Başka olur
mercimek çorbasının tadı diğer çorbalara göre, çorba denilince ilk geliveren
aklıma mercimek çorbasıdır, şöyle sıcak sıcak...
Taneli ya da süzülmüş, ikisi de tercihimdir çorbalar içinde.
Çorba için yaz kış ayırımı yapmam ben, kışın soğukda bir başka olur tabii ama yazın da hoş olur sıcak bir günün sonunda, yeni serinleyen akşam vakti.
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tane patates
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su (miktarı değişebilir )
Tuz, nane, kimyon
Önce ayıklanmış ve yıkanmış mercimekleri bir tencereye koyun, içine ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanı, soyup dilimlediğiniz patatesi ve havucu da ekleyin ve üstünü geçecek kadar su koyarak ocağın üstüne koyun. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da orta ateşte malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Malzemelerin iri taneli olmasının zararı yok. Malzemelerin hepsi yumuşayınca, karışımı blendırdan geçirin. Bu malzemelerle kendinizi sınırlamayın ama, farklı sebzeler de ilave edebilirsiniz.
Başka bir tencerede yağ ve unu çırpma teli ile karıştırarak kavurun ama unun rengi çok dönmesin. Suyun iki bardağını ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Topaklanmaması için devamlı karıştırın. Sonra blendırdan geçirdiğiniz karışımı ilave edin ve karıştırmaya devam edin, kalan iki bardak suyu da ilave edin ve karıştırın, kaynadıktan sonra altını kısın, tuz, nane ve kimyon ilave edin, böylece 10-15 dk kısık ateşte kaynatmaya bırakın ama arada bir karıştırın dibi tutmasın. Baharatları istediğiniz miktarda atabilirsiniz ve zevkinize göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz. Eğer çorbanız koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz, eğer sulu olduysa biraz daha kaynatabilirsiniz. Çorbanın kıvamını da zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Üstüne de kıtır ekmek ya da acı seviyorsanız acı biber de ilave ederek yiyebilirsiniz, ha bir de limon var tabii, çorbaların vazgeçilmezi...
Taneli ya da süzülmüş, ikisi de tercihimdir çorbalar içinde.
Çorba için yaz kış ayırımı yapmam ben, kışın soğukda bir başka olur tabii ama yazın da hoş olur sıcak bir günün sonunda, yeni serinleyen akşam vakti.
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tane patates
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su (miktarı değişebilir )
Tuz, nane, kimyon
Önce ayıklanmış ve yıkanmış mercimekleri bir tencereye koyun, içine ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanı, soyup dilimlediğiniz patatesi ve havucu da ekleyin ve üstünü geçecek kadar su koyarak ocağın üstüne koyun. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da orta ateşte malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Malzemelerin iri taneli olmasının zararı yok. Malzemelerin hepsi yumuşayınca, karışımı blendırdan geçirin. Bu malzemelerle kendinizi sınırlamayın ama, farklı sebzeler de ilave edebilirsiniz.
Başka bir tencerede yağ ve unu çırpma teli ile karıştırarak kavurun ama unun rengi çok dönmesin. Suyun iki bardağını ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Topaklanmaması için devamlı karıştırın. Sonra blendırdan geçirdiğiniz karışımı ilave edin ve karıştırmaya devam edin, kalan iki bardak suyu da ilave edin ve karıştırın, kaynadıktan sonra altını kısın, tuz, nane ve kimyon ilave edin, böylece 10-15 dk kısık ateşte kaynatmaya bırakın ama arada bir karıştırın dibi tutmasın. Baharatları istediğiniz miktarda atabilirsiniz ve zevkinize göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz. Eğer çorbanız koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz, eğer sulu olduysa biraz daha kaynatabilirsiniz. Çorbanın kıvamını da zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Üstüne de kıtır ekmek ya da acı seviyorsanız acı biber de ilave ederek yiyebilirsiniz, ha bir de limon var tabii, çorbaların vazgeçilmezi...
AFİYET OLSUN
KESİNLİKLE KATILIYORUM SANA,BAŞKA OLUR MERCİMEK ÇORBASI,HELE DE TAVUK SUYUYLA YAPILIRSA.ELİNE SAĞLIK CANIM NEFİS GÖRÜNÜYOR..
YanıtlaSilMisss gibi mercimek corbasi kokusu buraya kadar geldi:))
YanıtlaSilGÜZEL YAPILMIŞ BİR MERCİMEK ÇORBASININ YERİNİ HİÇ BİR LEZZET TUTMAZ BENCE,ELLERİNE SAĞLIK..MİS MİSSS..
YanıtlaSil
YanıtlaSilSoğuk kış günlerinde sıcacık mercimek çorbası gibi bir lezzet daha var mı...
ellerinize sağlık
Mercimek çorbasının yeri başkadır bende.Ellerine sağlık.Bol limonlu için .Şifa olsun.
YanıtlaSilsevgiler
Çorbaların en çok sevileni bence. Kış demek mercimek ve tarhana demek. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilhavalar soğudu :((
YanıtlaSilçorba çok iyi geliyor insana :))
içimiz ısınıyor valla :)
ellerine sağlık canım...
Bende yapıyorum ama malum seninkinin lezzetinde olmuyor. En çokda esnaf lokantalarının mercimek çorbasını severim....
YanıtlaSilBu arada ben bal kabağı ve pancarda ilave ediyorum . Tabi duruma göre değişiyor.. Baharat olarakda zencefil ve zerdecal cok az...
Yani beni ki biraz kaydir hoppak oluyor.:)
Tüm çorbalar bir yana, mercimek diğer yana. Çok severim. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...
YanıtlaSil