Ana içeriğe atla

STRASBOURG VE COLMAR



Colmar


Fransa`nın kuzey- doğu kısmında yer alan ama geçmişte Fransa ve Almanya arasında paylaşılamayan şirin, minik bir şehir. Gezmeye başladığınız andan itibaren kendinizi bir masaldaymış gibi hissediyorsunuz. Sanki yedi cüceler burada yaşıyormuş da az sonra sırayla karşı yoldan geçiverecekler gibi, evler çikolatadan yapılmış gibi...


Aralık ayı olmasından dolayı her yer yılbaşı çoşkusu ile olabildiğince süslenmişti.

Leylekleri ile ünlü olduğu için bütün süslemelerde ve hediyelik eşyalarda bolca leylek figürü görebilirsiniz. 
Şehir hem Fransız hem de Alman etkisinde kalmış. Bu etkiyi en çok evlerde görmek mümkün. Pastel renklerde bir çok ev...

Sokakların arasında gezerken neden Küçük Venedik ( La Petite Venice ) dendiğini daha iyi anlıyorsunuz. Bahar ve yaz aylarında her yerin çiçeklerle kaplandığı kesin.

Bu bölge Alsace- Lauren bölgesi olarak geçiyor ve ünlü şarap yolu ufak köylerden geçerek devam ediyor.
Ve Colmar Fransa`nın gizli cenneti olarak adlandırılıyor.

İçinden Rhein nehrinin kolları geçiyor. Ve bu nehrin kollarının geçtiği kanal boyunda renkli renkli evleri görmeye devam ediyorsunuz.
Tarihi 9. yüzyıla dayanan bu şirin kasabanın binaları ve doğal güzelliği fotoğraflara çok güzel pozlar veriyor.

Saint Martin Katedrali 13. yüzyılda inşa edilmiş. Gotik mimarinin özelliklerin taşıyan gösterişli bir yapı.

Colmar`ın önemli özelliklerinden biri de Amerika`daki Özgürlük Heykeli`ni yapan heykeltraş Frederic Auguste Barthodi`nin burada doğmuş olması. Doğduğu ev ve müzesi bu şehirde.
Ve özgürlük anıtının bir kopyası da şehrin kuzey girişindeki bir kavşakta bulunuyor.
Strasbourg

Fransa`nın Almanya sınırında bir şehir. Colmar gibi Strasbourg da Almanya ve Fransa arasında paylaşılamamış uzun yıllar boyunca.

Rhein nehrinin kolları Colmar`da olduğu gibi bu şehirin de içinden geçiyor.

Ve aynı zamanda Marché de Noel yani yılbaşı pazarlarının yapıldığı en büyük merkez olarak kabul ediliyor.



La Petite France şehrin gezilmesi gereken yerlerinden bir tanesi. Dar ve farklı mimarideki evleri ve bol çiçekleri ile sevimli sokaklarında gezinirken sürekli fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz.



Notre Dame Katedrali görkemli yapısı ile bir çok yerden gözünüze takılabilir.
Gözünüzü alamayacağınız ince ince işlemeleri ve büyüklüğü ile hayranlık uyandırıyor. Gotik mimarinin en önemli eserlerinden biri olan bu yapı dünyanın 6., Fransa`nın 2. en yüksek katedrali olma özelliği taşıyor. 142 metre yüksekliğinde.

Ve katedralin etrafına dağılmış bir çok sokak ve bu sokaklarda gezerken kahve içerek lezzetli pastalar, makaronlar yiyebileceğiniz minik dükkanlar...

Saint Thomas ve Saint Pierre Le Vieux kiliseleri de görülmeye değer…



Hava karardığı zaman da farklı bir güzellikte karşınıza çıkıyor.

Gare de Strasbourg da farklı tarzıyla dikkat çeken bir özelliğe sahip. Üstü olduğu gibi camla kaplanmış bir yapı.














Aralık 2016

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

BUĞDAYSIZ AŞURE

Bereketlensin evler... Mis gibi aşure koksun bütün odalar... Az ya da çok... Yapmak isterim her sene... Ama aşureyi  sevip de yiyemiyorsanız buğdaydan dolayı yani gluten alerjiniz varsa pirinç kullanın buğday yerine. MALZEMELER 2 su bardağı pirinç ½ su bardağı nohut ½ su bardağı fasulye 2 su bardağı şeker 5-6 tane karanfil ( suda bekletin ) Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm ( suda bekletin ) Ceviz içi, fındık içi, tarçın ve kendi zevkiniz ve alışkalıklarınıza göre başka şeyler de ilave edebilirsiniz. Pirinci 15 su bardağı su ile kaynatmaya başlayın. Su oranını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Buğday taneleri yumuşamaya başlayınca, yine akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız nohut ve fasulyeyi ilave edin ve beraber kaynatın. Nohutun kabuklarını da ayıklayabilirseniz daha güzel olur. Şekerini de ilave edin. Pişdiğinden ve iyice birbirleri ile özleştiğinden emin olduktan sonra ateşi söndürün. Küçük küçük doğradığınız ve suda beklettiğiz  incir