Ana içeriğe atla

MOZAİK PASTA


Önceleri dolabımda bulunurdu aniden sohbete gelen arkadaşlar ve kendimiz için, hem yapımı kolay, hem dolapta uzun süre kalabiliyor, hem de yemesi zevkli...
Uzun zamandır yapmadığım bir lezzet olduğunu hatırladım geçenlerde ve büyük bir hevesle yaptım yeni dostlara, eski günleri ve dostlarımı hatırlayarak.
Mozaik pasta nedense aklımızda çocukluk pastası olarak kalmış ya da benim için öyle... Her evde olan malzemelerle rahatlıkla yapılan bir lezzet olduğu için genelde yapılırdı evlerde. Kolay, basit diyorum ama bir o kadar da leziz bir tatlıdır benim için, bir çok kremalı pastadan daha çok severim. Çikolata daha bir hafifliyor sanki bisküvilerle birleşince. Soğuk soğuk yenmesi, ağızda yavaş yavaş hoş bir tat bırakarak kaybolması çok eğlenceli, bir de yanında çay varsa afiyet olsun size...
MALZEMELER
350 g pötibör bisküvi
50 g tereyağ
3 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı süt
Bisküviler hariç bütün bu malzemeleri iyice karışıncaya kadar ısıtın ama kaynamasın ve ocaktan alın. Tereyağını kullanmak zorunda değilsiniz, ben yağsız da yapıyorum. Bisküvileri çok fazla ufak parçalar olmayacak şekilde kırarak bu karışımın içine atın ve iyice karıştırın. Sonra nasıl şekil vermek isterseniz ona uygun bir kap yardımı ile şekillendirin. Kabın içine alüminyum folyo sererek bu karışımı dökerseniz daha iyi olur. Ya da doğrudan alüminyum folyonun içine bu karışımı dökün ve elinizle piramit şekli verin, ben genelde bunu tercih ediyorum, daha pratik oluyor. Bir diğer adı da piramit pasta olduğu için şekli de adına uygun oluyor. Sonra çabuk olmasını isterseniz derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dolapta da oluyor aceleniz yoksa.
Eğer üstüne sos yapmak isterseniz;
1 çay bardağı krema
150 g bitter çikolata
Kremayı yavaş yavaş ısıtırken içine çikolatayı ufak parçalar halinde atarak karıştırın ve kaynamadan ocaktan alın, karıştırmaya devam ederek çikolatanın erimesini sağlayın. Böylece sosunuz hazırlanmış olacak. Bu sosu dolaptan çıkardığınız mozaik pastanın üstüne dökün ve tekrar dolaba kaldırarak donmasını bekleyin. Üstünü de istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, hindistan cevizi, fıstık.....



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. üzerine yaptığın sosla daha da mükemmel olmuştur. bayılırım mozaik pastaya. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ne hafif, ne lezzetli olur bu. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. sevgili birsen hanım ve ahu, çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  4. pişti olmuşuz evet:)))
    seninkide çok güzel olmuş canım kurtarıcıve herzaman dolapta tuttuğum bir pastadır
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. üçgen mozaik ,klasik tatlıdır.Bugün ikinciye gördüm bende mi yapsam ne.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. arkadasimin tatlisini yiyen biri olarak soyluyorum.......muhtesem,muhtesem,muhtesem....
    herseyi pek guzel yapar kendileri.....eline saglik...

    YanıtlaSil
  7. 98.7 kg olmamin tek suclusu "Hayat Mutfakta Guzel"dir, buradan butun dunyaya ilan ediyorum :) Haa bu arada yaptiklarinin agir ve cok kalorili oldugundan degil, benim onlarin lezzetinden dolayi uc kisilik goturmemden dolayi :)

    YanıtlaSil
  8. çocuklugumuzda annelerimiz hep yapardı,o yüzden vazgeçilmez tatlımız,görünümüde süper eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. selamlar... ben de artık sürekli değişik birşeyler yapmanın fetişisti olarak bayıldığım mozaik pastayı bir kenara bıraktım: ( ama bugunlerde bir kaç arkadaşımın blounda görünce aklıma düştü.. en kısa zamanda benım de yapmam gerekiyor sanırım: ) ellerinize sağlık.. ben de beklerim.. sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ASLA HAYIR DİYEMEM ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  11. Benim dolaptan eksik etmediğim bir pastadır. Tatlı krizlerimde hazır oluyor:)Ama soslu yapmadım,böyle çok daha lezzetli olmuştur ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  12. En basit ama en bıkılmayan lezzet, nasıl canım çekti yapıcam şimdi^^

    YanıtlaSil
  13. Mozaik harika görünüyor.Ellerine sağlık canım.
    Bence de hepimize çocukluğumuzu hatırlatan.Annelerimizin sık sık yaptığı nefis bir lezzet.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Canim eline saglik olsun. Bende uzun zaman oldu yapmadim ozledim. Bu an tum bloglarin favori tadi oldu..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  15. Doğrusu bunu sevmeyen yoktur sanırım ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    Benim de çocukluk tatlarımdan biridir mozaik pasta.Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  17. Evlendiğimden beri yapmadım desem 5 yıldır yapmamışım demekki vauvv:)Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...