Ana içeriğe atla

BALKABAKLI, VANİLYALI MUHALLEBİ


Balkabağı tatlısı lezzetli ve çok sevilen tatlılarımız arasındadır her zaman. Kışın en çok tüketilen tatlılardandır. Bol cevizle birlikte ne güzel yenir...
Ve başka tatlılara da eşlik edebilir balkabağı, rengiyle de ortamı neşelendirir...
Belki de yılın son günlerine doğru daha çok yapılır ve yılın son gününün en özel tatlısıdır bir çok evde... Yeni yılın ilk dakikalarında kabak tatlısı yenirdi bizim evde...
Bu tatlı da balkabağı püresi ile deneyebileceğiniz bir tatlı...
MALZEMELER
4 su bardağı süt
½ çay bardağı un
½ çay bardağı nişasta
2 tane yumurtanın sarısı
¾ su bardağı toz şeker
1 paket vanilya ( ya da 1 tane çubuk vanilya )
½ çay bardağı krema
Balkabaklı karışım için,
½ kg dilimlenmiş balkabağı
½ çay bardağı şeker
Ve
Yeteri miktarda sade ya da meyveli kek dilimleri
Yeteri miktarda hindistan cevizi
Önce dilimlenmiş balkabaklarını bir tencereye yerleştirin ve üstüne şekeri ilave ederek tencerenin ağzını kapatın ve kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabaklar pişerken sulandığı için ben su ilave etmiyorum tencereye. İhtiyaç duyarsanız çok az su ilave edebilirsiniz. Balkabakları iyice yumuşayınca varsa fazla suyunu süzerek tencereden alın ve blendır yardımı ile iyice püre haline getirin.
Muhallebi kısmı için vanilya ve krema hariç bütün malzemeleri tencereye koyun ve çırpıcı ile karıştırın. Muhallebi koyulaşıncaya kadar çırpıcı ile karıştırarak pişirmeye devam edin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve ara ara karıştırarak ılımasını bekleyin. Muhallebi ılıyınca kremayı ve vanilyayı ilave edip karıştırmaya devam edin. Paket vanilya yerine çubuk vanilya kullanırsanız eğer vanilyanın tadını daha çok hissedebiliyorsunuz. Vanilya sevenlerdenseniz vanilya çubuğu ile yapmayı deneyebilirsiniz.
Evde kek yoksa siz kullanmayabilirsiniz.
Kalmış kekleri dondurucuya atmak kolaylık olabilir böyle tatlılar için.
Evde olan kek sade bir kekti ve ben onu kullandım. Kekiniz meyveli ya da kakaolu da olabilir...
Bütün malzemeler hazırsa hepsini bir araya getirmek kolay.
Cam bardaklar böyle tatlıları sunmak için çok uygun...
Bardakların en altına kek dilimlerinden bir kaç tane yerleştirin. Üstüne biraz muhallebi dökün. Bir miktar kabak püresi ilave edin ve üstüne bir sıra daha muhallebi. En üstüne bir miktar daha kabak püresi ve bolca hindistan cevizi...
İçine ve üstüne daha farklı lezzetler de ilave edebilirsiniz. Belki biraz antep fıstığı hem görsel olarak hem de lezzet olarak güzel olabilir...
Soğuyana kadar dolapta beklettikten sonra servis yapabilirsiniz...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa