26 Kasım 2015

BİR SONBAHAR ÇORBASI; MANTARLI,KESTANE ÇORBASI




Sonbahar yavaş yavaş giderken tatlı serinliğin yerini artık üşüten soğuklar almaya başladı.



Sonbahar güzeldi bu sene...renk renk yapraklarıyla bol bol seyrettirdi bize kendini...önce ağaç dallarında seyrettik, sonra da yerlerde...uzun bir zaman üstünde yürüdük sarıdan kırmızıya kadar geniş bir renk cümbüşünün içinde.



Fazla yağmur da yağmadı bu sonbahar...


Seyretmek ne keyifliydi seni sonbahar...renklerin ne güzeldi...



Ve artık çorba zamanı... Sıcacık, kokusu evi saran, içimizi ısıtan çorbalar.



Kestane çorbasını denediniz mi?


Kestane çok sevilir bizde...kebab olarak yapılır...haşlamasını da çok severim, taaa çocukluğuma giderim yerken ama şimdilerde neden yapmadığımı bilmiyorum.


Annem daha çok haşlayarak pişirirdi kestaneyi...biz de kabuklarını zor zahmet soyarak yerdik tatlı tatlı. Annem soyduğu zaman daha güzel olurdu tabii...soba olduğu için kebabı da sobanın üstünde yapılırdı. Çıtır çıtır, sıcacık, mis gibi...



Çorbasını da denedim...


MALZEMELER


2 yemek kaşığı sıvı yağ


2 yemek kaşığı un


2 diş ufak doğranmış sarımsak


1 su bardağı doğranmış pırasa


2 su bardağı haşlanmış kestane


1 su bardağı ufak doğranmış mantar


¼ su bardağı krema


Tuz, karabiber, doğranmış dereotu


Ve 


½ su bardağı ufak ufak doğranmış haşlanmış kestane


Unu sıvı yağda çok az pembeleşene kadar kavurun ve sarımsaklarla pırasayı ilave edin. Pırasalar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin ve kestanelerle mantarları ilave ederek üstünü geçecek kadar su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte mantarlar ve pırasa pişene kadar pişirin. Sonra ocaktan alın ve blendırdan geçirin.


Çorbanın kıvamı istediğiniz gibi olana kadar su ilave edin, ufak doğranmış kestaneleri de... ve kısık ateşte özleşene kadar kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra kremayı ilave edip iyice karıştırın ve istediğiniz miktarda tuz, karabiber ile dereotu serperek servis yapın. Krema miktarını istediğiniz lezzet oranında ayarlayabilirsiniz, arttırabilir yada azaltabilirsiniz ya da hiç kullanmayıp tereyağ ilave edebilirsiniz...
 

Lezzetli bir çorba...pırasa sevmiyorsanız ya da kestanenin tadını daha iyi almak istiyorsanız pırasa koymanıza gerek yok, soğan yerine kullanılıyor bu tarifte...


Soğuk kış günlerinde sıcak sıcak içmek dileklerimle...




AFİYET OLSUN




2 yorum:

  1. harikasınız ellerinize sağlık süper görünüyor cnm

    Yemek Tarifi
    diyet yemek tarifleri

    YanıtlaSil
  2. Valla çorba olmazsa olmazimdir benim:)
    Bu da gayet başarılı olmuş, ellerinize sağlık...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...