Ana içeriğe atla

BULGURLU ISPANAK



Ispanak yemeğinin pişerken eve dağılan kokusu huzur verir bana, mis gibi evin her yerine dağılır. Evde yapılan bir yemek ve evin yemek kokmasını severim. Bu durumu sevmeyenler olabiliyor ve zaman zaman aspiratörü çalıştırmam gerektiği söyleniyor, farkındayım ama bu kokular beni rahatsız etmiyor.
Kış günlerinde ıspanak, ilkbahara doğru bakla, yazın taze fasulye ve biber dolması, soğuk bir günün öğleden sonrasında eve dönüşte portakallı bir kek ve her zaman olabilir aşure... Bu listeyi daha da uzatabilirim. Bunlar ocaktayken aspiratörü çalıştırarak bu güzelim kokuların dışarıya uçup gitmesine gönlüm razı olmaz, içime çeke çeke koklarım ben bu kokuları...
Sokaktan geçerken yada katlar arasında merdivenden inerken bile duysam böyle bir yemek kokusunu, ne güzel derim kendi kendime, mutfağında yemek pişen bir ev...
Güzel kokar ıspanak yemeği kokmasına da temizlenmesi zordur biraz bilirim, uzun uzun yıkamak ve suda bekletmek gerekir. 

Bu yıkama, ayıklama ve doğrama işlemleri bittikten sonra zeytinyağını ve ince ince doğranmış soğanları ve sarımsakları tencereye koyun. Hafifce kavurun ve üstüne doğradığınız ıspanakları ilave edin. Sonra iri bulgur, salça ve biraz da tuz ilave edip hepsini karıştırın ve üstünü geçecek kadar su ilave edin, kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Ölçü vermedim çünkü bu miktarlar sizin zevkinize göre değişebilecek miktarlar. Bol soğanlı ve sarımsaklı yapıyorum ben, siz sevmiyorsanız daha az kullanabilirsiniz yada hiç sarımsak kullanmayabilirsiniz. Salçası bol olursa güzel oluyor derseniz biraz fazla ilave edebilirsiniz. Aslında normalde pirinç ile yapılır ıspanak yemeği ama ben bulguru daha sağlıklı ve daha lezzetli bulduğum için kullanıyorum. Yarım kilo ıspanak için yaklaşık 2 yemek kaşığı bulgur kullanıyorum ama çok bulgurlu isterseniz biraz daha ilave edebilirsiniz ya da daha az... Ve iri bulgur kullanırsanız daha iyi olur.




AFİYET OLSUN  



 

Yorumlar

  1. Bence de bir ev yemek kokmalı.:)
    Ellerine saglık....

    YanıtlaSil
  2. Ispanak ne guzel bir yemektir. Sunumun cok hos canim. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. ıspanak her türlü kabulümdür..ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yemek tariflerinin yanı sıra paylaştıklarını okudukça, çok fazla ortak noktamız olduğunu anlıyorum ve çok mutlu oluyorum.
    Ne güzel anlatmışsın yemek kokularının ve evlerden gelen kokuların ne ifade ettiğini.
    Yüzümde huzurlu bir gülümseme ile okudum.
    Ellerine sağlık.
    Bu arada bulgur tercihi konusunda da aynı fikirdeyim:)
    Genellikle aynı tarifi, ıspanak köküyle de yaparım, eşim çok sever.
    Sevgiler gönderiyorum Ankara'dan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortak yönlerimiz çoğalıyor, hele Ankara`dan olunca bu blog arkadaşlığı ayrı bir önem taşıyor benim için. Buraya gelmeden önce Ankarada oturuyorduk, evlenince geldiğim şehir Ankara, 16 yılım geçti, çok anılarım var...ben de sevgilerimi gönderiyorum Ankara`ya kucak dolusu, çok çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  5. nekadarc sağlıklı ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. eşim askerde bulgurdan nefret etmiş . o zamandan beri pek bulgurla yapılan yemek pek sevmez. ama ben ve çocuklar çok severiz. ayrıca ıspanağa da çok yakıştırırım. bende ne yapıyorum? ıspanak yemeğinin içine biraz pirinç birazda bulgur atıyorum, bayıla bayıla yiyor. yemeği servisin çok güzel, altındaki motifler daha da güzel, ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  7. ben de cok severim ama cocuklara yedirmek cok zor ispanagi.kendim yapip kendim yiyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa