25 Ocak 2015

KAVANOZDA EV YOĞURDU




Önceden annem yapardı. Kapıya sütçü gelirdi, alınan süt güzelce kaynatılırdı, bu arada kaynayan sütün kokusu bütün eve yayılırdı...süt istenilen sıcaklığa gelince de bir önceki mayalanmış yoğurtla mayalanır, üstüne birşeyler örtülür ve mayalanmaya bırakılırdı. Üstündeki kaymak en çok hoşuma giden kısmıydı. Hala da çok severim yoğurdu ve kaymağını. Sonra hazır yoğurtlar çıktı ve ev yapımı yoğurtlar yavaş yavaş kaybolmaya başladı yada insanlar artık uğraşmak istemiyor...Ama benim aklım hala evde mayalanan yoğurtlarda. Bu nedenle fırsat buldukca evde yoğurt yapmaya çalışıyorum. Gerçi son zamanlarda evde yoğurt mayalayanların arttığını görüyorum...özellikle küçük çocukları olanlar kendi yoğurtlarını yapmayı tercih ediyorlar.




1 litre sütü yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra ortalama 45 derecelik sıcaklığa gelene kadar bekliyorum. Eğer dereceniz yoksa bu sıcaklığı size tahmini olarak serçe parmağımın yanmadan dayanabildiği sıcaklık olarak tarif edebilirim...1 çorba kaşığı yoğurdun üstüne sütünüzden bir-iki kaşık alarak iyice çırptıktan sonra sütünüzü mayalayabilirsiniz...ağzını kapatıp, üstünü örttükten 8 saat sonra yoğurdunuz hazır...1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz...Mayalama için gerekli olan süre yaz aylarında havanın sıcaklığına göre biraz daha kısa olabilir...


Yoğurdu mayalarken sadece tencereye değil farklı boyutlardaki kavanozlara da mayalıyorum. Böylece hem dolapta fazla yer kaplamıyor hem de ihtiyacım kadar olanının ağzını açarak kullanmış oluyorum...bunun için de mayalama işlemini tencerede yaptıktan sonra kavanozlara paylaştırıyorum...





AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...