Kışın
soğuk günlerinde sıcacık sıcacık içmek için son sıcakları kaçırmayın…
Evde
tarhana olunca hoşuma gidiyor. Yapabilmek çok güzel.
Kendiniz
yapınca içine istediğiniz malzemeleri koyabiliyorsunuz…
Ama asla bir anneanne tarhanasını tutmuyor... Belki ondan kalan küçük
bir hatıra ile sunum yapmak biraz da olsa o tadı hatırlatır...
Bu sefer içine mercimek ilave ettim ve kekik, nane, biberiye gibi
baharatları da...
Böylece pişirirken çok fazla baharat ilave etmeye gerek kalmıyor.
MALZEMELER
5 tane domates
3 tane kuru soğan
2 tane kırmızı biber
2 tane yeşil biber
1 dal biberiye
1 dal kekik
½ demet maydanoz
½ demet nane
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış mercimek
2 su bardağı süzme yoğurt
Ve
10 – 15 su bardağı un
İlk önce domatesleri soyun,
dörde bölün. Soğanları da soyun ve dörde bölün. Biberlerin çekirdeklerini
ayıklayın. Biberiye, maydanoz, kekik ve naneyi de yıkayın ve bunların hepsini
bir tencereye koyarak üstlerini çok az geçecek kadar su ilave edin. Soğanlar ve
biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alın, suyunu süzün, blendırdan
geçirin.
Haşlanmış nohut ve haşlanmış
mercimeği de blendırdan geçirin. Ve bunları genişce bir kabın içine boşaltın.
Üstüne yoğurdunuzu da ilave edin ve karıştırın. Sonra unu yavaş yavaş ilave
ederek yoğurun. Çok sert olmayan, yumuşak hatta biraz cıvık bir hamur kıvamına
gelene kadar un ilave edip yoğurun. Yaklaşık 15 su bardağı un kullandım ben.
Elde ettiğiniz tarhana
hamurunun üstünü bir bezle örtün ve ılık bir yerde mayalanması ve ekşimesi için
bekletin. 3 – 4 gün sonunda hamur kabarıp ekşidikten sonra hamuru
ufak parçalara ayırın, temiz bir çarşafın üstüne yayarak kurumalarını bekleyin.
Üst yüzeyleri kuruduktan sonra çevirin. Bu kuruma işlemi 3 - 4 gününüzü
alabilir.
Güneşte kurutabilirsiniz. Ya
da güneş görmeyen bir yerde... İkisini de
uygulayanlar var. Ben güneşte kuruttum...
Ve kuruyan tarhanalarınızı
blendırdan geçirip bir kaç günde bu şekilde kurutmaya devam edin, sonrasında cam
kavanozlara ya da bez torbalara alabilirsiniz artık...
Çorba yapmak için
bir yemek kaşığı zeytinyağında bir domates rendesi ve ince doğranmış kırmızı
biberi çok az kavuruyorum ve 4 yemek kaşığı tarhanayı da ilave edip biraz daha kavurmaya devam
ediyorum.
6 su bardağı su
ilave ediyorum, kaynayana kadar karıştırıyorum. Kısık ateşte biraz kaynattıktan
sonra tuzunu ilave ediyorum.
Kışın yaparken
salça kullanıyorum. Domates ve biber salçasını karıştırarak bir yemek kaşığı
salçayı tarhanayla çok az kavurup suyunu ilave ediyorum.
Servis yaparken daha
çok baharat isterseniz ilave edebilirsiniz. Özellikle kışın soğuk günlerde ve
grip olduğumuz zaman biraz da acı biber ilave ederek pişiriyorum.
AFİYET OLSUN
Yazlıktaki komşularımızın malzemeleri kasalarla aldığını hatırladım da şaşırdım. Benim için sizin tarifiniz çok makul. Denemek isterim ama ancak seneye inşallah. Size afiyet olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :)
SilBu kadar malzeme ile de bir kış yetecek kadar tarhana oluyor. Ve yorulmadan yapabiliyorum.
İnşallah siz de deneyin :)
Ellerinize sağlık harika olmuş tarhana vitamin deposu...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Sil