PAVLOVA




İlk gördüğüm zaman görüntüsünü ne çok sevdim. Köpük gibi beyaz bir doku, beyaz bir krema ve kırmızı neyveler.


Ve yedikten sonra tadı da aynı şekilde lezzetli gelmişti. Ama çok şekerli bir lezzet...


Adının anlamını merak edip araştırıp, öğrendiğim zaman daha çok sevdim... Anna Pavlova adında bir balerine tasarlandığı için bu adı almış. Yeni Zelanda-Avustralya turnesine çıkan zarif balerin için kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak istemiş ve balerinin uçuşan tütülerinden esinlenerek bir balerin gibi hafif, narin ve kırılgan bir tatlı  yapmaya karar vermiş, pavlova tatlısını yapmış...


Tatlının esası bildiğimiz beze aslında. Yapımı zor değil.




Ama ben bir kaç kere yapamadım, olmadı, fırından çıkınca yumuşak bir dokuya dönüştü. Sebebini anladıktan sonra artık rahatlıkla yapıyorum.


Bu tatlı fazla şekerli bir tatlı. Ben de bütün tatlılarda verilen tariften daha az şeker kullanmaya çalışırım. Bunun için de daha az şeker kullanmak istedim ama anladım ki bu yöntem her tatlı için geçerli olmuyormuş... Çünkü bu tatlının dokusunu ve gevrekliğini sağlayan temel madde şeker. Ölçüyü tam uygulayınca sonuç beklenilen gibi oluyor.  Şekeri yeterli miktarda kullanın.


Fazla tatlı olduğu için şekeri azaltmak olmayınca ben de ufak porsiyonlar halinde yapmak istedim. Aslında geniş bir beze taban hazırlanarak yapılan bir tatlı. Ufak bezeler halinde yapınca da fena olmadı. Servis yapması daha kolay oldu. Büyük halini keserken kırıldığı için dağılmalar oluyor...


MALZEMELER


4 tane yumurta beyazı


Bir tutam tuz


1 su bardağı pudra şekeri


1 yemek kaşığı nişasta


1 tatlı kaşığı sirke


1 paket vanilya


Yumurta beyazları ile tuzu iyice çırpın. Kar gibi beyaz olana kadar, kabınızı ters çevirdiğinizde kaptan düşmeyecek kıvamda olunca çırpmayı bırakın.


Diğer malzemeleri yavaş yavaş ilave edin, beyaz ve parlak bir karışım olana kadar çırpın.


Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine istediğiniz boyutta bezeler yapın.




150 dereceye ısıttığınız fırında pişirmeye başladıktan 10 dakika sonra sıcaklığı 120 dereceye indirin ve bezelerinizi yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Fırını kapattıktan sonra fırın kapağını aralayın ve bezelerinizi ılıyana kadar fırının içinde tutun.


Sonra fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. Hazırladığınız bu bezeleri ağzı kapalı bir kapta bir kaç gün tutabilirsiniz. Aynı gün yapma telaşı olmadan misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.


Krema


200 ml krema


1 yemek kaşığı pudra şekeri


Krema ve pudra şekerini katılaşana kadar çırpın. Bunun için kremanızın çok soğuk olmasına dikkat edin.


Hazırladığınız kremayı buzdolabında bekletin.




Aslında üstü için meyveli sos tercihinize kalmış. Sosla denemek istedim ve güzel oldu... Deneyebilirsiniz..


Meyveli sos


1 su bardağı kırmızı meyve karışımı


1 yemek kaşığı şeker


Kırmızı meyveler ve şekeri kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.


Ve üstünü süslemek için yeteri miktarda çilek ya da istediğiniz meyveler...


Aslında yapımı zor olan bir tatlı değil. Şeker miktarına dikkat edince sonuç güzel oluyor.


Sonrası zevkli bir şekilde süslemeye kalıyor.

Bezenin üstüne krema ve kremanın üstüne kırmızı meyveler... İsterseniz hepsinin üstüne de biraz sos...




Tavsiyem servis yapmadan hemen önce kremasını ve meyvelerini koymanız. Eğer çok önceden hazırlarsanız, krema ve meyveler bezeyi yumuşatıyor. Bezenin kırılgan ve kıtır kıtır servis edilmesi gerekiyor.

Belki süslemeden kremasını ve meyvelerini ayrı ayrı servis edebilirsiniz, böylece misafirleriniz kendi zevkine göre süsleyebilir... 


Süslemesi kadar yemesi de zevkli olan bu tatlıyı biz çok seviyoruz...





AFİYET OLSUN





Yorumlar