Ana içeriğe atla

ÇİLEKLİ MUZLU RULO PASTA





Rulo pasta yapmak her zaman için beni tedirgin eder, çünkü olmama riski vardır. Ya da hamuru tam kıvamında olmazsa rulo yaparken kırılma riski vardır. Yıllar önce bir kaç denememde böyle başarısızlıklarım olmuştu ve bu nedenle uzun yıllar rulo pasta yapmak istememiştim. Son zamanlarda bu yöntemle yaptıklarımda bir sorun çıkmadı ama içimdeki bu korku her zaman var ve pastayı yapmayı bitirene kadar da beni hep tedirgin ediyor.
Allahtan yapım süresi çok fazla uzun değil de kısa sürede rahatlıyorum. Her zaman dediğim gibi mutfak eğlenceli ama bir o kadar da heyecanlı bir yer...
İşte bana ufak heyecanlar yaşatan pastanın tarifi;

İç Kreması 
2 su bardağı süt
2 tane yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 tane limonun kabuğunun rendesi
1 tane çubuk vanilya ( 1 paket toz vanilya da olur )
Krema

250 ml krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Kek için
4 yumurtanın  sarısı
4 yumurtanın  beyazı
4 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı un
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
 Ve 
Süslemek için muz, çilek ve istediğiniz meyveler ya da çikolata...
Bu pastayı yapmak için önce kremalarını hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Çünkü kekini hazırlarken ve soğumasını beklerken krema da buzdolabında soğuyarak güzel bir kıvama geliyor, hem de zaman kazanmış oluyorsunuz.
Rulo pasta için iki farklı krema kullanıyorum. Bunlardan birincisi pastacı kreması gibi...
Pastanın içine kullandığım bir krema... Bunun için süt, yumurta, un, şeker karışımını bir tencerede iyice çırptıktan sonra kaynayana ve koyulaşana kadar pişirin ve pişirirken de sürekli çırpmayı ihmal etmeyin. Koyulaşınca ocaktan alın ve limon kabuğu rendesi ile vanilyayı da ilave edip biraz daha çırpın ve ılıdıktan sonra dolaba kaldırın... Bu krema için çubuk vanilya kullanıyorum çünkü aroması daha güzel ve vanilya çekirdeklerini kremada görmek hoşuma gidiyor...
Diğer krema da süt kremasından yaptığım krema... Bu kremayı pastanın dışına sürmek için kullanıyorum... Bazen de pastanın hem içine hem de dışına bu kremayı kullanıyorum, böylece çok daha hafif bir pasta oluyor...
Bu krema için; krema ve pudra şekerini derin bir kapta mikser yardımı ile ve büyük bir sabır ile katılaşıncaya kadar çırpın. Ümidinizi kaybetmeyin, mutlaka katılaşacaktır... İyi bir sonuç almak için kremanızın çok soğuk olması gerekir... Sonra buzdolabına kaldırın.
Kremalar dolapta soğurken keki hazırlayabilirsiniz...
4 yumurtanın sarısı ile 4 yemek kaşığı şekeri mikser ile beyaz olana kadar çırpın. Sonra başka bir kapta 4 yumurtanın beyazını kar gibi bembeyaz olana kadar mikser ile çırpın, aynı zamanda da kalıp gibi bozulmadan kalacak kıvama gelmeli. Sonra iki kaptaki bu karışımları birleştirin... Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip çok fazla çırpmadan spatula yardımı ile karıştırın. Dikdörtgen  bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve kekin üstü düz olacak şekilde dökün. 180° dereceye ısıtılmış fırında 6dk-8dk, üstü hafif pembeleşene kadar pişirin.
Fırından çıkarın ve yağlı kağıt ile birlikte fazla sıkmadan rulo yapın. Ben bu aşamada üstüne nemli bir bez örtüyorum yaklaşık 1 dk. Böylece kırılganlığını önlemiş oluyorum. 
Kek ılıdıktan sonra açın ve düz hale getirip pişirerek hazırladığınız kremayı sürün.
Kremayı sürdükten sonra doğradığınız çilek ve muzları eşit bir şekilde kremanın üstüne dağıtın ve yağlı kağıttan yavaş yavaş ayırarak  rulo haline getirin.
Ve diğer krema ile üstünü istediğiniz şekilde kaplayın ve meyvelerle süsleyin... Bundan sonrası sizin zevkinize kalmış...
Her türlü meyve ile yapabileceğiniz gibi içine hiç meyve koymadan sadece krema ile de hazırlayabilirsiniz...






AFİYET OLSUN





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa