Ana içeriğe atla

PATLICAN ÜSTÜ KÖFTE


Biraz kızartılarak, biraz da fırında pişirme ...
İşlem aşaması çok gibi gelebilir ama kısa bir sürede hazırlayıp hemen fırında pişirebileceğiniz bir yemek. 
Malzeme miktarlarını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Baharat miktarlarını ve çeşitlerini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz ... 
Köfte yaparken ekmek içi kullanmıyorum uzun bir süredir, isterseniz bir miktar bayat ekmek içini ufalayıp köfte içine ekleyebilirsiniz ama böyle de deneyin, belki hoşunuza gider ... 
MALZEMELER 
2 tane büyük boy patlıcan 
3 tane büyük boy patates 
3 tane domates 
3 tane yeşil biber 
Sos için; 
3 tane domates 
1 tane yeşil biber 
2 yemek kaşığı zeytinyağ 
½ çay kaşığı tuz 
½ çay bardağı su 
Köfte için; 
½ kg kıyma 
2 tane kuru soğan 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı kimyon 
1 çay kaşığı kuru nane 
1 çay kaşığı kuru kekik 
1 çay kaşığı karabiber 
Ve kızartmak için yeteri miktarda sıvıyağ
Köfte için; kıyma, rendelediğiniz kuru soğanlar ve baharatları iyice karıştırın ve dilimleyeceğiniz patates ve patlıcan büyüklüğüne uygun olacak şekilde yuvarlak köfteler yapın. Bu köfteleri bir tavada yağ koymadan orta ateşte çok kızartmadan pişirin. 
Sos için; bir tavaya zeytinyağını, kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve ince ince doğradığınız yeşil biberleri koyun ve orta ateşte yavaş yavaş suyunu çekene kadar kavurun. Tavanın ağzını kapatabilirsiniz, böylece kendi suyunda daha güzel pişiyor. 
Domates ve biberler suyunu çekince ocağın altını kapatın, tuz ve su ilave ettikten sonra iyice karıştırın.
Patates ve patlıcanları soyduktan sonra bir parmak kalınlığında yuvarlak olarak kesin.
Yuvarlakların boyutunun aynı olması görüntüsünün daha güzel olmasını sağladığı için patlıcan, patates ve köftelerin aynı büyüklükte olmasına dikkat edin ... 
Derin bir kızartma tenceresine bir parmak kalınlığında sıvıyağ koyarak yağı kızdırın, patates ve patlıcan dilimlerini pembeleşene kadar hafif kızartın. Derin tencerede ve fazla yağda yapılan kızartmalarda sebzeler daha az yağ çekiyor ve yağ çok fazla sıçramıyor ... 
Bütün bu işlemler bittikten sonra, derin ve yeterli büyüklükteki fırın kabının dibine hazırladığınız sosun yarısını dökün. Patatesleri fırın kabına yerleştirin. Üstlerine patlıcanları koyun, onların üstüne köfteleri yerleştirin. 
Domatesleri halka halka dilimleyin, köftelerin üstüne koyun ve en son olarak ince uzun kestiğiniz yeşil biberleri yerleştirin. Kürdan ile üst üste koyduğunuz dilimleri sabitleyin, pişerken ve servis yaparken dağılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz ... 
Kalan sosunuzu her bir porsiyonun üstüne eşit olacak şekilde dökerek paylaştırın. Ve 200 dereceye ısınmış fırında yarım saat pişirin.


 
AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa