Ben ortaokul,
lise zamanlarındayken annem yapardı bu böreği. Hep aklımdadır bu börek ama
yapmak için cesaretim yoktu, son bir kaç yıldır yapıyorum. Annem yapardı ya
güzel de yapardı, babam da severek yerdi, işte bu yüzden cesaretim yoktu, ya o
kadar güzel yapamazsam... Yapardı diyorum çünkü eskisi kadar börek yapılıp
yenmiyor, ev kalabalıklaşınca yapılıyor börekler artık, malum daha az yemek,
unlu mamülleri azaltmak yaşam tarzı oldu artık.
Bir kaç denemeden
sonra ben de arada sırada yapar oldum bu böreği, her seferinde annemi
hatırlayarak...
Onun yaptıkları gibi olmasa da idare ediyor işte...
Çok zor bir börek
değil aslında; un,su ve tuzdan oluşan yumuşak bir hamur yapıyorsunuz. Hamurun miktarı
size bağlı. Sonra hamuru ufak bezelere ayırıyorsunuz ve her birini tabak
büyüklüğünde açıp, bir fırça yardımı ile zeytinyağ sürüp üstüste diziyorsunuz.
Onlar beklerken siz böreğinizin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Kıymalı,
peynirli nasıl seviyorsanız. Ben bu sefer patatesli yaptım; patatesleri çiğ olarak
rendeledim, sonra soğanı rendeledim ve tuz ile karabiberi ilave ettim, böylece
iç malzemem hazırlanmış oldu. Ispanaklı olan bir önceki seferden.
Ispanakları bol soğanla birlikte
kavurup, tuz ve karabiber ilave ediyorsunuz iç malzemesini yapmak için...
İşte bundan
sonrası daha zevkli. Bir çarşafınızı bu işe ayırabilirsiniz. Ben çarşafı masaya
seriyorum. Aslında yere serilerek yapılır. Sonra yağda beklettiğiniz
hamurlardan bir tanesini alın ve çarşafın üstünde her yerinden çekerek yavaş
yavaş yufkayı büyütmeye çalışın, yırtılsa da korkmayın önemli değil. Yani gayet
eğlenceli ve basit bir olay.
Artık açılamaz
hale geldiğinde iç malzemeden her tarafına dağıtın ve önce çarşafın bir ucundan
kaldırarak hamurun rulo olmasını sağlayın, tam ortaya gelince diğer ucuna da
aynı işlemi uygulayın.
Bu hamuru ister gül şeklinde birbiri etrafına dolayın,
ister uzun uzun yan yana dizerek tepsiye yerleştirin. Şekil vermekte
özgürsünüz. Üstüne de yumurta sarısı ve susam, sonra 180° lik fırında üstü kızarana kadar
pişirin. Fırından çıkınca üstüne bir havlu örterseniz daha güzel oluyor.
Böylece anneme de hatırlatmış oldum, şimdiden ellerine sağlık, babama da afiyet olsun...
AFİYET OLSUN
Çok pratik ve güzel bir börek. Çok da güzel yapmışsınız. Bizde de çok sevilir.
YanıtlaSilEllerinize sağlık,
anneninkini tuttumu bilemem ama canım senin börekte harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım kızım çok güzel görünüyor afiyet olsun bizde yemiş kadar olduk.
YanıtlaSilanlatımın gayet kolay , acaba işin başına geçti mi öyle olacakmı bilmiyorum. bende yapmaya çalışayım inşallah olur. o kadar güzel görünüyorki, bir dilim kesiyorum tel tel dökülüyo sanki . ellerine sağlık , bizde yemiş kadar olduk.
YanıtlaSilofff yine inanılmaz güzel birşey daha... bugün tüm bloggerlar sanki canım ne çektiyse onu yapmışlar. çarşaf böreğine de bayılırım olsa hiç affetmezdim. ellerine sağlık
YanıtlaSilARKADASIMIN BOREGINI YEMIS BIRI OLARAK SOYLUYORUM ." HERZAMAN KI GIBI SUPER"
YanıtlaSilELLERINE SAGLIK....
ellerine sağlık çok güzel olmuş canım
YanıtlaSilmutlu haftasonları
sevgiler
ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyor:)
YanıtlaSil