Aman olur mu
demeyin... Ben demiştim... Denedikten sonra gayet de hoş bir kek olduğunu gördüm
ve dediğime pişman oldum. İlk tepkiler de olumlu gelince bu tarifi çok
sevdim...
Un kullanmak
istemeyenler, gluten alerjisi olanlar, daha hafif kek yemek isteyenler için
güzel bir tarif...
Çikolata sevenler
için de...Ama yumurta sevmeyenler ya da yumurta alerjisi olanlar için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim üzgünüm... Çünkü içindeki yumurta miktarı biraz fazla...
6 tane yumurta akı
¼ su bardağı şeker
6 tane yumurta sarısı
170 g bitter çikolata ( erimiş )
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Önce çikolatayı
eriterek başlayabilirsiniz keki yapmaya. Benmari usulü eritebilirsiniz; içi su
dolu bir kabın içine koyacağınız başka bir kabın içine çikolatayı parçalara
ayırıp koyun ve alttaki suyun ısınmasıyla yavaş yavaş karıştırarak eritin çikolatayı. Ya da küçük bir teflon tavada kısık ateşte karıştırarak da eritebilirsiniz
ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı. Bu da benim yöntemim ama kısık ateşte ve karıştırarak...
Eriyen çikolatayı ılıması için bir kenara bırakın.
Çikolatanın ılımasını beklerken yumurta akları ile şekeri mikserle çırpın, beyaz ve katı
bir hale gelene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Bu işlemin başarılı olması için
yumurtanın sarısı ile beyazını ayırırken dikkat edin ki sarısı beyazına hiç
karışmasın.
Erittiğiniz
çikolatanın içine mısır nişastasını, sıvı yağı ve yumurta sarılarını ilave edin
ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bu çikolatalı karışımı çırptığınız yumurta
beyazı ve şeker karışımına ilave edin ve tahta bir kaşıkla aynı yönde yavaş
yavaş karıştırarak iki karışımın birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Bu anlatıma göre
biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama emin olun çok kolay ve aslında çok da
pratik...
22 cm’ lik kek
kalıbının içine yağlı kağıt serin ve kek karışımını dökün. 165 dereceye ısınmış
fırında 30 dk pişirin. Fırından çıkınca ılımasını bekleyin ve kalıptan
çıkararak servis tabağına alın. İsterseniz pudra şekeri ve çeşitli meyvelerle
süsleyerek servis yapabilirsiniz. Dondurma ile de güzel bir ikili olur
sanırım...
AFİYET OLSUN
elinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim :) ben de bloguma beklerim www.ufakmutfakta.blogspot.com
YanıtlaSilDeneyin mutlaka, çok teşekkür ederim...
SilBende unsuz rulo pasta yapmıştım,çok güzel olmuştu..Unsuz pasta oluyor,hemde süper oluyor..ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet sırada pastası var :)) eminim hafif olur o da...çok teşekkürler...
SilYağı az olduğu için daha bir sevdim,denemeli.Elinize sağlık.
YanıtlaSilEsas tarifte hem tereyağ vardı hem de miktarı daha fazla idi, ben azalttım ve fena da olmadı :)) denemelisiniz...çok teşekkürler...
SilEnfes görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim...
SilBu tarife bayıldımmm... Sanırım yarın hemen deneyeceğim. Sonucu bildiririm :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.
Sevgiler gönderiyorum...
Kolay gelsin :))
SilBekliyorum, şimdiden afiyet olsun...