14 Ağustos 2013

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI VE GÜZEL GEÇEN BİR BAYRAM...










Bayramın iyisi kötüsü olmaz...


Ama bazı bayramlar güzel olur, ayrı bir tadı olur...bir başka olur işte...


Çok gezmek, çok kişi görmek, çok çok baklava yemek değil...


Bir kaç ufak şey güzel yapar anları...


Çok konuşulmasa bile bir ömür hatırlanır bazı birliktelikler...


Güzel bir bayramdı...


Beni yatıran ve acımasızca ağrıyan başıma inat yine de güzeldi bayram...


Yattığım yerden heyecanla hazırlanan sofralarda çatal kaşık seslerini duymak, büyüklerin ve en önemlisi de bir sonraki yıla ne kadar büyüdüklerini görüp şaşıracağım ufaklıkların kendi aralarındaki tatlı konuşmalarını duymak...


En küçüğümüz 1,5 yaşında olduğu için onun etrafında dolaşmak,kendince söylediği kelimeleri bir kere daha tekrarlasın diye kandırmaya çalışmak...  


Yılda bir kere görme şansı yakaladığımız anneler, babalar, kardeşler ve yeğenlerle geçen bir kaç gün...diğer akrabalar da eklenince bu bir kaç günlük zaman dilimine...daha ne isterim ki...çok mutlu etti beni...


Hüzün de vardı tabii...


Anneannemsiz bir büyükbaba gördüm bu sefer, alışık olmadığım bir görüntü, büyükbabamı yalnız görmek, her yere beraber giden, birbirlerinin gözlerinin içine bakan iki arkadaştan biri yoktu bu sefer...bir yıl oldu...Allah rahmet eylesin...


Böyle güzel bir bayram oldu işte, kabak çiçeği dolması bahane, hızla geçip giden günlerden 
bir kaçını alıp kağıtlar üzerinde tutmaya çalışmak asıl derdim, unutmak  istemeyiz ya bazı günleri...


Bu güzel günleri keyifli kılan şeylerden biri de yemekler tabii...

Gönülden kurulmuş sofralarda oturup sohbetler etmek de var...herkesin elinin değdiği yemekler, salatalar yapmak da...





Kabak çiçeği dolması da anne ve teyze eli değerek yapılan lezzetli bir yemek oluverdi bir anda...


Kabak çiçekleri alınmasıyla başladı herşey...ama öğleden sonra olduğu için biraz kapanmıştı çiçekler, bu nedenle biraz soğuk suda beklettik ve içinin tohum kısımlarını çıkarttık. Sabah erkenden toplanmış, kapanmamış çiçekler bulmak bu işin en önemli kısmı ama suda bekletince de bir problem olmadı.



İçi için hazırlanacak karışımın miktarlarını veremiyorum çünkü çiçek sayınıza göre değişebilir. Ama her bir çiçeğe bir tatlı kaşığı miktarında iç malzeme konulduğunu söyleyebilirim. Diğer dolmalarda olduğu gibi bir iç malzemesi hazırlayabilirsiniz. Pirinçle birlikte ince doğranmış soğan ve sarımsak zeytinyağında hafif kavrulur ve çok az bir suyla kısık ateşte pişirilir. Sonra içine nane, karabiber, tuz, çok az salça ilave edilir ve soğuduktan sonra çiçeklerin içi doldurulur. Çok fazla doldurmamak gerekir, pişerken çiçeklerin  patlamaması için. Bu malzemelere siz daha farklı lezzetler de ilave edebilirsiniz isteğinize göre. Dolmalık fıstık ve kuş üzümü de ilave edebilirsiniz seviyorsanız eğer... Doldurulmuş çiçekler tepsiye dizilir, üstüne çok az zeytinyağı dökülür ve üstünü geçmeyecek kadar su ilave edilerek pişirilir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam edilir.





Limon sevenler için bol limon sıkılarak servis yapılabilir ya da sarımsaklı yoğurtla  yenir...sade de yiyebilirsiniz...


Annemin ve teyzemin ellerine sağlık...




AFİYET OLSUN



5 yorum:

  1. afiyet olsun canım beni hem sevindirdin hemde hüzünlendim.ne yapalım dünya böyle sevinç ve hüzün bir arada siz iyi oldukça biz dahaiyi oluyoruz hepinizi öpüyoruz iyi tatiller diliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. GEÇMİŞ BAYRAMIN KUTLU CANIM..BAYRAM BÜYÜKLERLE ,AİLEYLE GÜZEL!!MALESEF BÖYLE GÜNLERDE SEVİNÇ VE HÜZÜN BİRARADA OLUYOR..ELLERİNE SAĞLIK KABAK ÇİÇEĞİ DOLMAN ÇOK GÜZEL OLMUŞ.AFİYET OLSUN CANIM.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. ben de bu dolmadan istiyorum :))

    YanıtlaSil
  4. Kabak cicegi dolmasi hic yemedim, bulsam yapacagim, goruntu cok guzel ellerinize saglik afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle çok geçmiş olsun canım. Başağrısı gerçekten çok zor. Migrenim olduğu için çok iyi anlıyorum :(
    Bu arada kabak çiçeği dolmasını birkaç kere yemiştim ve çok beğenmiştim. Ellerine sağlık yapanların...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...