Ana içeriğe atla

KAT KAT GÖZLEME


Ne de güzel olur yemesi, çok severim.
Mutfakta yemek yaparken siz de birilerini hatırlayıp eskilere doğru şöyle bir gidip gelenlerden misiniz. Her tarifinizin yanında parantez içine yazılmış bir isim varmı o tarifi aldığınız kişiye ait, olmasa da hatırlar mısınız tarifi aldığınız o arkadaşınızı, komşunuzu, dostunuzu. İşte ben mutfakta bir şeyler yaparken çoğu zaman hatırlarım birilerini, tariflerimin kenarlarında bir isim vardır genellikle, bir kekte, bir kurabiyede hatırlarım arkadaşlarımı, düşünürüm onlarla geçirdiğim güzel zamanları. Bazılarından haber alamadığım için kimbilir nerelerdedir diye düşünürüm özlemle, haberdar olduklarımın da kulakları çınlıyor mudur acaba diye merakla.
Gözleme de öyle bir tarif işte benim için. Yan komşumun  lezzetli gözlemelerini yemek çok güzeldi... Kulakları çınlasın...
Yapıldıkca basit gelmeye başlayan bir tarif. Malzemesinde çok fazla bir şey yok; un, tuz, su ve aralarına sürmek için zeytinyağ...
Miktarını kendiniz ayarlayarak çok fazla sert olmayan yumuşak bir hamur yapıyorsunuz.
Sonra bu hamuru bezelere ayırıyorsunuz. Bezeler yumurtadan biraz daha irice olabilir. Bezeleri açıyorsunuz ve zeytinyağı ile yağlayıp zarf şeklinde katlıyorsunuz. Eğer gözlemenin içine bir şeyler koyacaksanız gül böreği yapar gibi şekil veriyorsunuz. Bütün bezeleri bu hale getirdikten sonra zarf şeklinde katladığınız bezeleri kare olacak şekilde azar azar unlayarak açıyorsunuz. Açtığınız bu karelerin büyüklüğünü tavanızın büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Sonra kızdırdığınız tavada arkalı önlü kızartıyorsunuz. Ama yüksek ateş olmasın, yanabilir. Bir yüzünü çevirince fırça yardımı ile hafifce yağ sürerseniz kabarmasına yardımcı olursunuz.
Gül böreği şeklinde olanları da yuvarlak olarak açıp içine istediğiniz harcı koyduktan sonra yarım ay şeklinde kapatıp yine tavada arkalı önlü aynı yöntemle kızartın.
İç harc olarak ben bu sefer peynir ve maydanoz karışımını kullandım, kıymalı da yapabilirsiniz.
Aralarına isterseniz tereyağ da sürebilirsiniz zeytinyağı yerine.
Çay da demlendiyse kahvaltı tamamdır...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Harika bir lezzet ellerine sağlık. Benim annem de harika yapar gözlemeyi. Onun elinden yemek her zaman çok güzel oluyor. Yapmasını da öğrendim tabii ki. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mmmmm süper bir gözleme olmus, yaninda da ayran mis gibi olur...Ellerine saglik canim....

    YanıtlaSil
  3. Canim sana bir ödülüm var, blogumu ziyaret edermisin....

    YanıtlaSil
  4. Εvеrything iѕ verу open wіth a рreciѕe deѕcription
    of the challenges. Ӏt was truly informative. Your
    site is verу useful. Thаnks foг shаrіng!



    Here is my web page - SEOPressor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...