Ana içeriğe atla

DUMANI ÜSTÜNDE TARHANA ÇORBASI



Bir tencereye önce zeytinyağı konur, domatesler rendelenir, koyu yeşil renkli ince ve uzun sivri biberler her seferinde olduğu gibi acı mıdır değil midir soruları ile ( aslında şöyle bir dil ucuna değdirilerek yapılan bir testtir acılık testi ama Ramazan olunca bu test yerini tahminlere bırakır,  her seferinde de acı çıkar bu ince ve uzun yeşil biberler… ) ince ince doğranır ve güzelce kavrulur. Su ilave edilir ve kaynamaya başlamadan az önce evde özenle yapılmış tarhana kaşık kaşık ilave edilir. Tahta kaşık ile karıştıra karıştıra güzelce pişirilir. Bu karıştırma önemlidir, biraz ara verilirse tarhana topak topak olacağı için başında kim varsa kaynayana kadar karıştırmayı bırakmaması gerekir. İşte böylece iftara yarım saat kala bir koku yayılmaya başlar hafiften hafiften, domatesle biberin tarhanayla buluşma kokusu… Ortaya kurulmuş yer sofrasında çorbanın yeri çoktan ayrılmıştır. Etrafına o gün ne varsa dizilmiş, tabaklar yerini çoktan almıştır. Bir de tarhana çorbasına eşlik eden hatırı sayılır bir tat vardır ki olmazsa olmazlardan; yaz turşusu… Çabuk hazırlanan, kendine özgü bir tadı olan, domatesi, salatalığı ve biberleri ile çok yakışır bu sofraya. Ezan sesiyle birlikte top sesini duymak için herkes sabırla bekler sofra başında. Sahura kalkmak için davulun sesini duymakla başlayan sürenin bitmesine artık saniyeler kalmıştır. Ve eller uzanır ezan sesi ile birlikte sofradaki bardaklara doğru, sular yudumlanır dualarla ve kaşıklanır dumanı üstünde mis kokulu tarhana çorbası. Her ne kadar sahura kalkmak için mücadele versem de itiraf etmeliyim ki dayanmak çok zordu. Gün uzun ve sıcak, aynı dedikleri gibi; bu uzun günlerde ben oruç tutamam, zorlanırım… Ama onları haklı çıkarmış olmamak adına gelecek sahur için planlar yapmaya devam ederdim tarhana çorbasını büyük bir iştahla kaşıklarken. Ya şimdi yine aynı oruç tutma duygusu, ama bu biraz farklı, sıkıntılı, rahatsızlık verici, aslında oruç tutamamanın acısı. Çünkü son yıllarda ben oruç tutamıyorum, ben orucu tutamadan migren beni tutuyor. Denemelerim oldu ama sonuç hüsran ve ağrılı günler… Neden böyle oldu bilmiyorum. Artık yıllarca tuttuğum oruçları hayal ediyorum, oruç tutanlara iftar sofraları hazırlıyorum. Koşuşturma içinde nasıl geçtiğini anlamadığım bir günün sonunda acele ile eve gelip açtığım oruçları hatırlıyorum. O günlerde iftar yemekleri vermek ve onlara büyük bir zevkle hazırlanmak hep mutlu ederdi beni. Bu yemeklerin anlamı daha farklıydı, tarifi imkânsız bir huzur olurdu benim için. Davet vermek ( aslında çok kalabalık değildik, çok büyük sofralar değildi ama ) için masaları birleştirmek, hurma ve zeytin tabaklarını hazırlamak, bol çörek otlu pideler… Bunlar da benim zamanımda geçen günler, benim özlemlerim… Sanırım yaptığımız yer değişikliğinden dolayı o günlerin havasını yakalamak biraz zor. Ama olsun bütün bunları kurduğumuz küçük dünyamızda yaşatmaya çalışıyoruz. Kim bilir belki de bu küçük dünyanın kurulmasında hafızalarımıza kazınmış bu hatıraların büyük rolü vardır.

Yorumlar

  1. HAYATMUTFAKTAkininyanindaGUZEL16 Ağustos 2011 18:54

    Yaaa o zamanlarda istar davetleri verilirdi. Isyerindeki evli abiler biz bekarlarla ozellikle ilgilenir, ilk bizleri davet ederlerdi iftara. Her seferinde ozenilmis cesit cesit yemeklerle dolu iftar sofralari. Sonra biz de evlendik. Biz de abilerimizden gordugumuz gibi bekarlardan baslamak uzere is arkadaslarimizi davet ettik. Davet veren olmak buyumek demekti, abi olmak demekti, ekabirlere karismak demekti. Haa eslerinden dolayi davet veremeyen arkadaslarimiz da oldu tabi. Cok sukur esimiz basimizi onumuze egdirmedi, "davet veren" olma gururunu yasatti, bir sekilde uzerimize duseni yapabildik. Hem de en guzel, en ozenli sekilde. Bu arada oyle soyledigi gibi az falan da degildi davetli sayisi. Iki-uc ayri sofra kurulurdu, 20-30'u bulurdu davetli sayisi. Evdeki catal, bicak, tabak yetmez takviye bile yapilirdi. Flortse flort, yine de demek zorundayim. Hakkin odenmez HAYATMUTFAKTAGUZEL..!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...