09 Mayıs 2012

ÇARŞAF BÖREĞİ




Ben ortaokul, lise zamanlarındayken annem yapardı bu böreği. Hep aklımdadır bu börek ama yapmak için cesaretim yoktu, son bir kaç yıldır yapıyorum. Annem yapardı ya güzel de yapardı, babam da severek yerdi, işte bu yüzden cesaretim yoktu, ya o kadar güzel yapamazsam...yapardı diyorum çünkü eskisi kadar börek yapılıp yenmiyor, ev kalabalıklaşınca yapılıyor börekler artık, malum daha az yemek, unlu mamülleri azaltmak yaşam tarzı oldu artık.


Bir kaç denemeden sonra ben de arada sırada yapar oldum bu böreği, her seferinde annemi hatırlayarak...

Onun yaptıkları gibi olmasa da idare ediyor işte...

Çok zor bir börek değil aslında; un,su ve tuzdan oluşan yumuşak bir hamur yapıyorsunuz. Hamurun miktarı size bağlı. Sonra hamuru ufak bezelere ayırıyorsunuz ve her birini tabak büyüklüğünde açıp, bir fırça yardımı ile zeytinyağ sürüp üstüste diziyorsunuz. Onlar beklerken siz böreğinizin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Kıymalı, peynirli nasıl seviyorsanız. Ben bu sefer patatesli yaptım; patatesleri çiğ olarak rendeledim, sonra soğanı rendeledim ve tuz ile karabiberi ilave ettim, böylece iç malzemem hazırlanmış oldu. Ispanaklı olan bir önceki seferden. Ispanakları  bol soğanla birlikte kavurup, tuz ve karabiber ilave ediyorsunuz iç malzemesini yapmak için... 


İşte bundan sonrası daha zevkli. Bir çarşafınızı bu işe ayırabilirsiniz. Ben çarşafı masaya seriyorum. Aslında yere serilerek yapılır. Sonra yağda beklettiğiniz hamurlardan bir tanesini alın ve çarşafın üstünde her yerinden çekerek yavaş yavaş yufkayı büyütmeye çalışın, yırtılsa da korkmayın önemli değil. Yani gayet eğlenceli ve basit bir olay.


Artık açılamaz hale geldiğinde iç malzemeden her tarafına dağıtın ve önce çarşafın bir ucundan kaldırarak hamurun rulo olmasını sağlayın, tam ortaya gelince diğer ucuna da aynı işlemi uygulayın. 


Bu hamuru ister gül şeklinde birbiri etrafına dolayın, ister uzun uzun yan yana dizerek tepsiye yerleştirin. Şekil vermekte özgürsünüz. Üstüne de yumurta sarısı ve susam, sonra 180° lik fırında üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca üstüne bir havlu örterseniz daha güzel oluyor. 

Böylece anneme de hatırlatmış oldum, şimdiden ellerine sağlık, babama da afiyet olsun...



AFİYET OLSUN 



8 yorum:

  1. Çok pratik ve güzel bir börek. Çok da güzel yapmışsınız. Bizde de çok sevilir.

    Ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
  2. anneninkini tuttumu bilemem ama canım senin börekte harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım kızım çok güzel görünüyor afiyet olsun bizde yemiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  4. anlatımın gayet kolay , acaba işin başına geçti mi öyle olacakmı bilmiyorum. bende yapmaya çalışayım inşallah olur. o kadar güzel görünüyorki, bir dilim kesiyorum tel tel dökülüyo sanki . ellerine sağlık , bizde yemiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  5. offf yine inanılmaz güzel birşey daha... bugün tüm bloggerlar sanki canım ne çektiyse onu yapmışlar. çarşaf böreğine de bayılırım olsa hiç affetmezdim. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ARKADASIMIN BOREGINI YEMIS BIRI OLARAK SOYLUYORUM ." HERZAMAN KI GIBI SUPER"
    ELLERINE SAGLIK....

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık çok güzel olmuş canım
    mutlu haftasonları
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...