Ana içeriğe atla

KAYISI REÇELİ



Kahvaltı sofralarıma renk katan tabaklar içi reçelle dolu olan tabaklar, her türlü reçel olabilir, renk renk... Reçel yoksa bir kahvaltı sofrasında çok renksiz gelir, şöyle bir iki tabak reçel olmalı, olmalı olmasına da bizim evde reçel çok yenir mi... Maalesef... Aslında  reçel yenmediği için çok da üzülmüyorum, sonuçta şekerli bir besin maddesi. Ama yine de kahvaltı sofrasında reçel olması hoşuma gidiyor. Reçeli en çok tüketen benim, peynir ve reçel ikilisi her zaman hoşuma gider. Önceleri peynirle reçeli beraber yediğim için şaşırırlardı, hem tatlı hem tuzlu aynı anda nasıl olur derlerdi, şimdilerde alıştılar artık, bir dilim peynir ve üstüne bir reçel tanesi...
MALZEMELER
1 kg kayısı
1 kg şeker ( ben 500 g olarak kullanıyorum )
½ limon suyu
Kayısıları önce üstünü örtecek şekilde şekerle bir gece bekletiyorsunuz, sonra ocakta yarım saat kaynatıp limon suyunu ilave ediyorsunuz, beş dakika sonra ocaktan alıyorsunuz, bu arada oluşan köpükleri de toplayıp atmakta yarar var. İlk kaynamadan sonra kısık ateşte devam edebilirsiniz kaynatmaya... 
Her zaman dediğim gibi şeker miktarı size kalmış, hep söylerim ya daha az daha az şeker diye, ben şeker miktarını azaltıyorum, tarifteki miktardan daha az kullanıyorum, siz damak tadınıza göre ayarlama yapabilirsiniz, bir de kullandığınız meyvenin ekşi olup olmaması da önemli, benim kullandığım kayısılar biraz ekşiydi...
Reçel yapıyorum diyorum ama bu yaptıklarım yarım kilodan hep, çok tüketilmediği için az az yapıyorum, bitince de tekrar yapılabilir. Artık mevsimini beklemeye de gerek yok, dondurulmuş meyvelerle de oluyor hatta kuru meyvelerden de deneyebilirsiniz. Eskiden olsa yazın başlanırdı kış için reçeller yapılmaya. Vişne reçeli bizim evin baştacıydı, yarım kilo ne demek kilo kilo yapılırdı, vişneleri ayıklamak da başka bir hünerdi, yerken ağzımıza çekirdek gelmemesi önemli... Kışın en çok vişne reçelini tüketirdik. Çilek reçeli daha bir özenle yapılırdı ve genelde daha çabuk biterdi, az yapılırdı sanırım, vişne kadar çok olmazdı, kayısı reçelini de hatırlarım ama vişne başka, reçel kavanozları olurdu büyük büyük, her reçel yapışımda hatırlarım, bahsetmiştim sanırım bir kere daha yine böyle... Olsun, güzel anılar, güzel yaşanmış her şey tekrar tekrar bahsetmek için...
Vişne reçellerini ne güzel de yemişiz çocukken, annemin eline sağlık...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Sırada erik var sanırım! Eline saglık!

    YanıtlaSil
  2. seninde eline sağlık sevinçim güzel görünüyor afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ikigun once de ben yaptim, kendime ozel ......bizde de benden baska tuketen yoktur,aynen peynir ustu severimmmmmm......
    Ellerine saglik....

    YanıtlaSil
  4. bende en çok sofradaki rengini severim reçelin,ellerine sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...