Ana içeriğe atla

ÇARŞAF BÖREĞİ


Ben ortaokul, lise zamanlarındayken annem yapardı bu böreği. Hep aklımdadır bu börek ama yapmak için cesaretim yoktu, son bir kaç yıldır yapıyorum. Annem yapardı ya güzel de yapardı, babam da severek yerdi, işte bu yüzden cesaretim yoktu, ya o kadar güzel yapamazsam... Yapardı diyorum çünkü eskisi kadar börek yapılıp yenmiyor, ev kalabalıklaşınca yapılıyor börekler artık, malum daha az yemek, unlu mamülleri azaltmak yaşam tarzı oldu artık.
Bir kaç denemeden sonra ben de arada sırada yapar oldum bu böreği, her seferinde annemi hatırlayarak...
Onun yaptıkları gibi olmasa da idare ediyor işte...
Çok zor bir börek değil aslında; un,su ve tuzdan oluşan yumuşak bir hamur yapıyorsunuz. Hamurun miktarı size bağlı. Sonra hamuru ufak bezelere ayırıyorsunuz ve her birini tabak büyüklüğünde açıp, bir fırça yardımı ile zeytinyağ sürüp üstüste diziyorsunuz. Onlar beklerken siz böreğinizin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Kıymalı, peynirli nasıl seviyorsanız. Ben bu sefer patatesli yaptım; patatesleri çiğ olarak rendeledim, sonra soğanı rendeledim ve tuz ile karabiberi ilave ettim, böylece iç malzemem hazırlanmış oldu. Ispanaklı olan bir önceki seferden. Ispanakları  bol soğanla birlikte kavurup, tuz ve karabiber ilave ediyorsunuz iç malzemesini yapmak için... 
İşte bundan sonrası daha zevkli. Bir çarşafınızı bu işe ayırabilirsiniz. Ben çarşafı masaya seriyorum. Aslında yere serilerek yapılır. Sonra yağda beklettiğiniz hamurlardan bir tanesini alın ve çarşafın üstünde her yerinden çekerek yavaş yavaş yufkayı büyütmeye çalışın, yırtılsa da korkmayın önemli değil. Yani gayet eğlenceli ve basit bir olay.

Artık açılamaz hale geldiğinde iç malzemeden her tarafına dağıtın ve önce çarşafın bir ucundan kaldırarak hamurun rulo olmasını sağlayın, tam ortaya gelince diğer ucuna da aynı işlemi uygulayın. 
Bu hamuru ister gül şeklinde birbiri etrafına dolayın, ister uzun uzun yan yana dizerek tepsiye yerleştirin. Şekil vermekte özgürsünüz. Üstüne de yumurta sarısı ve susam, sonra 180° lik fırında üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca üstüne bir havlu örterseniz daha güzel oluyor. 
Böylece anneme de hatırlatmış oldum, şimdiden ellerine sağlık, babama da afiyet olsun...



AFİYET OLSUN 



Yorumlar

  1. Çok pratik ve güzel bir börek. Çok da güzel yapmışsınız. Bizde de çok sevilir.

    Ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
  2. anneninkini tuttumu bilemem ama canım senin börekte harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım kızım çok güzel görünüyor afiyet olsun bizde yemiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  4. anlatımın gayet kolay , acaba işin başına geçti mi öyle olacakmı bilmiyorum. bende yapmaya çalışayım inşallah olur. o kadar güzel görünüyorki, bir dilim kesiyorum tel tel dökülüyo sanki . ellerine sağlık , bizde yemiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  5. offf yine inanılmaz güzel birşey daha... bugün tüm bloggerlar sanki canım ne çektiyse onu yapmışlar. çarşaf böreğine de bayılırım olsa hiç affetmezdim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ARKADASIMIN BOREGINI YEMIS BIRI OLARAK SOYLUYORUM ." HERZAMAN KI GIBI SUPER"
    ELLERINE SAGLIK....

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık çok güzel olmuş canım
    mutlu haftasonları
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa