Her sene bu mevsimde,
yani yaza doğru marketlerde ve pazarlarda sıkca gördüğüm bir bitki. Rhubarb, Işgın
ya da Ravent diye biliniyor. Kökleri ilaç yapımında kullanılıyormuş. Yapısında
Tanen var, tadı hem acı hem tatlı. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi`nde yetişiyor.
İştah acıcı, az yendiğinde ishali kesen, çok yendiğinde ise müshil
etkisi var. Mide ve bağırsak gazlarını giderici bir özelliğe sahip. Sıtma ve
siroz için faydalı. Ama Hemoroidi olanlar ve hamileler için sakıncalı bir
bitki. Bunlar bitki hakkında okuyup öğrendiklerim.
Beni etkileyen
bitkinin görünüşü, rengi…Buralarda çok kullanılıyor olması da dikkatimi çeken
diğer bir yanı; tartlarını özellikle çok görüyorum her yerde.
Bu tartlardan bir
kere yemiştim ve tadı çok güzeldi. Bu bitkiden ben de bir şeyler yapmalıyım
derken kendimi tarif ararken buldum ve Lezizsofralar blogundaki tarifi yapmaya karar verdim.
Kendimce ufacık değişiklikler yaptım ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz
beğendik ve meyvelerini değiştirerek farklı çeşitlerini de yapmak üzere notumu
da aldım.
MALZEMELER
KEKİN ÜSTÜ İÇİN
1,5 su bardağı un
150 g soğuk
tereyağ
1 çay bardağı
pudra şekeri
1 paket vanilya
KEK İÇİN
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı
yağ
1 su bardağı süt
½ paket kabartma
tozu
1 çay kaşığı
karbonat
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (
3 su bardağı kullandım )
ÜSTÜ İÇİN
500 g çilek
500 g rhubarb
SOS İÇİN
2 su bardağı çilek
½ çay bardağı
pudra şekeri
İlk önce kekin üstü
için olan malzemeleri elinizle iyice karıştırın ve top top bir hamur elde edin
ve bunu buzdolabına kaldırın.
Sonra çilek ve
rhubarbları yıkayın ve doğrayın. Rhubarbların en dış kabuklarını soymayı unutmayın.
Sonra kek malzemelerinin
hepsini mikserle iyice karıştırın ve pişirme kabına dökün. Üstüne çilekleri ve
rhubarları yerleştirin. Bunların üstüne de dolapta beklettiğiniz top top
hamurları her tarafına dağılacak şekilde yerleştirin ve 180° lik fırında yaklaşık
1 saat 15 dk gibi bir süre yavaş yavaş pişirin.
Sos için çileklerle
pudra şekerini blendırdan geçirin. Bu
sosu isterseniz kullanmayabilirsiniz ama denemenizi tavsiye ederim güzel oluyor.
Ve sonunda
evinize yayılan mis gibi kokular eşliğinde yiyebileceğiniz kekiniz hazır...
AFİYET OLSUN
Nefissss görünüyor :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ahu...
SilAaaaaa Türkiyede varmiydi bu meyva veya ne ise….Elimde bununla yapilan bir sürü tarif var.Fakat Tr de yasamadigimdan varligindan haberdar degildim…Iyi oldu Tesekkürler
YanıtlaSilBen de Türkiye`de değilim, buralarda çok görüyorum, ama çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla Türkiye`de de var, ama popüler değil bir çok konuda olduğu gibi...
SilRhubarb i alip ta denemem lazim.Komsum hep soyler guzel olur diye ama bize yemek kismet olmadi en iyisi kendim deneyim..tarif icin tesekkurler:))
YanıtlaSilDeneyin, pişman olmayacaksınız...
SilDeneyip benimle ayni fikiede olmaniz cok hosuma gitti sizinde ellerinize saglik, tabi bu vesile ile sitenizlede tanismis oldum insallah daha nice guzel paylasimlarda bulunmak dilegi ile sevgiler.
YanıtlaSilSeval
çok teşekkür ederim...
SilCan çektiriyor can..:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Sevgiler.
çok teşekkür ederim...
Silben ilk kez duydum. biraz araştirdım. yanlışım varsa düzelt. Elazığ yöresinde bulunan bir bitki imiş. ışgın deniyormuş omu acaba.Ankara'da hiç rastlamadım mutlaka arayıp bulup denemek istiyorum. hatta ablamın kazan'da bahçesi var oda çok meraklıdır böyle enteresan bitkiler arar bulur yetiştirir. onada anlatacağım mutlaka yetiştirsin. bu değişik tarifin için teşekkürler, ama inşallah bulur yaparım.
YanıtlaSilevet aynen öyle, ama sen onu bulana kadar başka meyvelerle de yapabilirsin, kolay gelsin, teşekkür ederim...
YanıtlaSilmmmmm cok guzel olmus, bir de cilek soslu olunca daha da bir neffis oluyor
YanıtlaSilebouschunnnnnnn <3
canım benim, afiyet olsun sana, gene yaparız beraber, mutfaktaki yardımcım <3
SilÇok güzel olmuş kırmızı kırmızı :) Ellerine sağlık.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim, tanıştığımıza çok sevindim...
Silben meyve yemek birleşimini seviyorum hele erik çağla gibi mayhoş tatlarla daha çok seviyorum ellerinize sağlık...
YanıtlaSilbu da tam öyle bir bitki işte...teşekkür ederim...
Silsozunu ettigin bitki yukarda resimde gorulen uzun saplari olan mi?almanya da da bolca var ondan.degisik bir tadi var.tabii eger syni bitkiden bahsediyorsak.
YanıtlaSilevet tam da aynısı...
Sil