Ana içeriğe atla

MANTARLI PATATES GRATEN


Mantar, patates ve kremanın oluşturduğu hoş bir lezzet ortaya çıkıyor bu tarifle.
Fırında eriyen kaşar peyniriyle de tamamlanıyor...
Lezzetli olduğu kadar da doyurucu...
Mantarların taze olması güzel oluyor bu tür tariflerde. Çünkü kararmadan kavrulabiliyorlar. Eğer toplanmalarının üstünden bir kaç gün geçmişse daha çabuk kararıyor mantarlar. Limon suyunda bekletmek de fayda etmiyor. Yeni toplanmış mantarlarla daha beyaz bir görüntüyü seviyorum... 
Tariflerin elden ele yer değiştirmesini de seviyorum. Ve artık günümüzde bir apartmanın içinde ya da mahallede yer değiştirmiyor tarifler, ülkeler arasında yer değiştiriyor. Hangi dilde hangi ülkede olduğunun önemi yok...  
Bu tarif Ebru`nun... O da bir başkasında almış ve anılarında saklıyor.  
Biraz da benden bir şeyler var. Tarifler bir çok insana ulaşarak zaman ve yer değiştirerek farklı mutfaklarda uygulanıp farklı sofralarda farklı ellerle servis ediliyor... 
Ve zamanla da bir hikayesi oluyor ...
MALZEMELER 
5-6 tane yarı haşlanmış patates 
2 yemek kaşığı zeytinyağ 
1 tane kuru soğan 
3 diş sarımsak 
8-10 tane orta büyüklükte mantar 
1 tane yeşil biber 
1 tane kırmızı etli biber
Beşamel sos için; 
50 g tereyağı ( ya da 2 yemek kaşığı sıvıyağ ) 
2 su bardağı süt 
1 çorba kaşığı un 
½ su bardağı krema 
Tuz, karabiber
Üstü İçin; 
1 su bardağı rendelenmiş kaşar 
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını un ile kavurup sütü ilave ederek karıştırın ve muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan indirin. Kremayı ilave edip karıştırmaya devam edin ve tuz, karabiber ile bir kere daha iyice karıştırın. Unu kavururken dikkatli olun, hemen yanabilir. 
Bir tavada ince doğradığınız kuru soğanı, sarımsağı, yeşil ve kırmızı biberi, dörde bölerek doğradığınız mantarları kavurun. Tavanın ağzını kapatmadan kavurursanız mantarların sulanmasını önlemiş olursunuz. Sebzeler kendi sularını çekene kadar kavurun. Ocaktan alın, tuzunu ve karabiberini ilave ederek karıştırın. 
Bir fırın kabına haşlanmış patatesleri dilimler halinde yerleştirin. Üstüne mantarlı karışımı dökün. Ve hazırladığınız beşamel sosu da mantarlı karışımın üstüne düzgünce yaydıktan sonra 200 dereceye ısınmış fırında yarım saat pişirin. 
Yarım saat sonra üstüne rendelediğiniz kaşarları ekleyin ve üstü kızarana kadar pişirin. 
Yeme sıcaklığına gelince servise hazırdır... 
Doyurucu olduğu için  bir öğünü sadece mantarlı papates gratenle geçirebilirsiniz. 
Ya da tamamlayıcı lezzet olarak et ve sebze yemeklerinin yanına düşünebilirsiniz...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa