Ana içeriğe atla

YÖRÜK MÜZESİNDE BİR KÖY KAHVALTISI




Burası Fethiye-Kargı köyü. Yeşillikler arasında, buz gibi suların aktığı, gözünüzü doğayı seyretmekten alamayacağınız bir güzelliğe sahip, sakin, kendi halinde bir yer. Kendi başımıza sanırım keşfedemezdik, bilen birileri olmadan olmazdı... Arkadaşlarımızın sayesinde biz de bu güzel yeri görmüş olduk. Sanırım biz de sevdiklerimizi getirmekten çok büyük bir mutluluk duyacağız, sabırsızlanıyorum...
Her şey doğal burada, olduğu gibi. Bir aile işbirliği, ailedeki herkes çalışıyor, evleri de burası, hemen yanında. Aile büyükleri ekmekleri yapıyor, daha gençler masalara servis, diğerleri de sipariş alıyorlar, herkes koşuşturuyor anlayacağınız ama yüzlerinde bir gülücük ve tatlı bir mutlulukla. Kahvaltı sofralarında bulunan herşeyi kendileri yapıyorlarmış, gayet lezzetli.
Buraya kadar çok güzel, ama benim daha çok hoşuma giden başka şeyler de var. Bu mekanın kurulmasını sağlayan Enver Yalçın aynı zamanda bir de müze oluşturmuş hemen yanında; Yörük Müzesi... Köy yaşamına ait herşey var müzede. Köy yerlerinde insanların ellerinde eskiden kalma ne varsa toplamış, biriktirmiş ve böyle bir müze kurmuş. Çok da iyi yapmış, emeklerine sağlık diyorum ve tebrik ediyorum kendisini. Tarihi yaşamak böyle olur, nesilden nesile taşımak, çocuklarımıza geçmişi yaşatmak, zamanın neler getirip neler götürdüğünü anlamak böyle müzeler sayesinde, böyle duyarlı insanlar sayesinde olur ancak.


Beni şaşırtan bir diğer nokta da duvarlarda yazılı olan sözlerin altında kendi isminin olmasıydı, hepsi de ayrı ayrı güzel ve anlamlı sözler...

Çok da popüler olduğunu müzeyi gezerken daha iyi anladım, gezenlerin fotoğraflarını da asmışlar, kendisini kitaplarından ve televizyon programlarından takip ettiğim Sunay Akın`ın da resmini görünce, iyi ki de gelip görmüşüz dedim kendi kendime arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ederek.







Ağustos-2012

Yorumlar

  1. Paylasim icin tesekkurler ne kadar guzel resimler..oralarda olmak isterdim..yumurtanin goruntusude istah acici:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Fotograf masanin 1/3'unu gosteriyor. Evet o gorunen yumurtalarin cogunu "goturmus" kisi olarak birseyi paylasmak istedim...
      Yumurta masaya geldi ve bizi davet eden degerli arkadasimizla benim arama yerlestirildi. Ben de Cenevre'den gelme bir burjuva "gorgusuzlugu" ile catal/bicak kullanarak yemeye calistim o yumurtalari. Arkadasim "simdi ayip ettin yumurtalara, ince ekmegi kullanarak elinle yiyecektin" dediginde kendime cok kizdim.
      Kendime kizmamin iki sebebi oldugunu dusundum sonra.
      1)Suphesiz catal/bicak hareketim tamamen otomatikti ama bunun luzumsuz bir kibarlik sovu gibi algilanabilecegini hesaba katamamis olmama uzuldum. Arkadasimin boyle dusunmedigini biliyorum ama bunu ben neden dusunmedim diye kizdim kendime
      2)Ikincisi; cocuklugunda köyünü ziyaret edip babaannesinin pisirdigi yumurtalari ince ekmekle defalarca "goturmus" :) birisi olmama ragmen, bunlari ne cabuk unuttugumu farkedip kizdim kendime. Hos, usulu cocuklugumdan bilmesem de karsimdaki arkadasimi izleyerek de ayak uydurabilmeliydim sofranin adabina.
      Sanirim durum tamamen pratik eksikliginden kaynaklaniyordu. Neyse ki hemen telafi ettim ayibimi ikinci yumurtayi da goturerek, ama bu kez usulunce tabii :))))

      Sil
  2. MUHTEŞEM BİR YER BAYILDIM...
    AYRICA KÖY KAHVALTILARINIA DA BAYILIRIM :))

    YanıtlaSil
  3. Ne iyi etmissin buna da blog'unda yer vermekle...
    "HAYATMUTFAKTAGUZEL"in esi olarak ben de arkadaslarimiza cok tesekkur ediyorum. Hem comert davetleri icin ve hem de boylesi guzel bir alternatifi bizlere tanittiklari icin.

    YanıtlaSil
  4. ankara'da da bu tarz yerler çok var. fakat oturuyorsun sağdan soldan araba sesleri, şehrin olağan gürültüsü arasında tabii ortamından kopuk bir şekilde oluyo. oysa köyde olup kuş cıvıltıları arasında temiz havada olması, her şeyden önce doğal olması çok güzel. bu ortamda çok harika bir gün geçirdiğinizi tahmin edebiliyorum. paylaşımın için teşekkür ederim. Eski doğal yaşamı müzeye dönüştüren beyefendiyi de kutlarım. değerlerimizi yaşatıp sahip çıkmamız lazım.

    YanıtlaSil
  5. orada kahvaltı yapmak kim bilir ne keyifli olmuştur,en sevdiğim ortamdır...

    YanıtlaSil
  6. bayildim, cok ama cok sevdimmmm......

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...