Dışı kızarmış,
içi hafif pembe...
Et pişirme konusu
her zaman korkutur. Yumuşak, lezzetli olmalı, ne çok pişmeli ne de çiğ
kalmalı... Hepsi aynı anda olmalı.
Şanslıyım ki bir
çok yerde anlatılmış; iyi bir et pişirme tekniği nasıl olmalıdır diye, bu
nedenle teşekkür ediyorum paylaşanlara... Bu sayede ben de yapmaya başladım.
1kg bonfileyi
marine etmek için;
1 yemek kaşığı
soya sosu
1 yemek kaşığı
taneli hardal
½ limonun suyu
3 yemek kaşığı
zeytinyağ
1 tatlı kaşığı
kekik
1 tatlı kaşığı
kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı
karabiber
Bütün malzemeleri
iyice karıştırın ve derin bir kaba koyduğunuz bonfileyi hazırladığınız bu
karışımla kaplayın. Bonfilenin üstünü streçle sarın ve buzdolabında yaklaşık 2
saat dinlendirin.
Fırını 90
dereceye ısıtın.
Bonfileyi
dolaptan çıkarın ve üstündeki karışımı ellerinizle sıyırarak, alabildiğiniz
kadar alın.
En önemli
yapılması gereken iyi bir mühürleme işlemi... Bunun için döküm bir tavayı
ocakta iyice ısıtın ve bonfileyi tavaya yavaşça bırakın. İlk başta yapışan et
yavaş yavaş kendini bırakınca çevirin ve her tarafını mühürleyin. Çatal ya da
bıçak değdirmeden çevirin, etin suyu dışarıya çıkmamalı... Büyük bir maşa
kullanmak işinizi kolaylaştırabilir.
Derin bir fırın
tepsisinin içine şeklini bozmadan yerleştirin ve yaklaşık 2 saat yavaş yavaş
pişirin.
Fırından
çıkardıktan sonra servis tabağına alın ve 1 yemek kaşığı tereyağını üstüne sürün ve kaya tuzu ile hafif tuzlayın.
Eğer varsa bir
fırın termometresi de kullanabilirsiniz. Fırın termometresi; etin iç
sıcaklığını gösterdiği için etin pişmesi hakkında daha iyi karar verebilmemizi
sağlıyor. 90 derecelik bir fırında, yaklaşık 2 saatte etin iç sıcaklığı 65- 70
dereceye ulaşıyor. Tabii bu değerler fırından fırına farklılık gösterebilir.
Ama ilk denemeden sonra kendi damak zevkinize göre zamanı ve dereceyi
rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.
Bu değerler içi
pembe kalan, hafif az pişmiş sevenler için...
Daha yüksek
sıcaklıkta daha hızlı pişirmeniz de mümkün...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder