Ana içeriğe atla

UN HELVASI

Canınız tatlı isteyince ne yaparsınız? Zor bir soru… Ben önce evin içinde biraz dolanırım, belki tatlı isteğim geçer de suç işlemekten kurtulurum diye, çünkü tatlı birşey yemeye başlayınca insan kendini alamıyor ve dozunu kaçırıyor, işte bu durumlarda yani dayanamayıp çok tatlı yediğim zamanlarda kendimi hep suçlu hissederim, biliyoruz ki tatlı insana zararlı... Ama nedense bu zararlı şeyleri yediğimiz zaman çok mutlu oluyoruz, belki de her gün aynı saatte tatlı yemek istiyoruz. Evin içinde dolaşmam bittiği halde hala tatlı istemeye devam ediyorsam eğer, diyorum ki kendi kendime aman boşver ne uğraşacaksın şimdi... Ama nafile... İşte böyle durumlarda imdadıma yetişen çok güzel bir tatlı var... Taa Osmanlı Mutfakları`ndan belki de daha eski tarih zamanlarından günümüze kadar gelen, mis gibi kokusuyla iştah açan, benim çok sevdiğim, özellikle kandil günlerinde yapmaya çalıştığım, nefis bir tatlı; un helvası, fıstıklı olursa daha da güzel olur...
Ben yıllardan beri aynı ölçülerle  yapıyorum un helvasını;
MALZEMELER
3 ölçü yağ
4 ölçü un
5 ölçü şeker
5 ölçü sıcak su
İsteğiniz miktarda fıstık
Bu ölçüler çay bardağı da olabilir, su bardağı da,fincan da, helvayı ne kadar yapmak istediğinize bağlı. Yağ için de aynı şey geçerli, tereyağ da olabilir, sıvı yağ da, o an kendinizi nasıl hissediyorsanız malzemenizi ona göre kullanın, miktarı için de aynı şey geçerli, ben hep 2 ölçü yağ kullanıyorum. Siz de azaltabilirsiniz. Daha sonra unu ilave edin ve yavaş yavaş karıştırarak unu güzelce, yakmadan kavurun. Bu aşama biraz yorucu oluyor ama kavurmak önemli. Kavurma işleminden sonra tavayı ocaktan alın ve üstüne şekeri ilave edin, şeker yok oluncaya kadar karıştırın. Bu arada biraz soğumuş olacak. Ben böyle yaparak su dökülünce sıçramasını önlemiş oluyorum, aksi halde ocak biraz batıyor, söylemedi demeyin...Sonra yavaş yavaş sıcak suyu ilave ediyorum ve tekrar ocağın üstüne alıyorum, kısık ateşte suyu bitene kadar karıştırarak pişiriyorum. Ocaktan aldıktan sonra ayrı bir yerde az bir yağda kavurduğum fıstıkları ilave ediyorum ve tavanın ağzını kapatarak demlenmesi için 10-15 dakika bekliyorum. Sonrası size kalmış, istediğiniz şekilde şekil verip servis yapabilirsiniz...


AFİYET OLSUN 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt ...

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz ...

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER ...