İlk gördüğüm
zaman görüntüsünü ne çok sevdim. Köpük gibi beyaz bir doku, beyaz bir
krema ve kırmızı neyveler.
Ve yedikten sonra
tadı da aynı şekilde lezzetli gelmişti. Ama çok şekerli bir lezzet...
Adının anlamını
merak edip araştırıp, öğrendiğim zaman daha çok sevdim... Anna Pavlova adında
bir balerine tasarlandığı için bu adı almış. Yeni Zelanda-Avustralya turnesine
çıkan zarif balerin için kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak istemiş ve balerinin
uçuşan tütülerinden esinlenerek bir balerin gibi hafif, narin ve kırılgan bir
tatlı yapmaya karar vermiş, pavlova
tatlısını yapmış...
Tatlının esası
bildiğimiz beze aslında. Yapımı zor değil.
Ama ben bir kaç
kere yapamadım, olmadı, fırından çıkınca yumuşak bir dokuya dönüştü. Sebebini
anladıktan sonra artık rahatlıkla yapıyorum.
4 tane yumurta beyazı
Bir tutam tuz
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket vanilya
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine istediğiniz boyutta bezeler yapın.
Bu tatlı fazla
şekerli bir tatlı. Ben de bütün tatlılarda verilen tariften daha az şeker
kullanmaya çalışırım. Bunun için de daha az şeker kullanmak istedim ama anladım
ki bu yöntem her tatlı için geçerli olmuyormuş... Çünkü bu tatlının dokusunu ve
gevrekliğini sağlayan temel madde şeker. Ölçüyü tam uygulayınca sonuç
beklenilen gibi oluyor. Şekeri yeterli
miktarda kullanın.
Fazla tatlı
olduğu için şekeri azaltmak olmayınca ben de ufak porsiyonlar halinde yapmak
istedim. Aslında geniş bir beze taban hazırlanarak yapılan bir tatlı. Ufak
bezeler halinde yapınca da fena olmadı. Servis yapması daha kolay oldu. Büyük
halini keserken kırıldığı için dağılmalar oluyor...
MALZEMELER 4 tane yumurta beyazı
Bir tutam tuz
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı sirke
1 paket vanilya
Yumurta beyazları
ile tuzu iyice çırpın. Kar gibi beyaz olana kadar, kabınızı ters çevirdiğinizde
kaptan düşmeyecek kıvamda olunca çırpmayı bırakın.
Diğer malzemeleri
yavaş yavaş ilave edin, beyaz ve parlak bir karışım olana kadar çırpın.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine istediğiniz boyutta bezeler yapın.
150 dereceye
ısıttığınız fırında pişirmeye başladıktan 10 dakika sonra sıcaklığı 120 dereceye indirin ve bezelerinizi
yaklaşık 1-1,5 saat pişirin. Fırını kapattıktan sonra fırın kapağını aralayın
ve bezelerinizi ılıyana kadar fırının içinde tutun.
Sonra fırından
çıkarın ve soğumaya bırakın. Hazırladığınız bu bezeleri ağzı kapalı bir kapta
bir kaç gün tutabilirsiniz. Aynı gün yapma telaşı olmadan misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
Krema 200 ml krema
1 yemek kaşığı pudra şekeri
Krema ve pudra
şekerini katılaşana kadar çırpın. Bunun için kremanızın çok soğuk olmasına
dikkat edin.
Hazırladığınız
kremayı buzdolabında bekletin.
Aslında üstü için
meyveli sos tercihiniz size kalmış. Sosla denemek istedim ve
güzel oldu... Deneyebilirsiniz..
Meyveli sos
1 su bardağı kırmızı meyve karışımı
1 yemek kaşığı şeker
Kırmızı meyveler ve şekeri kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Ve üstünü süslemek için yeteri miktarda çilek ya da istediğiniz meyveler...
Aslında yapımı zor olan bir tatlı değil. Şeker miktarına dikkat edince sonuç güzel oluyor.
Sonrası zevkli bir şekilde süslemeye kalıyor.
Meyveli sos
1 su bardağı kırmızı meyve karışımı
1 yemek kaşığı şeker
Kırmızı meyveler ve şekeri kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Ve üstünü süslemek için yeteri miktarda çilek ya da istediğiniz meyveler...
Aslında yapımı zor olan bir tatlı değil. Şeker miktarına dikkat edince sonuç güzel oluyor.
Sonrası zevkli bir şekilde süslemeye kalıyor.
Bezenin üstüne krema ve kremanın üstüne kırmızı meyveler... İsterseniz hepsinin üstüne de biraz sos...
Tavsiyem servis
yapmadan hemen önce kremasını ve meyvelerini koymanız. Eğer çok önceden
hazırlarsanız, krema ve meyveler bezeyi yumuşatıyor. Bezenin kırılgan ve kıtır
kıtır servis edilmesi gerekiyor.
Belki süslemeden kremasını ve meyvelerini ayrı ayrı servis edebilirsiniz, böylece misafirleriniz kendi zevkine göre süsleyebilir...
Süslemesi kadar
yemesi de zevkli olan bu tatlıyı biz çok sevdik...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder