29 Nisan 2015

ÇİLEKLİ MUZLU RULO PASTA VE DİĞERLERİ










Rulo pasta yapmak her zaman için beni tedirgin eder, çünkü olmama riski vardır. Ya da hamuru tam kıvamında olmazsa rulo yaparken kırılma riski vardır. Yıllar önce bir kaç denememde böyle başarısızlıklarım olmuştu ve bu nedenle uzun yıllar rulo pasta yapmak istememiştim. Son zamanlarda bu yöntemle yaptıklarımda bir sorun çıkmadı ama içimdeki bu korku her zaman var ve pastayı yapmayı bitirene kadar da beni hep tedirgin ediyor. Allahtan yapım süresi çok fazla uzun değil de kısa sürede rahatlıyorum. Her zaman dediğim gibi mutfak eğlenceli ama bir o kadar da heyecanlı bir yer...

İşte bana ufak heyecanlar yaşatan pastanın tarifi;





İç Kreması


2 su bardağı süt


2 tane yumurta


3 yemek kaşığı un


3 yemek kaşığı şeker


1 tane limonun kabuğunun rendesi


1 tane çubuk vanilya ( 1 paket toz vanilya da olur )



Krema



250 g krema



1 yemek kaşığı pudra şekeri





Kek için



4 yumurtanın  sarısı



4 yumurtanın  beyazı



4 yemek kaşığı şeker



4 yemek kaşığı un



1/2 paket kabartma tozu



1 paket vanilya



 Ve

Süslemek için muz, çilek ve istediğiniz meyveler ya da çikolata...





Bu pastayı yapmak için önce kremalarını hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kekini hazırlarken ve soğumasını beklerken krema da buzdolabında soğuyarak güzel bir kıvama geliyor, hem de zaman kazanmış oluyorsunuz.



Rulo pasta için iki farklı krema kullanıyorum. Bunlardan birincisi pastacı kreması gibi...pastanın içine kullandığım bir krema...bunun için süt, yumurta, un, şeker karışımını bir tencerede iyice çırptıktan sonra kaynayana ve koyulaşana kadar pişirin ve pişirirken de sürekli çırpmayı ihmal etmeyin. Koyulaşınca ocaktan alın ve limon kabuğu rendesi ile vanilyayı da ilave edip biraz daha çırpın ve ılıdıktan sonra dolaba kaldırın...bu krema için çubuk vanilya kullanıyorum çünkü aroması daha güzel ve vanilya çekirdeklerini kremada görmek hoşuma gidiyor...





Diğer krema da süt kremasından yaptığım krema...bu kremayı pastanın dışına sürmek için kullanıyorum...bazen de pastanın hem içine hem de dışına bu kremayı kullanıyorum, böylece çok daha hafif bir pasta oluyor...



Bu krema için; krema ve pudra şekerini derin bir kapta mikser yardımı ile ve büyük bir sabır ile katılaşıncaya kadar çırpın. Ümidinizi kaybetmeyin, mutlaka katılaşacaktır...iyi bir sonuç almak için kremanızın çok soğuk olması gerekir...Sonra buzdolabına kaldırın.



Kremalar dolapta soğurken keki hazırlayabilirsiniz...





4 yumurtanın sarısı ile 4 yemek kaşığı şekeri mikser ile beyaz olana kadar çırpın. Sonra başka bir kapta 4 yumurtanın beyazını kar gibi bembeyaz olana kadar mikser ile çırpın, aynı zamanda da kalıp gibi bozulmadan kalacak kıvama gelmeli. Sonra iki kaptaki bu karışımları birleştirin...un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip çok fazla çırpmadan spatula yardımı ile karıştırın. Dikdörtgen  bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve kekin üstü düz olacak şekilde dökün. 180° dereceye ısıtılmış fırında 6dk-8dk, üstü hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarın ve yağlı kağıt ile birlikte fazla sıkmadan rulo yapın. Ben bu aşamada üstüne nemli bir bez örtüyorum yaklaşık 1 dk. Böylece kırılganlığını önlemiş oluyorum.


Çilekli ve muzlu rulo pastanın içine sütle yaptığım kremayı kullandım...üstünü çırparak yaptığım krema ile kapladım...



Siz isterseniz hem içine hem de dışına çırparak hazırlanan kremayı kullanabilirsiniz...iki şekilde de güzel oluyor...



Kek ılıdıktan sonra açın ve düz hale getirip kremayı sürün...ya sütle yaptığınız ya da çırparak hazırladığınız...



Eğer sadece çırparak hazırladığınız kremayı kullanacaksanız 250 g değilde 500 g krema kullanarak miktarı çoğaltabilirsiniz...



Kekin üstüne kremayı sürdükten sonra doğradığınız çilek ve muzları eşit bir şekilde kremanın üstüne dağıtın ve yağlı kağıttan yavaş yavaş ayırarak  rulo haline getirin.



Ve diğer krema ile üstünü istediğiniz şekilde kaplayın ve meyvelerle süsleyin...bundan sonrası sizin zevkinize kalmış...



Her türlü meyve ile yapabileceğiniz gibi içine hiç meyve koymadan sadece krema ile de hazırlayabilirsiniz...



AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...