Ana içeriğe atla

ET SOTE VE PATATES GRATEN


Et yemeklerinin yanına pilav olur genelde alışkanlıktan olsa gerek, şöyle tereyağlı tane tane ya da yanında değil de pilav üstünde servis edilir... Sanki  ayrılmaz bir ikili olmuşlardır. Bizim evde de durum böyle, et yapılırsa yanına mutlaka pilav da olur.  Yoksa eğer gözler arar tezgah üstünü pilav nerede kaldı diye...
Dedim ya alışkanlık. Ama bu sefer ben bu alışkanlığı bozdum. Et sotenin yanına graten yaptım, yakıştılar birbirlerine , siz de yapın bence...
Et sote için aldığınız dana kuşbaşı etleri (300 g) 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile orta ateşte şöyle bir çevirin, sonra ince ince doğradığınız 2 orta boy soğanı ilave edin, 5 diş sarımsağı da ince ince doğrayıp ilave ettikten sonra 2 yemek kaşığı salça ile birlikte 2 su bardağı su ilave ederek, bu arada istediğiniz oranda tuz ve diğer baharatları da ilave etmeyi unutmayın. Ben genelde kekik ilave ederim. Sonra etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer su azalırsa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
Graten tarifi içi;
MALZEMELER
4-5 adet patates
50 g tereyağı
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
200 ml krema
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz, karabiber
Patatesleri önce fazla kalın olmayacak şekilde dilimliyoruz ve kolay pişmesi için yumuşatmadan haşlıyoruz, bir fırın kabına yerleştiriyoruz. Sonra tereyağını un ile kavurup sütü ilave edip karıştırarak muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan indiriyoruz. Kremayı ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz ve tuz, karabiber ile bir kere daha karıştırıp patateslerin üstüne döküyoruz. Üstüne rendelenmiş kaşarı güzelce yaydıktan donra 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Grateni büyük bir fırın kabında pişirebileceğiniz gibi porsiyonluk fırın kaplarında da yapabilirsiniz...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. bizde de durum aynı canım et yemeklerinin yanına olmazsa olmazdır pilav ama denemek isterim patates graten ile sunmayı ellerine sağlık canım fikir için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor. Çok ilginçtir bizim evde de etin yanında mutlaka patates vardır. Eşim pilav ve türlerini fazla aramaz. Ben de değişiklik yapmak istediğimde etin yanına pilav yaparım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. etin yanında nefis olur ellerine sağlık he ikiside nefis görünyor..

    YanıtlaSil
  4. bu süper ikiliye bayılırım:))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilavdan sıkılanlar için güzel bir ikili, teşekkür ederim...

      Sil
  5. çok lezzetli duruyor öğretmenim :)))

    YanıtlaSil
  6. Haklısın pilav aranır yanına hep et yemekelrinin..
    Gratende nefiss görünüyor..
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Bloğunuza da bayıldım
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. benim esimde pilavsiz neredeyse oturmaz sofraya.bende biktim artik pirinc pilavindan.ellerine saglik eminim cok yakismistir graten etin yanina.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...