Sevgilye kalın Gizemsel Mutfağa da beklerim.
YanıtlaSilhttp://gizemselmutfak.blogspot.com
çok memnun oldum, teşekkür ederim...
SilBu yeni galiba, misafirlere... Ben gelene kadar portakal mevsimi gecmez sanirim :)
YanıtlaSil167:)
sanırım :))
Silelinize sağlık, harika olmalı tadı
YanıtlaSiltadına bakanlar beğendiler, sanırım fena olmadı...
Silçok teşekkür ederim...