Sonbahar yavaş
yavaş giderken tatlı serinliğin yerini artık üşüten soğuklar almaya başladı.
Sonbahar güzeldi
bu sene... Renk renk yapraklarıyla bol bol seyrettirdi bize kendini... Önce ağaç
dallarında seyrettik, sonra da yerlerde... Uzun bir zaman üstünde yürüdük
sarıdan kırmızıya kadar geniş bir renk cümbüşünün içinde.
Fazla yağmur da
yağmadı bu sonbahar...
Seyretmek ne keyifliydi seni sonbahar... Renklerin ne güzeldi...
Seyretmek ne keyifliydi seni sonbahar... Renklerin ne güzeldi...
Ve artık çorba
zamanı... Sıcacık, kokusu evi saran, içimizi ısıtan çorbalar.
Kestane çorbasını
denediniz mi?
Kestane çok
sevilir bizde... Kebab olarak yapılır... Haşlamasını da çok severim, taaa
çocukluğuma giderim yerken ama şimdilerde neden yapmadığımı bilmiyorum.
Annem daha çok
haşlayarak pişirirdi kestaneyi... Biz de kabuklarını zor zahmet soyarak yerdik
tatlı tatlı. Annem soyduğu zaman daha güzel olurdu tabii... Soba olduğu için kebabı
da sobanın üstünde yapılırdı. Çıtır çıtır, sıcacık, mis gibi...
Çorbasını da
denedim...
MALZEMELER
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 diş ufak doğranmış sarımsak
1 su bardağı doğranmış pırasa
2 su bardağı haşlanmış kestane
1 su bardağı ufak doğranmış mantar
¼ su bardağı krema
Tuz, karabiber, doğranmış dereotu
Ve
½ su bardağı ufak ufak doğranmış haşlanmış kestane
MALZEMELER
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 diş ufak doğranmış sarımsak
1 su bardağı doğranmış pırasa
2 su bardağı haşlanmış kestane
1 su bardağı ufak doğranmış mantar
¼ su bardağı krema
Tuz, karabiber, doğranmış dereotu
Ve
½ su bardağı ufak ufak doğranmış haşlanmış kestane
Unu sıvı yağda çok
az pembeleşene kadar kavurun ve sarımsaklarla pırasayı ilave edin. Pırasalar
biraz yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin ve kestanelerle mantarları ilave
ederek üstünü geçecek kadar su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte
mantarlar ve pırasa pişene kadar pişirin. Sonra ocaktan alın ve blendırdan
geçirin.
Çorbanın kıvamı
istediğiniz gibi olana kadar su ilave edin, ufak doğranmış kestaneleri de... Ve
kısık ateşte özleşene kadar kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra kremayı
ilave edip iyice karıştırın ve istediğiniz miktarda tuz, karabiber ile dereotu
serperek servis yapın. Krema miktarını istediğiniz lezzet oranında ayarlayabilirsiniz, arttırabilir yada azaltabilirsiniz ya da hiç kullanmayıp tereyağ ilave edebilirsiniz...
Lezzetli bir
çorba... Pırasa sevmiyorsanız ya da kestanenin tadını daha iyi almak
istiyorsanız pırasa koymanıza gerek yok, soğan yerine kullanılıyor bu
tarifte...
Soğuk kış
günlerinde sıcak sıcak içmek dileklerimle...
AFİYET OLSUN
Valla çorba olmazsa olmazimdir benim:)
YanıtlaSilBu da gayet başarılı olmuş, ellerinize sağlık...
fulyapimlezzetler.blogspot.com