Rulo pasta yapmak her zaman
için beni tedirgin eder, çünkü olmama riski vardır. Ya da hamuru tam kıvamında
olmazsa rulo yaparken kırılma riski vardır. Yıllar önce bir kaç denememde böyle
başarısızlıklarım olmuştu ve bu nedenle uzun yıllar rulo pasta yapmak
istememiştim. Son zamanlarda bu yöntemle yaptıklarımda bir sorun çıkmadı ama
içimdeki bu korku her zaman var ve pastayı yapmayı bitirene kadar da beni hep
tedirgin ediyor.
Allahtan yapım süresi çok fazla uzun değil de kısa sürede
rahatlıyorum. Her zaman dediğim gibi mutfak eğlenceli ama bir o kadar da heyecanlı bir yer...
İşte bana ufak heyecanlar yaşatan pastanın tarifi;
İç Kreması
2 su bardağı süt
2 tane yumurta sarısı2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 tane limonun kabuğunun rendesi
1 tane çubuk vanilya ( 1 paket toz vanilya da olur )
Krema
250 ml krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Kek için
4 yumurtanın sarısı4 yumurtanın beyazı
4 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Ve
Süslemek için muz, çilek ve istediğiniz meyveler ya da çikolata...
Bu pastayı yapmak için önce
kremalarını hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kekini hazırlarken ve
soğumasını beklerken krema da buzdolabında soğuyarak güzel bir kıvama geliyor,
hem de zaman kazanmış oluyorsunuz.
Rulo pasta için iki farklı
krema kullanıyorum. Bunlardan birincisi pastacı kreması gibi...
Pastanın içine
kullandığım bir krema... Bunun için süt, yumurta, un, şeker karışımını bir
tencerede iyice çırptıktan sonra kaynayana ve koyulaşana kadar pişirin ve
pişirirken de sürekli çırpmayı ihmal etmeyin. Koyulaşınca ocaktan alın ve limon
kabuğu rendesi ile vanilyayı da ilave edip biraz daha çırpın ve ılıdıktan sonra
dolaba kaldırın... Bu krema için çubuk vanilya kullanıyorum çünkü aroması daha
güzel ve vanilya çekirdeklerini kremada görmek hoşuma gidiyor...
Diğer krema da süt kremasından
yaptığım krema... Bu kremayı pastanın dışına sürmek için kullanıyorum... Bazen de
pastanın hem içine hem de dışına bu kremayı kullanıyorum, böylece çok daha
hafif bir pasta oluyor...
Bu krema için; krema ve pudra
şekerini derin bir kapta mikser yardımı ile ve büyük bir sabır ile
katılaşıncaya kadar çırpın. Ümidinizi kaybetmeyin, mutlaka katılaşacaktır... İyi bir sonuç almak için kremanızın çok soğuk olması gerekir... Sonra buzdolabına kaldırın.
Kremalar dolapta soğurken keki
hazırlayabilirsiniz...
4 yumurtanın sarısı ile 4
yemek kaşığı şekeri mikser ile beyaz olana kadar çırpın. Sonra başka bir kapta
4 yumurtanın beyazını kar gibi bembeyaz olana kadar mikser ile çırpın, aynı zamanda da
kalıp gibi bozulmadan kalacak kıvama gelmeli. Sonra iki kaptaki bu karışımları
birleştirin... Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip çok fazla çırpmadan
spatula yardımı ile karıştırın. Dikdörtgen bir fırın tepsisine yağlı
kağıt serin ve kekin üstü düz olacak şekilde dökün. 180° dereceye ısıtılmış
fırında 6dk-8dk, üstü hafif pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkarın ve
yağlı kağıt ile birlikte fazla sıkmadan rulo yapın. Ben bu aşamada üstüne nemli
bir bez örtüyorum yaklaşık 1 dk. Böylece kırılganlığını önlemiş oluyorum. Kek ılıdıktan sonra açın ve düz hale getirip pişirerek hazırladığınız kremayı sürün.
Kremayı sürdükten sonra doğradığınız çilek ve muzları eşit bir şekilde kremanın üstüne dağıtın ve yağlı kağıttan yavaş yavaş ayırarak rulo haline getirin.
Ve diğer krema ile üstünü
istediğiniz şekilde kaplayın ve meyvelerle süsleyin... Bundan sonrası sizin
zevkinize kalmış...
Her türlü meyve ile yapabileceğiniz gibi içine hiç
meyve koymadan sadece krema ile de hazırlayabilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder