21 Haziran 2012

TOMBUL KABAK DOLMASI




Asıl adı Girit Kabağı aslında, ben tombul kabak diyorum. Diğer uzun kabaklara göre lezzet açısından bir farkı yok, tek farkı sunumu ve birer porsiyonluk olması...Kabak zaten başlı başına çok hoş bir sebze, bir çok yararı olduğu gibi çok farklı şekillerde de tüketilmeye uygun, çiğ bile yenebiliyor salatalık gibi...

Kabak dolması basit bir yemek, bu nedenle genellikle yaparım, yanında yoğurt ile çok güzel oluyor. Ev halkı sıkılana kadar bir müddet yaparım sonra biraz ara veririm ve sonra gene devam.

Kabak dolmasını yapmak için önce kabaklarınızın içini ayıklıyorsunuz ve kabaklardan çıkardığınız iç kısımları atmıyorsunuz, tuzlu kek ve mücverde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kabakların kabuklarını da isterseniz soyabilirsiniz, çok taze kabakların kabuklarını soymuyorum.

Sonra dolma içini hazırlayalım, malzemelerin miktarını siz kabak sayısına göre ayarlayabilirsiniz. İç malzemenin artması ihtimaline karşı bir iki domatesi de hazırda bulundurmakta fayda var,  kabakların yanına domates dolması da eşlik edebiliyor zaman zaman...Pirinç, kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış dereotu, maydonoz, tuz, karabiber ve sevdiğiniz farklı baharatlar da olabilir ve biraz da  zeytinyağı ve sert olmasını önleyecek miktarda su ilave ederek iç malzemesini karıştırıp hazırlayabilirsiniz. Sonra kabakların içini bu malzeme ile doldurun ama tam doldurmayın, pirinçler pişerken kabardığı için kabakların dışına taşıyor. 


Sonra küp küp doğranmış domates, ince ince doğranmış soğan ve sarımsakları az bir sıvı yağ ile tencerede şöyle bir çevirin, biraz da salça ilave edin sonra doldurduğunuz kabakları tencereye dizin, yeteri kadar su ilave edin ve kısık ateşte pişirin, eviniz mis gibi koksun...

AFİYET OLSUN



6 yorum:

  1. Canım nefis bir dolma olmuş,ellerine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Nefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  3. TEZGAHLARDA ÇOKTAN YERİNİ ALDI AMA BEN HALA YAPAMADIM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM ÇOK SEVERİM..

    YanıtlaSil
  4. Bugünkü menüm kabak dolması *.* gönül olmayanından * .*

    YanıtlaSil
  5. Yazın vazgeçilmezidir. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. hımm harika gözüküyor. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...