10 Şubat 2012

HADİ HERKES MANTI YAPSIN...



Hafta sonunda, hem de Pazar günü, neden olmasın...Pazar günü zaten sıkıcı bir gün, hava çok soğuk, tam da soğuk kış günlerinde canımız sıcak sıcak yemekler isterken bence hemen yapın, hem de bütün aile hep birlikte. Biz geçen Pazar günlerinden birinde aynen böyle yaptık, hepimiz geçtik masanın etrafına hem yaptık hem sohbet ettik, sonra da güzel güzel yedik...

Mantı yapmak öyle sanıldığı gibi zor değil aslında sakın gözünüz korkmasın. Hamurunu çok fazla yapmanıza gerek yok, ailedeki kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.

Hamuru için;

3 su bardağı un

1 yumurta

Yeterince un ve tuz

İşte malzemeler bu kadar. Önce ununuzu yoğuracağınız kabın içine koyun, yumurtanızı kırın, tuzunuzu ilave edin ve suyu azar azar ilave ederek ne çok sert ne de çok yumuşak olan bir hamur hazırlayın ve üstünü örterek  1 saat dinlendirin. Hamurun daha besleyici olmasını isterseniz yumurta sayısını  2 adet de yapabilirsiniz. Hamur dinlenirken de siz iç malzemesini hazırlayın.

İç malzemesi;

Yeteri miktarda kıyma

Rendelenmiş soğan

Minik doğranmış maydonoz

Karabiber, tuz...

Bu malzemeleri de iyice karıştırın. Kıyma olarak, tercih sizin, dana kıyma, koyun ya da ikisinden oluşan bir karışım...nasıl isterseniz.

Dinlenmiş olan hamuru ufak parçalara ayırarak oklava yardımı ile ufak ufak yufkalar açın, çok büyük açmanıza gerek yok bence, ufak olunca yapımı da çok kolay oluyor...




Sonra yufkaları ufak kareler halinde kesin ve içlerine hazırladığınız iç malzemelerinden paylaştırın.  Bu arada kenarlarından kalan hamur parçalarını da kurutursanız çorbalarınızda kullanabilirsiniz.

Sonra da el birliği ile mantıları kapatın.

Bundan sonrasını iki farklı şekilde de yapabilirsiniz, ister fırında hafifce kızartıp sonra haşlayabilirsiniz, ister fırınlamadan haşlayabilirsiniz. Ben fırınlamadan haşlamayı tercih edenlerdenim. Haşlanmış mantıları artık tabaklara servis yapabilirsiniz.

Ve sos;

Tabii ki sarımsaklı yoğurt, olmazsa olmaz.

Yağda kavrulmuş salça  ve üstüne sevenler için tereyağ.

Yağda kavurduğunuz salça ile yaptığınız sos yerine bir tavsiyede bulunabilirim size, bir televizyon programında görmüştüm ve yapınca biz de çok beğendik.Yine yağda ince ince doğradığınız soğanları ve domatesleri yumuşayıncaya kadar kavuruyorsunuz, isterseniz biraz da salça ilave edebilirsiniz. Bu sos da mantıya çok yakışıyor, denemelisiniz.

Servis tabağına aldığınız mantıların üstüne önce sarımsaklı yoğurt, sonra domatesli sos ve üstüne kızdırılmış tereyağı...

Ve tabii sevdiğiniz bütün baharatlar; nane, sumak, karabiber, acı biber hangisi hoşunuza gidiyor ise masada yerini almalı, çünkü sırada en zevkli kısım olan süsleme aşaması var,

Herkesin eline sağlık...



AFİYET OLSUN



5 yorum:

  1. ellerine sağlık canım.çok severim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yemekte activite guzel, eeee yemeside guzel....bende pazar yapayim have buz AMA soframiz sicak olsun...aklina saglik :)

    YanıtlaSil
  3. mantıyı ailece çok severiz ... senin tarifine göre yapacağım... görüntüsü şahane... lezzetide mutlaka öyledir... hepinizin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ben hiç hayatımda yapmadım ilk kez denemek isterim çünkü siz böyle püf noktalı anlatınca aklıma yattı.. mantı deyince büyük kaplar büyük tutulmuş hamur gelir gözümün önnüne ama sizin tarifiniz fotolar çok kolay ve zahmetsiz gözüküyor.. teşekkrler

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım harika görünüyor mantın :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...