Yaz geldiğinde mutfaktan diğer odalara yayılarak bütün evi
dolduran en güzel kokulardan biridir biber dolmasının kokusu…
Bana göre tabii,
seviyoruz biz…Bazen bir atıştırmalık bazen de ana yemek gibi...
Görüntüsünü de seviyorum, kırmızı ve yeşil yan yana..
Malzemelerinin
miktarlarını ölçü ile vermek istemiyorum çünkü biber miktarına ve damak
tadınıza göre değişebilir.
Öncelik pirinç
tabii...
Ben pirinç
miktarını ayarlarken her bir biber için avucumun içini ölçü olarak
kullanıyorum. Avucumun orta kısmını tam doldurmadan pirinç miktarını ayarlayıp
biber sayısına göre yeterli pirinci yıkayıp derin bir kabın içine alıyorum.
Üstüne kuru soğan rendeliyorum. Soğan biraz fazla olursa daha lezzetli oluyor
sanırım. Sonra kuru üzüm, çam fıstığı, maydanoz, karabiber, kimyon, çok belli
olmayacak bir oranda tarçın, tuz,bir miktar şeker ve zeytinyağ ilave ediyorum
ve karıştırıyorum. Sevdiğiniz farklı lezzetleri de ilave edebilirsiniz... Her bir biberin içine bu karışımdan dolduruyorum ama fazla
olmamasına dikkat ediyorum. Eğer çok olursa pirinçler pişince şiştiği için
dışarıya taşabiliyor... Sonra üstlerini domates dilimleri ile kapatıyorum.
Tencereye diziyorum, üstlerine çok az zeytinyağı gezdirip su ilave ediyorum. Su
miktarını biberlerin üstüne çıkmayacak şekilde ayarlıyorum ve kısık ateşte
pişiriyorum.
AFİYET OLSUN
güzel görünüyor ellerine sağlık iki tane aldım.
YanıtlaSilAfiyet olsun :))
Silelinize sağlık
YanıtlaSilen sevdiğim yemek biber dolması hem etli hem zeytinyağlısı yazında nede güzel gider ellerine sağlık canım
YanıtlaSilElinize sağlık. Nefis görünüyor.Bu akşam bizdede dolma var pişti olduk :)) sevgilerimle
YanıtlaSilGercektende biber dolmasinin guzel kokusuna bende bayilirim..pirinc olcunuz cok iyiymis ben ne zaman yapsam kiymalisini-kiymasi cok gelir biraz bogar..bundan sonra sizin tarifi uygulayacagim..elinize saglik
YanıtlaSil