VANİLYALI KURABİYE


8 yaşındasın Hayat Mutfakta Güzel...
Her yıl sessiz sedasız bir yaş daha büyüyorsun... 
Bir çok tarifi deneyip not aldığım ya da kendimize göre uyarladığım tariflerim, gezdiğimiz yerlerden kalan hatıraları biriktirdiğim, içimden geldiğince yazdığım  ya da yazamadığım sayfalarım... 
Senin için gene bir kurabiye tarifi... Nice yıllarına olsun...
Bu vanilyalı kurabiyeler pastane kurabiyesine en yakın kurabiye oldu sanırım.  
Eğer çok şekilli yapmak isterseniz yapması biraz zaman alıyor.
MALZEMELER 
250 g tereyağ 
½ su bardağı sıvıyağ 
¾ su bardağı pudra şekeri 
1 tane yumurta 
1,5 su bardağı nişasta 
2 paket vanilya 
1 çay kaşığı kabartma tozu 
3,5 su bardağı un 
Unu en son azar azar ilave ederek bütün malzemeleri karıştırın. Çok sert olmayan, şekil verilebilen bir hamur olana kadar un eklemeye devam edin. Unu yavaş yavaş koyarsanız hamurun kıvamını daha iyi ayarlayabilirsiniz.  
Hamura istediğiniz şekilleri verebilirsiniz. Krema sıkma uclarını kullanarak bu şekilleri verdim. Farklı aletler kullanarak farklı şekiller verebilirsiniz... 
Şekillendirdiğiniz hamurları yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye yerleştirin ve 170 dereceye ısınmış fırında 15 dakika pişirin. Kurabiyeler beyaz kalırsa daha iyi oluyor. 
Pişen kurabiyelerinizi bu şekilde de servis edebilirsiniz... 
Çikolatalı servis yapmak isterseniz çikolatalı bir sos hazırlamanız gerekir. Ama bu sos kurabiyenin etrafında donabilen bir sos olmalı. Bunun için de çikolatanızı temperlemeniz gerekiyor. Çok zor bir işlem değil aslında ya da ben en kolay olanını uyguladım... 
Bir çok yöntem var uygulanan...
Temperlenmiş çikolata için; 
200 g kuvertür çikolata
2 g kakao yağı 
Kuvertür çikolata kakao çekirdeklerinin işlenmesi ile elde edilen saf çikolata.
200 g kuvertür çikolatayı eritme yapabileceğimiz bir kabın içine koyduktan sonra bu kabı da içi su dolu olan tencerenin üstüne yerleştiriyoruz. İçinde çikolata olan kabın suya değmemesi gerekiyor. Yani çikolatamızı benmari usulü eritmeye başlıyoruz. Su kaynamaya başlayınca çikolata yavaş yavaş erimeye başlıyor. Karıştırarak daha kolay erimesini sağlayabiliriz. Bu aşamada bir termometreye ihtiyacımız var. Sıcaklığı 50 dereceye gelince çikolatalı kabımızı bir kenara alarak karıştırmaya devam ediyoruz. Karıştırarak sıcaklığını 34-35 dereceye kadar düşürüyoruz ve 2 g kakao yağı ilave ederek karıştırmaya devam ediyoruz. Çikolata soğumaya başladıkca daha yoğun ve şekil alabilen bir kıvama geliyor.
Böylece hazırladığınız çikolata sosu ile kurabiyelerinizi istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Ve aynı zaman da hindistan cevizi, antep fıstığı da kullanabilirsiniz...
Kurabiyelerinizi ağzı kapalı bir kutuda uzun süre koruyabilirsiniz. 
Canınız istediğinde bir bardak çayın yanına afiyetle yemeniz dileklerimle...




AFİYET OLSUN



Yorumlar