En az haftada bir
kez balık tüketmek gerektiğini söylüyor uzmanlar. Eğer severek yeniyorsa
evinizde daha da fazla tüketmek en iyisi. Balık; vücudumuz tarafından
yapılamayan doymamış yağ asitleri açısından çok zengin, yani Omega-3 kaynağı. İyot
ve selenyum mineralleri açısından da zengin. Balıkların içinde de somon ilk
sıralarda yer alıyor yapısındaki Omega-3 fazlalığı açısından.
Somon balığı
pembe renkli bir balık ve diğer balıklara göre farklı bir lezzete sahip. Diğer
balıklar gibi ayıklama problemi yok, çünkü çoğu yerde dilimlenmiş olarak
satılıyor.
Yüksek yağ oranı
yüzünden kızartmaya uygun bir balık değil. Izgara ya da fırında pişirmenin daha
doğru olduğunu söylüyor uzmanlar.
Somon dilimlerini
doğrudan tavaya dizebilirsiniz. Izgara yapar gibi, hiç yağ koymadan.Önceden
derilerini ayıklamanıza da gerek yok, çünkü Omega-3 pişerken balığın derisinden
etli kısma geçiyormuş. Ocağın ateşini çok fazla açmadan kısık ateşte yavaş
yavaş pişirebilirsiniz balıkları, hiç yağ ilavesi yapmanıza gerek yok , sonra
öbür tarafını da pişirin yavaş yavaş.Tavadan alırken derilerini ayırabilirsiniz.
Pişirmesi bu
kadar basit bir balık, bu sade haliyle bile çok lezzetli.
Ben farklı soslar
yapıyorum bazen değişiklik olsun diye...Mesela çok basit bir sos;
Somonlar kendi
hallerinde yavaş yavaş pişerken siz başka bir tavaya zeytinyağı koyun, sonra
kekik, kuru fesleğen, 1-2 taze biberiye,
köri, doğranmış sarımsak ve tuz ile birlikte baharatların kokusu şöyle bir
çıkana kadar karıştırın, yakmadan ama. Sonra somonları pişirdiğiniz tavada
biriken yağı da bu baharat karışımına ekleyin. Böylece bir sos elde etmiş
olacaksınız, fazla değil az bir sos oluyor bu, fazlasına da gerek olmuyor
zaten, yeterli geliyor. Çok güzel bir kokusu var bu sosun...
Pişen somonları
servis tabağına aldıktan sonra üstlerine hazırladığınız bu baharatlı karışımı
gezdirin.
Hem hafif, hem de
pratik, tavsiye ederim...
AFİYET OLSUN
Tevafuk az once firina balik attim :) Su feslegeni bulursam buralarda denizcem bu sosu insallah... Elinize saglik.
YanıtlaSilHmmm kesin deneyeceklerim listeme aldım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbizde balık çok seviyoruz, mümkün olduğu kadar haftada bir yapmaya çalışırım. somonu da sıklıkla yaparım. bu sosu diğer balılar için de denesek olur herhalde. ellerine sağlık . kokusu buralara kadar geldi. mmmmmm nefis....
YanıtlaSilBalığın her çeşidini severim, çok nefis olmuş.Ellerine sağlık, sevgiler:)
YanıtlaSilEşimin yaptığı gibi görünüyor. Yalnız eşim zeytinyağında bekletir biraz baharatlarla birlikte.. Harika oluyor. Elinize sağlık..
YanıtlaSilbalık da balık diyorum başka da bir şey demiyorum:)
YanıtlaSil