Ana içeriğe atla

PAVLOVA


İlk gördüğüm zaman görüntüsünü ne çok sevdim. Köpük gibi beyaz bir doku, beyaz bir krema ve kırmızı neyveler.
Ve yedikten sonra tadı da aynı şekilde lezzetli gelmişti. Ama çok şekerli bir lezzet...
Adının anlamını merak edip araştırıp, öğrendiğim zaman daha çok sevdim... Anna Pavlova adında bir balerine tasarlandığı için bu adı almış. Yeni Zelanda-Avustralya turnesine çıkan zarif balerin için kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak istemiş ve balerinin uçuşan tütülerinden esinlenerek bir balerin gibi hafif, narin ve kırılgan bir tatlı  yapmaya karar vermiş, pavlova tatlısını yapmış...
Tatlının esası bildiğimiz beze aslında. Yapımı zor değil.
Ama ben bir kaç kere yapamadım, olmadı, fırından çıkınca yumuşak bir dokuya dönüştü. Sebebini anladıktan sonra artık rahatlıkla yapıyorum.
Bu tatlı fazla şekerli bir tatlı. Ben de bütün tatlılarda verilen tariften daha az şeker kullanmaya çalışırım. Bunun için de daha az şeker kullanmak istedim ama anladım ki bu yöntem her tatlı için geçerli olmuyormuş... Çünkü bu tatlının dokusunu ve gevrekliğini sağlayan temel madde şeker. Ölçüyü tam uygulayınca sonuç beklenilen gibi oluyor.  Şekeri yeterli miktarda kullanın.
Fazla tatlı olduğu için şekeri azaltmak olmayınca ben de ufak porsiyonlar halinde yapmak istedim. Aslında geniş bir beze taban hazırlanarak yapılan bir tatlı. Ufak bezeler halinde yapınca da fena olmadı. Servis yapması daha kolay oldu. Büyük halini keserken kırıldığı için dağılmalar oluyor...
MALZEMELER 
4 tane yumurta beyazı
Bir tutam tuz
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket vanilya
Yumurta beyazları ile tuzu iyice çırpın. Kar gibi beyaz olana kadar, kabınızı ters çevirdiğinizde kaptan düşmeyecek kıvamda olunca çırpmayı bırakın.
Diğer malzemeleri yavaş yavaş ilave edin, beyaz ve parlak bir karışım olana kadar çırpın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine istediğiniz boyutta bezeler yapın.
150 dereceye ısıttığınız fırında pişirmeye başladıktan 10 dakika sonra sıcaklığı 120 dereceye indirin ve bezelerinizi yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Fırını kapattıktan sonra fırın kapağını aralayın ve bezelerinizi ılıyana kadar fırının içinde tutun.
Sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Hazırladığınız bu bezeleri ağzı kapalı bir kapta bir kaç gün tutabilirsiniz. Aynı gün yapma telaşı olmadan misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
Krema 
200 ml krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Krema ve pudra şekerini katılaşana kadar çırpın. Bunun için kremanızın çok soğuk olmasına dikkat edin.
Hazırladığınız kremayı buzdolabında bekletin.
Aslında üstü için meyveli sos tercihiniz size kalmış. Sosla denemek istedim ve güzel oldu... Deneyebilirsiniz..
Meyveli sos 
1 su bardağı kırmızı meyve karışımı
1 yemek kaşığı şeker
Kırmızı meyveler ve şekeri kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Ve üstünü süslemek için yeteri miktarda çilek ya da istediğiniz meyveler...
Aslında yapımı zor olan bir tatlı değil. Şeker miktarına dikkat edince sonuç güzel oluyor.
Sonrası zevkli bir şekilde süslemeye kalıyor.
Bezenin üstüne krema ve kremanın üstüne kırmızı meyveler... İsterseniz hepsinin üstüne de biraz sos...
Tavsiyem servis yapmadan hemen önce kremasını ve meyvelerini koymanız. Eğer çok önceden hazırlarsanız, krema ve meyveler bezeyi yumuşatıyor. Bezenin kırılgan ve kıtır kıtır servis edilmesi gerekiyor.
Belki süslemeden kremasını ve meyvelerini ayrı ayrı servis edebilirsiniz, böylece misafirleriniz kendi zevkine göre süsleyebilir... 
Süslemesi kadar yemesi de zevkli olan bu tatlıyı biz çok sevdik...




AFİYET OLSUN





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa