İşlem aşaması çok
gibi gelebilir ama kısa bir sürede hazırlayıp hemen fırında pişirebileceğiniz
bir yemek.
Malzeme
miktarlarını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Baharat miktarlarını ve
çeşitlerini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz ...
Köfte yaparken
ekmek içi kullanmıyorum uzun bir süredir, isterseniz bir miktar bayat ekmek
içini ufalayıp köfte içine ekleyebilirsiniz ama böyle de deneyin, belki
hoşunuza gider ...
MALZEMELER 2 tane büyük boy patlıcan
3 tane büyük boy patates
3 tane domates
3 tane yeşil biber
Sos için;
3 tane domates
1 tane yeşil biber
2 yemek kaşığı zeytinyağ
½ çay kaşığı tuz
½ çay bardağı su
Köfte için;
½ kg kıyma
2 tane kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı karabiber
Ve kızartmak için yeteri miktarda sıvıyağ
Köfte için; kıyma,
rendelediğiniz kuru soğanlar ve baharatları iyice karıştırın ve
dilimleyeceğiniz patates ve patlıcan büyüklüğüne uygun olacak şekilde yuvarlak
köfteler yapın. Bu köfteleri bir tavada yağ koymadan orta ateşte çok
kızartmadan pişirin.
Sos için; bir
tavaya zeytinyağını, kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve ince
ince doğradığınız yeşil biberleri koyun ve orta ateşte yavaş yavaş suyunu
çekene kadar kavurun. Tavanın ağzını kapatabilirsiniz, böylece kendi suyunda
daha güzel pişiyor.
Domates ve
biberler suyunu çekince ocağın altını kapatın, tuz ve su ilave ettikten sonra
iyice karıştırın.
Patates ve
patlıcanları soyduktan sonra bir parmak kalınlığında yuvarlak olarak kesin.
Yuvarlakların boyutunun aynı olması görüntüsünün daha güzel olmasını sağladığı
için patlıcan, patates ve köftelerin aynı büyüklükte olmasına dikkat edin ...
Derin bir
kızartma tenceresine bir parmak kalınlığında sıvıyağ koyarak yağı kızdırın, patates
ve patlıcan dilimlerini pembeleşene kadar hafif kızartın. Derin tencerede ve
fazla yağda yapılan kızartmalarda sebzeler daha az yağ çekiyor ve yağ çok fazla
sıçramıyor ...
Bütün bu işlemler
bittikten sonra, derin ve yeterli büyüklükteki fırın kabının dibine
hazırladığınız sosun yarısını dökün. Patatesleri fırın kabına yerleştirin.
Üstlerine patlıcanları koyun, onların üstüne köfteleri yerleştirin.
Domatesleri halka
halka dilimleyin, köftelerin üstüne koyun ve en son olarak ince uzun kestiğiniz yeşil biberleri
yerleştirin. Kürdan ile üst üste koyduğunuz dilimleri sabitleyin, pişerken ve
servis yaparken dağılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz ...
Kalan sosunuzu her
bir porsiyonun üstüne eşit olacak şekilde dökerek paylaştırın. Ve 200 dereceye ısınmış
fırında yarım saat pişirin.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder