15 Ocak 2012

LİKOPEN



İnsan vücudunun üretemediği fakat besinlerde hazır olarak bulunan bir anti-oxidant madde. Vücudumuzdaki zarar görmüş hücrelerin onarılmasında yardımcı. Kansere sebep olan DNA oksidasyonu ile savaşan ve kandaki okside edilmiş bileşikleri azaltan bir madde. Yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu da aktif olarak engelleyebildiği faydaları arasında.

Peki nerelerde bulunur bu likopen, çok uzakta değil hemen elimizin altında...domateste...evet likopen %85 lik bir oranla en fazla olarak domates ve domates ürünlerinde bulunuyormuş. Bence şanslıyız, çünkü biz ülke olarak domatesi ve domates salçasını çok tüketen insanlarız. Araştırmalara göre kan sistemimiz likopeni en iyi olarak işlenmiş domatesten yani salça ve ketçaptan almaktaymış. Ayrıca domatesin zeytinyağı ile biraraya gelmesi de likopen alımını kolaylaştırıyormuş. Bütün domates ürünlerinden başka karpuz, kırmızı greyfurt ve kırmızı tropikal meyvelerde bulunuyormuş...











1 yorum:

  1. benim de, domates, karpuz, portakal ve kırmızı tropikal meyveler çok sevdiğim yiyeceklerdendir....ne güzel...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...