Enginarlar
marketlerde boy boy sıralanmışken onlara bakmadan geçemiyorum. Enginarın
ayıklanmamışından uzak durmaya çalışırım aslında. Diğer tariflerde de
dondurulmuş ya da ayıklanmış olarak almanın daha uygun olduğundan da
bahsetmişimdir. Çünkü gerçekten enginar,
ayıklanması en zor sebzelerdendir, belki de bana öyle geliyordur.
Dayanamadım ve
aldım gene bir heves ve başladım ayıklamaya zevkli zevkli ama önce geniş bir
kaba bol limonlu su hazırladım. Önce dış yaprakları derken orta kısmın üstündeki
tüylü kısma gelince bu sefer küçük bir bıçakla temizlemeye başladım, bu işlemi
yaparken limonlu suyun içinde yapmaya dikkat ettim. Ayıkladığım enginarları bu
suyun içinde beklettim. Bütün bu işlemleri hızlı hızlı yapmaya gayret ettim
çünkü o kadar çabuk kararıyor ki... Temizlerken orta kısımdaki yaprakların sivri
olan uç kısımlarına da dikkat etmeniz gerekli... Ve bütün enginarları ayıklayıp
bitirdikten sonra ellerinizi görünce sakın şaşırmayın çünkü parmaklarınızın ucu
da kararıyor. İşte böyle bir sebze enginar, yemesi çok güzel ama ayıklaması
olmasa... Bu nedenle size tavsiye ediyorum ki ayıklanmışları varsa kaçırmayın..
Bu tarifi aynacunda da gördüm. Kendisine çok teşekkür
ediyorum. Tarif portakallıydı, ben portakal yerine erik kullandım. Bu yemeği
yapmanızı tavsiye ederim, özellikle biraz ekşi tatdan hoşlanıyorsanız...
MALZEMELER
4 adet ayıklanmış
enginar
1 adet yeşil elma
8-10 adet yeşil
erik
Zeytinyağ ve tuz
Bir tutam un ( kullanmak zorunlu değil )
Bir tutam dere
otu
Enginarları ve
yeşil erikleri tencereye yerleştirin, üstüne zeytinyağını ve tuzu ilave edin.
Yağ miktarı size kalmış ama çok koymamanızı tavsiye ederim. Üstünü geçecek kadar
su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye
başlayın. Biraz piştikten sonra kabuklarını soyup, uzun uzun dilimlediğiniz
elmaları da tencereye ilave edin. Çünkü elmalar hemen pişiyor. Ocağı kapatmadan
bir tutam da un atarsanız yemeğin suyu biraz kıvam kazanıyor.Enginarlar da
yumuşayınca ocağın altını kapatabilirsiniz. Doğradığınız dere otlarını da üstüne
ilave edin ve tencerenin ağzını kapatıp kendi haline bırakın. Ilık ılık yemesi
çok güzel, denemelisiniz...
AFİYET OLSUN
İçine erik giren tariflere bayılırım. Annemde erişteli bir çorba yapıp içine koyardı erikleri. Muhteşem olurdu.... fatoşun mutfak günlüğü
YanıtlaSilArkadasim cok havali olmus, erigi nerden buldun :(
YanıtlaSilEllerine saglik ,canim benimmmm...
lübnanlıdan :))
Silne kadar degisik bir tat.aslinda osmanlida meyveyi sebze yemekleriyle beraber pisirirlermis.ellerine saglik.
YanıtlaSilOoo... Enginarda erik ve elma. Doğrusu tadını çok merak ettim. Tarif için teşekkürler. Eleriniz dert görmesin
YanıtlaSilbu şekilde hiç denememiştim enginarı,çok eneteresanmış,ellerine sağlık..
YanıtlaSilbu sene okadar çok enginar varki hemen her markette görmek mümkün. hem de çok ucuz. eskiden en pahalı sebze idi bir de bulmak zordu. şimdi hem yeşili, hem ayıklanmışı ziyadesiyle var. birde çok hoş tarifler veren blogcumuz da var. bende mutlaka deneyeceğim. teşekkürler.
YanıtlaSilElmalı hiç denemedim.Erikli bugün yapacağım, Derya Baykal'da görmüştüm. Bakalım tadını merak ediyorum,ellerinize sağlık.
YanıtlaSildeğişik bir enginar yemeği olmuş ellerine sağlık canım
YanıtlaSilÇok güzel bir enginar yemeği olmuş,ellerine sağlık.En kısa zamanda denemek istiyorum.Sevgiler:)
YanıtlaSil