Mantar, patates
ve kremanın oluşturduğu hoş bir lezzet ortaya çıkıyor bu tarifle.
Fırında eriyen
kaşar peyniriyle de tamamlanıyor...
Lezzetli olduğu
kadar da doyurucu...
Mantarların taze
olması güzel oluyor bu tür tariflerde. Çünkü kararmadan kavrulabiliyorlar. Eğer
toplanmalarının üstünden bir kaç gün geçmişse daha çabuk kararıyor mantarlar.
Limon suyunda bekletmek de fayda etmiyor. Yeni toplanmış mantarlarla daha beyaz
bir görüntüyü seviyorum...
Tariflerin elden
ele yer değiştirmesini de seviyorum. Ve artık günümüzde bir apartmanın içinde
ya da mahallede yer değiştirmiyor tarifler, ülkeler arasında yer değiştiriyor.
Hangi dilde hangi ülkede olduğunun önemi yok...
Bu tarif Ebru`nun...
O da bir başkasında almış ve anılarında saklıyor.
Biraz da benden
bir şeyler var. Tarifler bir çok insana ulaşarak zaman ve yer değiştirerek
farklı mutfaklarda uygulanıp farklı sofralarda farklı ellerle servis
ediliyor...
Ve zamanla da bir hikayesi oluyor ...MALZEMELER
5-6 tane yarı haşlanmış patates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
8-10 tane orta büyüklükte mantar
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı etli biber
Beşamel sos için;
50 g tereyağı ( ya da 2 yemek kaşığı sıvıyağ )
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
½ su bardağı krema
Tuz, karabiber
Üstü İçin;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını un
ile kavurup sütü ilave ederek karıştırın ve muhallebi kıvamına geldikten sonra
ocaktan indirin. Kremayı ilave edip karıştırmaya devam edin ve tuz, karabiber
ile bir kere daha iyice karıştırın. Unu kavururken dikkatli olun, hemen
yanabilir.
Bir tavada ince doğradığınız kuru soğanı,
sarımsağı, yeşil ve kırmızı biberi, dörde bölerek doğradığınız mantarları
kavurun. Tavanın ağzını kapatmadan kavurursanız mantarların sulanmasını önlemiş
olursunuz. Sebzeler kendi sularını çekene kadar kavurun. Ocaktan alın, tuzunu
ve karabiberini ilave ederek karıştırın.
Bir fırın kabına haşlanmış patatesleri dilimler
halinde yerleştirin. Üstüne mantarlı karışımı dökün. Ve hazırladığınız beşamel
sosu da mantarlı karışımın üstüne düzgünce yaydıktan sonra 200 dereceye ısınmış
fırında yarım saat pişirin.
Yarım saat sonra üstüne rendelediğiniz kaşarları
ekleyin ve üstü kızarana kadar pişirin. Yeme sıcaklığına gelince servise hazırdır...
Doyurucu olduğu için bir öğünü sadece mantarlı papates gratenle geçirebilirsiniz.
Ya da tamamlayıcı lezzet olarak et ve sebze yemeklerinin yanına düşünebilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder